2016. június 18., szombat

Kaliforniai paprika sajttal, sonkával töltve


Ezt az ételt az egyik főzős újságban láttam, de mivel nem készültem rá, nem is volt minden hozzávaló itthon. Az ötlet viszont nagyon tetszett. Ez is szénhidrát csökkentett, kitűnő vacsora étel.


Eredetileg feta sajttal készült. Volt nekem itthon bivalytejből készült feta sajtom, de más élképzelésem volt róla, ezért nem akartam ide felhasználni.
Volt viszont camambert sajtom, ami ide tökéletesen megfelelt. Mivel már napok óta a hűtőben tartottam, kellően megkeményedett, jól szeletelhető volt.
Hagyma sem volt a receptben, de nekem volt újhagymám és mi szeretjük a hagymát.
Kicsit átalakítottam, na!



  • 20 dkg camambert sajt felkockázva
  • 6 szál újhagyma fehér része felkarikázva
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 cs. petr.zöld összevágva
  • 1 evőkanál olajban eltett összevágott bazsalikom
  • őrölt csili ízlés szerint
  • 2 ek zsírszegény joghurt
  • 15 dkg főtt, sertés sonka apróra vágva
  • só, frissen őrölt bors



A félbevágott paprikákat megtöltöttem. Éppen ennyire lett elég ez a mennyiség.
Sütőedénybe tettem és olívaolajjal meglocsoltam.
180°C-os sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem, de az első tíz percben lazán letakartam alufóliával.


Kenyér nélkül is meg lehet enni. Én a sört választottam helyette :)



Egytálétel cukkinivel, hagymával, kaliforniai paprikával és sajttal


Ez az étel is abba a sorba tartozik, amiket nyár kezdetével viszonylag gyakran készítek.
Ezek lehetnek könnyű vacsora ételek és lehetnek húsok mellé könnyű köretek is.
Változatosan készíthető, attól függően, hogy éppen milyen zöldséget kapunk.
Szeretem a cukkinit is, mert elég jellegtelen ízű, ezért kedvemre ízesíthetem.

A blogon jelenleg 27 cukkinivel készült étel receptje található.

Ezt is, mint a padlizsánt, rendszerint elősütöm, de ezt időnként egyszerűbben, vagyis úgy, hogy sütés közben adom hozzá a többi zöldséget, azután beteszem a sütőbe, hogy összesüljön.



  • A cukkinit nem szükséges meghámozni, hiszen, hacsak nem nagyon öreg a zöldség, akkor a héja fogyasztható.
  • A felkarikázott cukkinit egyszerre vagy adagonként -- mennyiségtől függően -- olajon elősütöm, hogy színt kapjon. Erős tüzön, rövid idő alatt.
  • A felcsíkozott piros kaliforniai paprikát szintén elősütöm.
  • A szálasra vágott hagymát  -- ízlés szerinti mennyiségben -- megpárolom és lepirítom.
Az összekevert zöldségeket egy sütőedénybe öntöm, sózom, borsozom és megszórom provanszi fűszerkeverékkel.
Sajtot teszek a tetejére -- mozzarellát vagy más reszelt sajtot -- és a sütőben kb. 20 perc alatt összesütöm.
Most koktélparadicsomot is tettem a sajt tetejére.
A koktélparadicsom nagyon finom így megsütve, mert édes és sütés után is élvezhető marad.
Az egyszerű, evésre alkalmas paradicsom nekem savanyú a sütés után.


Padlizsános,paradicsomos egytálétel füstölt sajttal


Ezt- vagy ehhez hasonló padlizsános  egytálételt már évek óta készítek, de csak mostanában derült ki számomra, hogy ennek van olasz eredete. Igaz, abban, mint sok más olasz ételben, sokkal egyszerűbben van leírva az elkészítés. Pl. nincs elősütve a padlizsán.
Nem a fa kés a fontos, hiszen annak az elmélete már rég megdőlt azzal, hogy a mai kések nem olyan anyagból készültek, mint 30 - 50 évvel ezelőtt.
Állítólag a padlizsánt sem kell külön besózni, én mégis szinte mindig ezzel kezdem akár szeletelve, akár kockázva használom fel.
Sőt, szinte mindig elő is sütöm, / jó, néha nem / mert kicsit több munkával jár az igaz, de sokkal finomabb lesz az étel.
Gyakran csinálom úgy, hogy az elősütött padlizsánokat később használom fel, de megsütöm, amikor van rá időm. Most is így történt.
Elősütve a hűtőben eláll három napig is, de nagyon jól fagyasztható.
A spárga nem tartozik a felhasználandó alapanyagok közé, csak nekem megmaradt néhány szál egy előző étel elkészítésekor és.... tudjuk, hogy ételt nem dobunk ki.


Sok zöldség, sok sajt, kevés szénhidrát......mert most ez dívik, de nem baj. Nem árt néha átgondolni, mit eszünk? Vacsorára pedig különösen fontos, hogy ne legyen kalória dús és nehéz az étel.


Nem titok, ez a sajt a Lidl-ben kapható.
Nagyon finom, füstölt ízű, friss sajt. Morzsálódik. Van egy natur változata is, mi nagyon szeretjük.
Eddig még nem főztem vele csak nyersen ettük, de most kipróbáltam, milyen lenne egy ételben,



  • A felszeletelt, besózott padlizsánokat egy ideig állni hagytam, amíg a sótól levet engedett.
  • Leöblítettem és papírtörlővel leszárítottam a szeleteket.
  • Jól felmelegített olajban átsütöttem, hogy színt kapjanak és papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges olajat leitassam róla.
  • Ízlés szerinti mennyiségű szálasra vágott hagymát / én sokat használok / szép barnás színűre párolok.
A sütőedénybe egy sor elősütött padlizsánt teszek ---- erre került a hagyma és a provanszi fűszerkeverék ---- a füstölt sajtot daraboltam a hagymára ---- egy újabb réteg padlizsánnal befedtem ----- leöntöttem egy kevés vízzel higított, fűszerezett konzerv, darabolt paradicsommal.
Fakanállal mélyedéseket csináltam a lerakott zöldségbe, hogy a paradicsom be tudjon folyni középre is.
A megsütött spárga szálakat rátettem és reszelt sajttal megszórtam.


Nem kell sokáig sütni, csak amíg a paradicsom elveszíti nyersességét és a sajt kicsit megpirul.
Kenyér nélkül is meg lehet enni. Én is úgy szoktam és akkor szénhidrát szegény vacsora lesz.