2016. február 28., vasárnap

Zabpelyhes brokkolifasírt túróval , lenmagpehellyel


 Az utóbbi időben egyre több olyan étel kerül az asztalunkra, amelyek az egészséges és egészségtudatos táplálkozás jegyében születtek.
Nincs ezekben semmi különleges. Az elkészítésük sem kíván nagy előkészületet, ezért viszonylag egyszerű és gyors ételek. Éppen ezért itt a blogon nem is jelennek meg, mert alig lehet némelyikhez egy igazi bejegyzésnek látszó receptet összeállítani.
Tulajdonképpen a recept kimerül a hozzávalók leírásában. Összekeverjük és megsütjük. Ennyi!
Ezek egyébként mind megtalálhatók a Facebook oldalamon.
A képek között tallózva az elkészítés leírása a képek mellett megtalálható.


Ennek a brokkolifasírtnak mégis írok egy receptet, hogy legyen egy kiindulópont a többi kereséséhez.

  • 50 dkg brokkoli tisztítatlanul / Lidl--egy darab / 
  • 25 dkg zsírzsegény túró / én általában nem szoktam áttörni /
  • 15 dkg sajt reszelve, ízlés szerinti ízzel / nekem most csilis, fűszeres, füstölt karavánsajt volt / 
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 3 db nagy méretű tojás
  • 10 dkg apró szemű zabpehely / 7 evőkanálnyi menny. /
  • 1 ek. görög joghurt vagy 3 ek ivójoghurt
  • 2 x 1 ek olaj
A brokkolit rózsáira szedve kb. öt perc alatt blansíroztam, de nem főztem puhára.
A tojásokat felvertem és beleáztattam a zabpelyhet addig, amíg a többi hozzávalót előkészítettem.


A túrót, a sajtot, a lenmagpelyhet összekevertem, jól összemorzsoltam, mivel a túró nem volt áttörve.
A kissé kihűtött brokkolit késsel felaprítottam. Nem volt puhára főzve, ezért nem lehetett kézzel összenyomkodni.
Hozzáöntöttem a tojásos zabpelyhet, sóztam, borsoztam és alaposan összekevertem.
Más fűszert én nem tettem bele, mert a sajtom eléggé ízes volt, de egy jellegtelenebb sajt mellé a provanszi fűszerkeverék jó választás lehet. Nekem ez egyébként is kedvenc fűszerem.
Egy kicsit száraznak tűnt a massza, ezért tettem bele a végén a joghurtot.


Egy ecset segítségével egy evőkanál olajjal kikentem a sütőpapírt és leraktam a megformázott lepényeket. Nekem 12 darab lett ebből a mennyiségből.
A lepénykék tetejét lekentem a másik evőkanálnyi mennyiségű olajjal és előmelegített 200°C-os sütőben megsütöttem.
Először 15 percig sültek, azután megfordítottam és még 10 percig sütöttem.
Ebédre, vacsorára, főételnek, köretnek vagy főzelékre feltétnek, mindenképp felhasználható.
Most én egyszerűen csak sós, borsos, petr.zölddel kevert görög joghurtot adtam mellé.