2009. július 29., szerda

Nem csak a befőzés a tartósítás

Munkámból kifolyólag az elmúlt huszon...év megtanított arra, hogy egy kicsit több idő ráfordításával, a különböző alapanyagok előkészítésével olyan előnyre tehetek szert később, a rohanó, alig van időm napokon, hogy elfogulatlanul dícsérni fogom magam. A fagyasztási őrületem akkor kezdődött, amikor a fiaim kicsik voltak, és én bébi étel helyett főztem nekik. Tél végén nem sok zöldség van, ami egy 4 hónapos babának adható főzelék szoktatáshoz. A krumpli az alap, de kell hozzá más is. Cékla, répa, a karfiol még nem. Ekkor olvastam egy újságban, hogy a mirelit zöldségek sokkal egészségesebbek a gyerekeknek, mint az éppen kapható primőrök. Harminc évvel ezelőtt még nem sokszor estünk kísértésbe a primőröktől, de az, hogy a fagyasztott zöldség és gyümölcs akkor kerül a hűtőházakba, amikor annak szezonja van, ezért inkább tartalmazza az egészséges alkotóelemeket, mint az agyon permetezett primőr, számomra elfogadható érv volt. A konzerv is ide tartozik, de azt a tartósító szerek miatt nem nagyon kedveltem. Ma már a konzerv gyártása is lehet egészségesebb. Vagy csak lehetne? Nem tudom. Azóta is alig használok konzervet.A fagyasztóm nagysága időről-időre nőtt, de nekem most is kevés. Hús mindég van benne, összevágva aszerint, hogy mire akarom felhasználni. Tisztán, főzésre készen. Igen, nagy munka az előkészítése, de meghálálja magát! Zöldborsót nem teszek el, mert nagyon finomat lehet kapni, elfogadható áron, ebből teszek el 1-2 zacskóval. Sajnos a friss borsó tisztítás után csak a felét adja, de ilyen a fejteni való bab is. A tökről már írtam, hogy nem tudok olyan gusztosos, vastag csíkokat gyalulni, mint amilyet venni tudok. Ezen kívül sok mindent gyömöszölök a fagyasztóba. Most kezdem a petrezselyem zölddel. A petr. gyökéren most még sok a zöld, azt is elteszem, de már lehet kapni a piacon szép zöld csokrokat is. Kicsit drága még, de kezdetnek jó. Később többet veszek majd. Nagyon sokat teszek el, néha 30-40-50 cs.-ot is. Attól függ, mennyi van egy csokorba kötve. Régebben húsdarálón daráltam le a zöldeket és így tettem műanyag dobozokba. Ma már van egy konyhai kisgépem, ami összeaprítja a zöldet. Néhány éve azt is kitaláltam, hogy a megmaradt petr.zöld szárakat szintén el lehet tenni, és télen finom ízesítője lesz a leveseknek. A felső képen a letépkedett, maradék szárak láthatók. Nem fagynak össze a zacskóban.

Piros kaliforniai paprikát is teszek el. Ennek nincs szezonja, amikor olcsóbb lenne, de van akció és van értékcsökkent árú. Ennek semmi baja, csak ráncos, puha, kicsit fonnyadt, de megsütni tökéletes alapanyag. Eddig sokat kínlódtam az egészben sütött paprikával, a forgatással, de most kipróbáltam, milyen az, ha félbe vágom és úgy teszem kimagozva a tepsibe. Tökéletes! Szépen sül és nem kell félnem, hogy megégethet a forró sütő. / merthogy én nem veszem ki a tepsit, hanem benyúlkálok. / A héja könnyen lejön és a paprika húsa kevésbé sül meg, mintha egészben sütném, miközben fől a húsa. Szóval ezt apránként csinálom, amikor alkalmas paprikára találok. Körülbelüli mennyiséget teszek műa. dobozokba. Természetesen minden fel van címkézve.


Ez pedig egy olyan ötlet, amiben sokáig nem hittem. Én elég sok petrezselyem zöldet használok, ritkán szoktam kis mennyiséget összevágni. Most még is volt ilyen alkalom, és eszembe jutott, kipróbáltam. Nem rossz megoldás! Egy pohár és egy konyhai olló kell hozzá. A pohárban remekül össze lehet aprítani a petr.zöldet és a mentát is. Az a kevés mennyiség nem kenődik el a deszkán és nem kell még egy edény, amiben tárolom a felhasználásig. A friss fűszernövény keveréket is így vágtam össze, meg a bazsalikomot is. Mindenre jó, ha kicsi a mennyiség. Nálam a kis mennyiség az egy csokor petr.zöld. Nagyobb csomag, nagyobb pohár.

Ezek a magok pedig azért vannak itt, mert néhány éve olvastam arról, hogy a meggymagnak jótékony hatása is van. Utána nézhettem volna a google-ban, de nekem elég annyi is, hogy a tisztított / nem könnyű / magokat egy vászon zsákba kell tölteni és felmelegítve a fájó testrészre téve fájdalom csillapító hatást fejt ki. Tavaly sajnos megpenészedett, de az idén sikerült jól kiszárítani. Az biztos, hogy szükség lesz rá, de hogy hasznos lesz-e, az majd kiderül. Egy próbát megér, ha már itt vannak a magok.

Most van itt a főtt, csemege kukorica szezonja. Az idén már nem tettem el a kukorica bajuszt, de néhány éve még igen. Régen, szülés után muszáj volt laza fogyókúrát csinálnom, persze szigorúan csak a szoptatás után. A kukorica bajusz megszárítva, teának elkészítve fogyókúrás ital. Nem rossz ízű és a nyáron elég sokat össze lehet gyűjteni. Nekem még öt év múlva is volt belőle. / Kata érdeklődésére utána néztem és kiegészítést írtam a megjegyzésekhez /.
Bazsalikom leveleket összevágva, olajjal összekeverve kicsi dobozokban szoktam eltenni. Télen nem mindég van szép fűszernövény a boltokban. Más fűszernövényt én fagyasztani szoktam inkább, mint szárítani. Nagyobb leveleseket zsírpapír lapok közé fektetek és így teszem tálcára. Most a zsálya levelek vannak betéve, de ha megfagyott, azt is el kell rendeznem a végleges formájában. Tavaly ilyen módon sok lestyánt tettem el. Szinte minden levesbe jutott, amibe kellett.
Ha kiszedem, majd hozok fényképet, hogy milyen lett.