2010. augusztus 29., vasárnap

Hagymás, pirított csirkemáj

Ritkán szoktam ebédre ilyen egyszerű májas ételt készíteni. Mindég meglódul a fantáziám és rövid idő múlva rá sem lehet ismerni az eredeti receptre. Persze egy ilyen ételhez nem kell recept, de azért elgondolkoztam, mit lehetne kezdeni a csirkemájjal.

Főzés közben szólt a hátam mögött a tv / igen, itt is van, de OTT, nincs /, és éppen az a műsor ment, amiben csupán négy hozzávalóból főznek. Tetszik ez a műsor, de ritkán nézem már a Paprika TV-t. Rossz időpontban vannak az új műsorok, az engem érdeklő ismétlesek, szintén . Ezt a műsort sem látom, ha mégis elcsípem, akkor sem az elejétől.

Szóval, négy hozzávaló. Úgy döntöttem, most én is megállok ennyinél.
  • 1 kg  csirkemáj
  • 5 db közepes hagyma
  • 8 ger. fokhagyma / most még nem túl intenzív /
  • sütőben sütött, fűszeres burgonya
Kell még azért néhány kiegészítő, mint:  -kacsazsír; só; őröltkömény; majoránna; bors;
Kegyes csalás az 1 ek. paradicsom sűrítmény és a maradék kb. 1/2 dl főzőtejszín.

A csirkemáj tisztítása után most elég sok volt a kidobandó mennyiség, mert sok epével szennyezett darab volt benne.  Ez volt az első ilyen vásárlásom.
  1. A hagymát nagyobb cikkekre vágtam és a kacszsíron megpirítottam. Igyekeztem pirítani, nem főzni, de sajnos egy hagyományos tűzhelyen ez elég nehezen kivitelezhető.  Kiszedtem és lecsöpögtettem róla  a zsírt, mert az még kellett a májhoz.
  2. A maradék zsírban megfuttattam az összezúzott fokhagymát és beletettem a májat. Erős tűzön elkezdtem sütni, de közben azért engedett levet magából. Öt perc múlva megfűszereztem és tovább sütöttem.
  3. Még tíz perc elteltével hozzáadtam a hagymát, a paradicsom sűrítményt, lepirítottam, ráöntöttem a tejszínt és, mivel éppen csirkelevest főztem, öntöttem hozzá egy merőkanálnyit belőle. A főzőtejszín ugyanis besűríti az ételt.
  4. Nem lett tejszínes, sem paradicsomos, csak egy kicsit kikerekítette az ízeket./ hű, de jól hangzik.../ A krumplit is nagyobb cikkekre vágtam és egy kis csilis, borsikafüves, köményes fűszerkeverékkel meg olajjal összekeverve megsütöttem a sütőben.
Már írtam, hogy én előszeretettel sütöm a sütőben a krumplit és nem olajban. Úgy érzem, semmi jótól nem fosztom meg ezzel a családom. Szerintem, már nem is hiányzik senkinek az olajban sütött krumpli. Nem is beszélve arról a kényelemről, ami az olajban sütés elhagyásával jár.
Ami még plusz egészséges az, az, hogy  szinte sosem sózom meg az így sütött krumplit. A fűszerek éppen eléggé ízesítik és a mellé készített étel ízei is pótolják a " fölöslegs " sót.

Nem volt száraz, bár a képen úgy tűnhet. Savanyúság vagy saláta azért jó kiegészítője.