2009. szeptember 15., kedd

Csíkos kiflik

Amíg rossz volt a sütőm, nagyon hiányzott a kalács. Lehet, hogy minden együtt okozta a hiány érzetet, az is igaz, hogy kalács vagy más formában készülő édes kelt tészta, ritkán szokott ránk száradni. Ilyenkor az Anyukám is kap belőle, meg néha más is, de leginkább mi esszük meg. Ha kevés az időm, akkor legtöbbször gyorsan megformált kalács készül, még csak fonni sem szoktam, csak föltekerem. Ha van időm, akkor alkotni szoktam. Most is ez történt. Bármilyen bevált módon összeállított tésztából elkészíthető.
  • 60 dkg fehér liszt
  • 6 dkg olv. margarin
  • 1 kk. só
  • 2 ek. burg.pehely
  • 3,5 dl tejszín és tej összesen
  • 5 kk. süssina foly. édesítőszer
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 db tojás és 1 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. kakaó 2 ek. vízzel elkeverve
  • 5 dkg olvasztott margarin a tészta kenéséhez

Minden hozzávalót beteszek a kenyérsütőgép üstjébe. Alulra a folyadékot, erre a lisztet és a tojást, élesztőt a tetejére. Ha valakinek másképp vált be, akkor úgy csinálja. Természetesen gép nélkül is lehet dagasztani, de akkor az élesztőt langyos tejben fel kell futtatni.

A kenyérsütőgépben 15 percig dagasztottam a tésztát, ezután kivettem a még járó gépből, és gyorsan kettéválasztottam. A felét kitettem egy szilikon nyújtó lapra, letakartam, a gépben maradt részhez hozzáadtam a kakaót. Öt perc után ezt is kivettem és hagytam kelni.

Fél óra múlva kinyújtottam a fehér tésztát és félre tettem. Kinyújtottam a kakaósat is és egymásra tettem a két lapot úgy, hogy a világos legyen alul. Egymáshoz igazítottam a két lapot és tovább nyújtottam addig, amíg kellő vékonyságú nem lett. A kakaós lap teljes felületét megkentem olvasztott margarinnal és egy részét három-három feltekerés után elvágtam. Ezekból a rudakból formáztam kalácskákat, a többiből pedig háromszögeket vágtam és kifliket tekertem. Tepsire raktam, megvártam, míg duplájára kelt, lekentem a megmaradt tojásfehérje és tej keverékével és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.


Nagyon laza, puha foszlós tészta lett. Kellően édes, de lehet ettől kevesebb cukorral is készíteni. Folyékony édesítőszer helyett kb. 8-10 dkg cukrot lehet tenni bele.

Reform gombafasírt


A gombafasírt eddig, nem tudom, mi okból, kimaradt az itthoni étrendből. Szeretjük a gombát, használom is sok ételbe, leves, köret, mártás vagy egyszerűen csak egy hozzávaló valamelyik ételhez. Gyakori alapanyag nálunk, a fasírt mégis kimaradt. Most sem ezért vettem, de valahogy így alakult. Most szembesültem azzal, hogy a gomba sokkal több sűrítő anyagot igényel, mint a hús. Minden fellehetőt bele tettem, mégis lágy maradt, de már nem akartam többet tenni hozzá. Összességében finom lett és ezután majd máskor is hozzá látok az elkészítéséhez.
  • 25 dkg barna csiperke géppel apróra vágva
  • 20 dkg félbarna kenyérbél szárazon, géppel morzsára vágva
  • 5 dkg búzacsíra
  • 5 dkg zabpehely
  • 2 db tojás
  • 1 nagy hagyma összevágva, olajon megpárolva
  • só, bors
  • 1 tk. borsikafű
  • 1 mk. kakukkfű
  • 1 ek. vágott petr.zöld
  • zabkorpa a panírozáshoz

A kenyérnek levágtam a héját, mert saját sütésű volt és egy kicsit túlsült. Nem akartam, hogy égett íze legyen. Minden hozzávalót összekevertem és vizes kézzel kicsi gombócokat készítettem. Zabkorpába forgattam és olajban kisütöttem.

Lehetett volna még több kenyeret is adni hozzá ill. a reform hozzávalók helyett lehet sima kenyérrel vagy áztatott, kicsavart kenyérrel is készíteni. Semmi köret nem készült hozzá, elfogyott a délutáni nassolások alkalmával.