2011. január 19., szerda

Barátaim a konyhában


Mondhatnám, hogy azért teszem ide a képeket, mert az egyik főkóstolóm, és mert ilyen, van némi köze a konyhához. Ez persze így, ebben a formában nem igaz.  Főkóstoló leginkább a nyers húst kóstolja, mert szerinte főzés előtt a legfontosabb a hús minőségének ellenőrzése. Egyformán szereti a húst, májat, szívet, nyelvet, csirkét, marhát stb. Nem lehet rá panaszom, nem válogatós.
Nem is tudom, mihez kezdenék nélküle a konyhában. Én nem szeretem a nyers húst.
Rövid időre esett csak ki a munkából. Látható a képen, hogy ebben az állapotban bizony nehéz lett volna használható véleményt mondani a felhasználni kívánt alapanyagokról.
Itt még erősen az altatószer befolyása alatt állt és bizony cikkcakkban kúszva, dűlöngélve jutott csak el a tányérjáig, de ott el is fogyott az ereje.
Ült lógó bamba fejjel és nézett a semmibe. Többször visszavittük a szerintünk legmegfelelőbb helyre, mielőtt kárt tenne magában. Kis idő múlva újból elindult.



Néhány próbálkozás után kicsit elfáradt és újból megadta magát.


Érdekes volt, hogy amíg nagyon kiszolgáltatott volt és kómásan lődörgött a lakásban, addig a kutya hitetlenkedve nézegette és nem bántotta. Nem tudta, mi történt a barátjával, aki eddig olyan hatalmas pofonokat adott neki. Óvatosan és kicsit ijedten kerülgette, de nem ugrott neki, pedig attól féltünk, hogy játszani akar majd vele, mert most nem veszélyes rá nézve.


Egy idő után beleunt a kirekesztettségbe és, ha már úgy is leesett a párna a fotelból, akkor ráfeküdt és kipihente az izgalmakat.


Kicsit csalok, mert ez nem a mostani kép róla, de nem készült olyan, ami ide illő lenne. Ráadásul olyan bozontos, hogy az állatorvos azt mondta, hogy csak az orráról lehet felismerni. Ma már a fiúk is egyre gyakrabban keresik fel a kozmetikust, ezért neki is kijár nemsokára egy kezelés.

Frici cica még decemberben szedett össze egy sérülést a mellső lábán, amit az orvos csak altatásban tudott kitisztítani. Ha már úgy is el volt altatva, - kettőt fizet, egy alkalom alapon - megszabadították a férfiasságától is. Tulajdonképpen ez okozta a legkisebb kellemetlenséget neki.
Néhány antibiotikum injekció után úgy gondoltuk, hogy rendbe jön a lába. Nem így lett, de ez csak később vált bizonyossá.
Múlt hét végén a hátsó lába volt sérült, amikor haza jött egy portyázásról. Néhány nap után megint az állatorvosnál kötöttünk ki. Megint altatás, sebtisztítás, egy varrat a mellső lábába. Ezért néz ki ilyen szánalmasan.
Lassan eltelik az az egy hónap, ami után lecsillapodnak a hormonok és talán nem tesz kárt magában legközelebb.
Nagyon sok pénzbe kerülnek a háziállatok, ha ennyire közel engedi magához az ember őket. Ha ilyen sérülések érnek egy macskát vagy kutyát kint az utcán, lehet, hogy elpusztul kínlódva, mert elfertőződik a lába.

Most éppen vad hancúrozást folytatnak  a szobában. Remélem Fricike lassan meggyógyul és Buksinak sem kell már sok oltás, mert lassan elviszik a konyhapénzt is.

A Kishercegnek igaza volt: " Ha megszelídítettél, kötelességed gondoskodni rólam. "

Húsgolyók bazsalikompestós paradicsomszószban



Nem szeretem a pizza ízesítéssel készült termékeket. Szeretem a pizzát, de mindég csak az egyszerű ízű sajtos-paradicsomos volt a kedvencem. Amióta én sütöm itthon, most is csak ilyet készítek magamnak.
Azt hiszem az olaszok hanyatt esnének, ha meglátnának egy magyar pizzéria étlapot. Nem bántok senkit, mindenki egyen olyat, amilyet szeret. Én is olyat eszek.

A bolti pizzástáskákat, -csigákat, -párnákat stb. sosem szerettem, és nem csak a töltelékük miatt. Valahogy ösztönösen irtóztam attól a sok valamitől, ami bennük van. Iszonyat mennyiség zsiradék, fölöslegesen sok só, üres kalória.
Az íz miatt írtam le ezeket tulajdonképpen, mert nem tudom mitől ez a jellemző pizza íz, ami ezekben a termékekben található. Nekem pont ez nem ízlik. A gyerekeim szeretik a pizzás ízt, de mára már kifinomultabb lett az ízlésük. A hasonló ízvilágú ételek, amit én főzök, sokkal egyszerűbbek, letisztultabbak. Ha teszek is többféle fűszert az ételbe, sosem lehet egy-egy fűszer kiemelkedően túlsúlyban. A végén kellemes egyensúlynak kell lenni.

A bolognai mártásom is többféle fűszerrel készül, nem autentikus - de, hát ezen nőttünk föl, ezt szoktuk meg - de nem is oregánó ízű.
Ez a paradicsomosszósz pedig a legfinomabb, amit eddig készítettem. Számomra is meglepő módon viszonylag rövid idő alatt már harmadszorra főztem. Ebben közrejátszott a húsgolyó készítésben kifejlesztett technikám is.

Azzal kezdódött, hogy néhány hónapja vettem az egyik multiban egy cserepes bazsalikomot, ami akkora volt, hogy csak ámultam. Azzal tisztában voltam, hogy nem fogom tudni felhasználni, mielőtt tönkre  menne, ezért fájó szívvel, de gondoskodva a jövőjéről, összeturmixoltam olívaolajjal és mandulával.
Bőségesen tettem bele olajat, remélve, hogy így nem fagy össze annyira, hogy ne lehessen belőle kiszedni. Jól gondoltam.
Ezzel a bazsalikomos pasztával készítettem ezt - és az előzőket is - a szószt. Imádni valóan tömény bazsalikom, friss tavaszt idéző ízzel.
Ez egy elég nagy adag, de hát férfiaknak főzök.
  • 1/2 kg hagyma / ez nem is olyan sok /
  • 5 duci ger.fokhagyma
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dob. konzerv, darabolt paradicsom
  • 1 kicsi dob. sűrített paradicsom
  • 1 ü. paradicsomlé / 7 dl. /
  • 1 nagy ek. bazsalikom paszta
  • 1 mk. szárított borsikafű, kakukkfű, bazsalikom
  • só, frissen őrölt bors
A hagymát közepes kockákra vágtam és a fokhagymával együtt megfonnyasztottam az olajon.
Amikor elég puhának találtam, ráöntöttem a bort és elforraltam. Ezután beletettem a sűrített paradicsomot, kevergetve kicsit lesütöttem / ez nem igazi sütés, de így kicsit elveszíti a savasságát /, ezután a darabolt paradicsomot is hozzáöntöttem és a fűszereket is beletettem. 
Felöntöttem a paradicsomlével és összeforraltam, hogy a darabolt paradicsomok is megfőljenek egy kicsit. Nem kell sokáig főzni. Ha nagyon kevésnek bizonyul a szósz mennyisége, lehet vízzel hígítani.
Kóstolás után igazítottam az ízeken. Sóztam, borsoztam.


Beletettem a kisütött apró húsgolyókat és egyet forraltam rajta.
Most 70 db. kicsi golyót formáztam és olajon kisütöttem, mielőtt a szószba kerültek.


  • 60 dkg darálthús
  • 1 hagyma összevágva, megpárolva
  • 1 ger fokhagyma     - "  -
  • 5 dkg kuszkusz vízben megpuhítva
  • bors
Amióta megpróbáltam kuszkusszal helyettesíteni a nyúlós zsömlét, azóta csak így készítek fasírtot és húsgolyókat.


Természetes színű és ízű, nem művi piros, csak narancsos színe van. A kisütött húsgolyók fantasztikus ízt adnak ennek az ételnek. Azt gondolom, hogy a paradicsomszószban is meg lehet főzni a húsgolyókat, elősütés nélkül, de a gyorsabb megoldás nem fogja visszaadni ezt az ízt.


Tálalásnál szórjuk meg , ha van, bazsalikommal, ha nincs, akkor vágott petrezselyemzölddel. Ezzel a friss ízzel igazán finom lesz.