2020. január 28., kedd

Mungóbabos zöldségragu --- köret vagy egytálétel



A mungóbabbal az elmúlt években kerültem közelebbi kapcsolatba, de a lelkesedésem töretlen, a mungóbab megunhatatlan. 
Pontosabban ez a zöldségragu számomra olyan, amit bárhol, bármikor és bármennyit. Persze ennek csak egyik összetevője a mungóbab, de az kötelező. Ezen kívül azt tehetünk bele, amit szeretnénk.
Több változatban készítettem már , de amiben megegyeznek az az, hogy az ízesítése, fűszerezése az indiai ízvilágot tükrözi. Ezt én nagyon szeretem!
Ha őszinte akarok lenni , és miért ne lennék az, lehet, hogy nem tudom pontosan leírni a különféle változatok összetevőit, mert már nem emlékszem. Szerencsére ez nem is fontos, mert számos zöldséget keverhetünk bele. 
Az a fehér, görögjoghurt volt és nagyon finom hűsítője a csípős ragunak.
Azt hiszem, hogy ebben volt a barna bulgur is, így egytálétel lett belőle.


Az elkészítése egyébként nagyon egyszerű, mert csak össze kell főzni mindent, különösebb bonyolult előkészítés nélkül. A lényeg az ízesítés.
A mungóbabot be kell áztatni legalább egy éjszakára, mint a szárazbabot, azután meg kell főzni.
Az egész zacskó mungóbabot meg szoktam főzni, azután adagonként elcsomagolva a fagyasztóban tartom a későbbi felhasználásig.
Ugyanígy szoktam a csicseriborsót is megfőzni és elcsomagolni.



Ez a változat a következőkből állt:

  • zsiradékon párolt apróra vágott hagyma
  • répakockákat tettem bele és ezt kicsit megpároltam, mert a répa a legkeményebb hozzávaló
  • a kiválasztott fűszereket rászórtam a hagymára és kicsit kipirítottam, de nem szabad megégetni
  • cukkini, sárga-, és piros kaliforniai paprika kockák kerültek bele
  • só, bors és vízzel felöntöttem, hogy megpárolódjon minden
Nem szoktam sok folyadékot hagyni rajta, de ha besűrűsödne nagyon, akkor lehet egy kicsi vízzel hígítani vagy tálalásnál görögjoghurttal.


 Hasonló fűszerekből elég nagy készletem van és a fűszerkeverékeket különösen kedvelem, de melléjük teszek még más fűszert is., mint pl. rómaiköményt, kurkumát, madras curryport .
A sabji fűszerkeverék az egyik kedvencem. Szinte mindegyik egy kicsit csípős. Na jó, van, amelyik egy kicsit jobban.

Az egyik változatban ezek a fűszerek voltak. A curry levél nagyon jó ízt ad és meg is lehet enni.



Ebben a változatban zellerszár  volt a kiegészítője a hagyma - répa - mungóbab hármasnak. 
És ahogy látom, még valami, de pontosan nem tudom. Talán cukkini volt ebben is még.



 Ha nem egytálétel, akkor köret is lehet.


 Ebben a változatban szintén sabji fűszerkeverék volt - ez a fajta elég csípős összeállítás , de tettem bele még mild madras curryport , kurkumát és rómaiköményt is.
A zöldségek között volt karfiol és tettem bele árpagyöngyöt is.
Az árpagyöngyöt  - gerslit - megfőztem , mielőtt beletettem . A végén ehhez a raguhoz hozzáöntöttem egy deciliternyi sűrű kókusztejet.
Egy kis görögjoghurt ennek is jót tesz, mert elég csípősre sikerült. Esetleg kevés citromlével is meg lehet locsolni.
Ez olyan tartalmas lett, hogy köretként sok lenne, de egytálételnek jól megállja a helyét.
Esetleg naan kenyér vagy csapati vagy valamilyen lepénykenyér kiegészítheti ezeket a ragukat.


Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Édesburgonyás, gombás köret


Sajnos nem túl fotogén ez az étel, de annál finomabb lett.
Nekem elég sok zöldség szerepel a konyhai étlapomon, ezért jó néhány éve szinte teljesen leszoktam a savanyúság eltevésről, mert a full zöldséges köretek mellé már nem kell a savanyúság. Ezért azt eléggé el nem ítélhető módon a helyi zöldségesnél szoktam venni, ahol viszonylag nagy választék van és a mi ízlésünknek megfelelő az ízesítés. Nem szeretem ugyanis a nagyon savanyút, de ne legyen édes sem. Ha más nem, egy üveg uborka azért mindig van itthon.
Zöldségből annál több van felhalmozva, néha túl is vásárolom magam. Most is hasonló történt, ezért a hétvégén három zöldséges ételt is elkészítettem. Ebből a karfiol vacsorára is tökéletes, a mungóbabos ragu pedig kitűnően fagyasztható.


  • Az édesburgonyák kb. 10 dkg-os darabok voltak, ezért alaposan megmosva, kicsit megbökdösve betettem a mikróba és kb 12 perc alatt puhára pároltam
  • Kevés repceolajon megpároltam a durvára felvágott lilahagymákat, de mielőtt megpuhult volna teljesen, hozzáadtam a konzerv gombát és az édesburgonyát is
  • alaposan összeforgattam és besűrítettem a rókagomba krémlevesporból kivett egy evőkanálnyi mennyiséggel
Muszáj magyarázkodnom kicsit: A levesporokat szeretem szószok sűrítésére használni, levest nem igen főzök belőle. Nem az instant levest, hanem a főzőset. Nagyon finom ízű levesporok vannak, főként a vargányagombás, erdei gombás, póréhagymás ízeket kedvelem.
Ennek a zöldséges ragunak elég volt egy evőkanál por, amit vízzel öntöttem fel és kicsit besűrítette az ételt. Tulajdonképpen itt nem volt rá igazán szükség, de én szeretem a krémes állagot.

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Banános, túrós császármorzsa


Egy közepes banánban (mely nagyjából 125 grammos) 110 kalória és 30 gramm szénhidrát van, emellett jó forrása a B- és C-vitaminnak, a káliumnak, a magnéziumnak és az élelmi rostoknak is.
Nagyon sok banánnal készült süteményreceptet lehet találni az interneten. Van sok olyan, ami kimondottan a túlérett banán felhasználásra ad tippeket. Ez ugyan finom édes, de az állaga miatt már kevesen szeretik.
Ha elég édes, akkor így  a süteményekhez adandó cukor mennyiségét jócskán lehet csökkenteni. 
Amit én készítettem, az nem volt ennyire túlérett, egy kicsi édesítés kellett bele, de én édesítőként  fehérjeport tettem hozzá. Ez természetesen nem kötelező hozzávaló, bármilyen édesítés megfelel ízlés szerint.



Először én csak egy fél adagot készítettem, de egy másik alkalommal, amikor mini palacsinta lett a végeredmény, akkor egy teljes mennyiségből csináltam.

  • 1 db banán
  • 10 dkg túró / tetszőleges zsírtartalmú / 
  • 2 db tojás 
  • 1 adag / 25 g / fehérjepor vagy más édesítő
Villával össze kell törni és keverni minden hozzávalót és egy serpenyőben kevés zsiradékon megsütni.
Először egy lepény formában süljön, azután egy fordítás után a fakanállal össze kell törni, de lehet, hogy már a fordítás közben szakadozik.
Ezután addig kell sütni, amíg ízlésünknek megfelelő színt kap.

Ebből a masszából nyolc darab mini palacsintát is lehet sütni.  Ha kihűlt, akkor egy kicsit szikkadtnak tűnik, de felmelegítve ismét finom, puha lesz.


Karfiol köretként vagy vacsorára


A zöldségből készült köretek mindig minden mennyiségben jöhetnek. A karfiol nemcsak levesnek jó,  nálunk köretként sokkal  népszerűbb. Vacsorára hús nélkül, esetleg több sajttal megszórva vagy gombával kiegészítve minden feltételnek megfelel.

A karfiolt nagyobb rózsákra szedve roppanósra előfőzöm.
Egy sütőedényt tetszőleges zsiradékkal kicsit kikenek. Elvetemültebbek a zsiradék helyett bacon szeletekkel is kipárnázhatják.
A nagyobb karfiolrózsákat elvágom és a nagyjából egyforma darabokkal megtöltöm az edényt.
Ebben a változatban zöldborsó is van, egy másikat csak karfiolból csináltam.


  • 50 dkg előfőzött karfiol
  • 15 dkg fagyasztott zöldborsó 
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál repceolaj



Az öntet mindig ugyanaz, de lehet rajta változtatni.

  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín / tetszőleges zsírtartalmú /
  • 1 evőkanál liszt / bármilyen lehet /
  • só, bors szerecsendió ill. ízlés szerint más is
A lisztet el is lehet hagyni, bár ez nem nagy mennyiség, de liszt nélkül is összeáll az étel. Talán nem lesz ennyire masszív, lazább összetételű lesz és nem lehet ennyire egy darabban szeletelni, nem lesz fotogén ,  de ez csak esztétikai különbség. Én sem teszek minden alkalommal lisztet bele.
200 fokos sütőben 35 percig sütöttem.
Ebből nekem három adag lett, de egy jobb étvágyú személy a felét simán eltünteti.

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/