2013. augusztus 12., hétfő

Caponata -- szicíliai padlizsánragu


Ezt a padlizsános ragut minden évben elkészítem, de én sosem az eredeti caponatat főzöm, mégis ezt a nevet használom. Úgy gondolom, nem fognak kitiltani sehonnan és talán nem sértek semmit azzal, hogy egy picit változtattam rajta. Tulajdonképpen minden a valószínűsíthető eredeti recept szerint készül, csak én még cukkinit is teszek bele, mert ilyenkor elég sok van és az étel jellegén és állagán nem változtat semmit.
Aki nem rajongója a padlizsánnak, azzal is könnyebben meg lehet etetni ezt a zöldséges csodát, ha nem csak az van benne.


Az az összeállítás, ami a fenti képen van, egy tavalyi ragu hozzávalóit mutatja, és ezen jól látszik, hogy nem csak, hogy cukkini van benne, de még sült piros paprika is.
Nem én találtam ki, ez egy valós recept leírás volt és ez alapján készítettem én a caponatat az elmúlt években.
Amit az idén olvastam, azokban sokkal egyszerűbb az összeállítás, de hát a mi lecsónkból  is ezerféle létezik.


Ami nem hiányzik egyikből sem, az a mazsola, kapribogyó és olajbogyó / többnyire fekete, de lehet zöld is /
A pálmazsírt nem használom rendszeresen, de kaptam és elfőztem.
A felhasznált mennyiségek szabadon választhatók. Talán annyit, hogy nem olyan paradicsomos lében úszó a végeredmény, mint a mi lecsónk / bár én azt sem szeretem úgy /
Igazából ez sem teljesen így van, mert láttam már paradicsomosabb és levesesebb ragut is.
 Ami nekem volt most:

  • 2 közepes padlizsán
  • 5 db kicsi cukkini
  • 5 kicsi fej vöröshagyma
  • 3 kicsi fej lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 7 közepes paradicsom / lehet egy doboz darabos konzerv is /
  • kb. 10 dkg fekete olajbogyó felszeletelve
  • 2 ek. kapribogyó
  • 3 ek. mazsola
  • 1 ek. cukor
  • ecetet én nem tettem bele, mert a paradicsom nem volt annyira édes / vörös- vagy fehérborecet /
  • só, bors
  • 5 dkg fenyőmagot is lehet bele tenni, nekem kesudió volt itthon, ebből tettem bele / elhagyható /
  • 1 tk szárított bazsalikom / sajnos csak ez volt / , de lehet petr.zöldet is tenni bele



Ha valamilyen magot akarunk tenni bele, akkor azt először száraz serpenyőben pirítsuk meg. A kesudiót azután én feldaraboltam nem túl apróra.
A padlizsánt felkockáztam, besóztam, leöblítettem és amikor megszikkadt egy kicsit, akkor olajon megsütöttem, de nem puhára.
Kiszedtem az  olajból és félre tettem.
Hasonlóan megsütöttem a cukkinit is, ha van, akkor a paprikát is és mindent kiszedek külön - külön.
Ha friss paradicsomot használok, akkor azt forró vízbe teszem és leszedem a héját.
A végén a  felkockázott hagymát sütöm és párolom.
Amikor ez készen van, akkor hozzáadok minden megsütött zöldséget, a paradicsomot, cukrot / ecetet /, olajbogyót, kapribogyót, a magot, fűszerezem és kb. negyed óra alatt összepárolom.


Lehet enni melegen, hidegen, másnapra összeérnek az ízei, lehet önálló fogás, de lehet körete húsnak is.
Tálaláskor megszórhatjuk friss bazsalikommal, de petrezselyemlevéllel is.
A húsos kép tavaly készült, a legfelső az idén.