2011. október 9., vasárnap

Na, ilyet még nem láttam!


Ez egy lejárt szavatosságú egykor nagyon finom csilipor. A nagy lyukak valószínűleg fészkek, a kis sárga foltok a molyok maradványai, de voltak köztük apró fekete valamik is. Olyan, mintha abból már kibújtak volna.
Szerencsémre nem leptek el a röpködő molyok, ezért nem is volt feltűnő, hogy ebben a zacskóban lehet valami.
A másik ok, ami mentségemre szolgál, hogy egy ideje vagy friss csilipaprikát használok, vagy a durvára darált, de szárított  fajtát.
Nem tudom, mikor kerülhettek bele, de valószínűleg nem tudták, hová jutottak. Gyanítom, nem csili kedvelő molyokról van szó, mert akkor túlélték volna ezt a kalandot.

Tud valaki magyarázatot adni arra, hogy mit éreztek ezen és miből akartak megélni?
Egyáltalán hogy jutottak el abba az állapotba, amiben végül is elpusztultak?
Mitől pusztultak el?

Volt már nálam is hatalmas moly invázió, amikor ki kellett dobnom szinte mindent. Lisztet, darát, prézlit és sok fűszert is, de ilyet még nem láttam.

Egyáltalán, molyok voltak vagy akartak lenni ezek?

Kedvenc vacsora ételünk a vékony tésztájú pizzalepény


Annyira egyszerű és olyan gyorsan elkészül. Nagyon-nagyon finom és megszámlálhatatlan változata van.
Nem vagyok vega, de az én kedvenceim a hús nélküi sajtos-zöldséges lepények. 
Megpróbálom minél természetesebb alapanyagokból elkészíteni, mert ezekből kevés kell, cserébe fantasztikus ízük van.
A kecsapot pedig a közelükbe sem engedem!


Ezen a lepényen csak füstöltsajt és edami sajt van, rajta kumato és egy kevés parmezánnak nem mondható reszeltsajt. Sajnos csak ehhez lehet hozzájutni rendszeresen, tudom ez többféle keménysajt keveréke parmezánnal keverve és aromákkal ízesítve.
A kumatot most próbáltam ki először, de nagyon ízlett. Majdnem olyan édes, mint a koktélparadicsom. A színe pedig csodaszép. Főleg így, hogy nincs elrejtve.
Volt még a hűtőmben bazsalikompesto, ezért ezt is tettem rá.
Nekem ez volt az egyik kedvencem. 
Ha így haladunk, a családom is minimális húsos pizzát fog enni, mert az enyém mindég ízlik nekik, csak sajnos kevés jut belőle. Mert ez az enyém!


Ezekre a pizzasütő lapokra érdemes beruházni, mert nem ázik el a tészta, hiszen  a forró levegő alulról is jobban éri a tésztát.
A vékony tésztával olyan gyorsan megsül, hogy alig tudom elkészíteni közben a másikat. Ezért sem kell nagyon megpakolni a tetejét, hogy minden megsüljön rajta.
A tesó áruházban 1000 ft volt darabja.


A teljeskiőrlésű liszt itt is megtalálható, mint szinte mindenben, amit én sütök. Ebben most volt rozsliszt és tönkölyliszt is.
A másik kedvencem a lenmagpehely. Nagyon egészséges és én teszek szinte minden kenyérfélébe. Na jó, a kalácsokba azért nem.


Ez szintén a vékony tészta, de úgy volt kedvem, hogy két tészta közé rejtsem a rávalót. Így lett belőle töltelék.
Ebben sincs sok minden csak füstölt nyers sonkaszeletek, márványsajt, petr.zöld és edami sajt reszelve, hogy összefogjon mindent.

Amikor - majdnem minden nap - fél öt után elkezdek főzni és még az evésre is sajnálom az időt, akkor is elkészülök ezekkel a lepényekkel addigra, mire éppen az éhenhalás küszöbére érek. Ha már úgy is a konyhában töltöm az időt, akkor legyen maximálisan kihasználva. Én így gondolom. Egy nő egyébként is képes egyszerre többfélét is csinálni.
A teljeskiőrlésű lisztből készült vékonyka lepény még a lelkiismeretemet is csitítja.
Minden nap meg tudnám enni ezeket!

Kapribogyós halbecsinált sütőtökös gnocchival


Nem jól írtam a gnocchi nevét a képre, de most már így marad. Kimondani sem tudják sokan, nekem leírni nem sikerült.
Régebben volt már egy sikertelen próbálkozásom a sütőtökös gnocchival, de annyira csúfos véget ért, hogy évekbe tellett, amíg újra próbálkoztam.
Valószínűleg a siker egyik titka a jó recept. Azt hiszem, most találtam egyet, de még így is sok múlik a tök víztartalmán és a krumpli minőségén.

A tököt sütőben sütöttem meg a hagyományos módon, hogy minél kevesebb víz maradjon benne.
A krumplit héjában főztem meg, ugyan ebből a meggondolásból.

  • 20 dkg sült sütőtök
  • 25 dkg főtt, áttört krumpli
  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás fehérje 
A tököt is és a krumplit is áttörtem, hogy pépes legyen.
Összekevertem a liszttel és tojásfehérjével. A fehérje nem előírás, nekem kellett a sárgája másra és ez maradt.
A töktől nagyon lágy lesz a tészta. Ha megelégszünk a formátlan kis gombóckákkal, akkor jó így is, de ha szép formás gnocchikat akarunk, akkor kell még bele liszt, de a kifőzés után keményebbek lesznek a gombóckák.
A lágyabb tésztát bőven kell lisztezni a formázásnál.
Bő sós vízben kifőztem addig, amíg feljöttek a víz színére + még két perc.


  • Vajat / nem margarint / olvasztottam bőséges mennyiségű vágott petrezselyemzölddel és erre szedtem ki a megfőtt tésztát. 
A halbecsinált egy régebbi szakácskönyvből való, ami nem magyar eredetű, ezért sokféle hal- és elkészítési módja szerepel benne.
Nem írok grammra pontos mennyiségeket, mert nálam ezek a főzés során sosem számítottak. Ha a mennyiséget növelni akartam, mert többet készítek, akkor sem grammoztam. Meggyőződésem, hogy a főzés ezt elbírja, de a sütés nem.

  • 80 dkg  afrikai harcsafilé
  • 1 citrom
  • 1 db hagyma
  • kb. 5 dkg vaj
  • kb. 4-5 dkg liszt
  • kb. 1/2 liter alaplé
  • kapribogyó / nálam egy evőkanálnyi / 
  • fehérbor kb. 1/2 dl
  • frissen őrölt bors / nálam citrombors /
  • 2 tojás sárgája + 2 evőkanál víz
A kockákra vágott halat leöntöttem a fél citrom levével és állni hagytam.
A  hagymát apróra vágtam és a vajon megpároltam.
Rátettem a lisztet, átforgattam, kicsit lepirítottam és felöntöttem az alaplével.  Szerencsémre éppen akkor főztem egy jól bezöldségelt levest és ebből vehettem el a levet.
Összeforraltam, de ekkor még  híg volt, hiszen még főzni kellett tovább.
A lecsöpögtetett halat beletettem, sóztam, borsoztam és hozzáadtam a kapribogyót és a bort is.
A halat puhára főztem.
A tojások sárgáját elkevertem a vízzel és ezzel sűrítettem be a mártást.
Óvatosan forraljuk tovább, hogy a tojás ne főljön meg benne.

Ha elég savanyúnak érezzük, akkor a citrom másik fele már nem kell, ellenkező esetben még ezzel pikánsabbá tehetjük.
Zöldpetrezselyemmel, reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Sajnos én elfelejtettem, pedig meg volt a citromhéjam.
A gnocchi helyett párolt rizzsel tálalhatjuk.

Képek recept nélkül



Ez az ide év slágere vagy csak én nem tudtam eddig róla?
Állítólag gesztenye ízű, de nekem nem sikerült felfedezni benne semmi hasonlóságot. Krémesebb az állaga, mint hagyományos társáé, de ezen kívül semmi különleges.
Bármilyen tökös ételhez használható, amihez a kanadai sütőtök is jó.


Vacsorára akartam valami frissen készült kenyérfélét. Nekem ezek a lepények váltak be legjobban. Olyan összetételű liszttel készítem,  amihez éppen kedvem van illetve ami éppen van itthon.
Most vettem egy kilónyi kukoricalisztet, mert olyan szép színe volt és annyira kellette magát a polcon. Néha szoktam használni,szokott lenni itthon, mert keverem más lisztekkel.


A másik kedvencem a túrós péksütemények vagy kenyerek. Limara írt egy pontos receptet, de nálam ilyet ne keressetek. Általában 25 dkg túrót teszek 60 dkg liszthez. Természetesen ezek is kevert lisztek, mert szinte mindég használok teljeskiőrlésű liszteket. Puhább lesz a tészta, jó állagú és nem utolsó sorban sokkal több túrót eszünk így.


Elkészült az idei lecsó is. Az idén már külön háztartást vezetnek az  egyik fiamék, ezért készültek a kisebb üvegek. Évek óta nem változtatok ezen az eltevési módon, nekem nagyon bevált.
Nagyon fárasztó és sok időt vesz el a befőzés, de a  finom ízeket csak így lehet megőrizni télire. Olyan jó körbe nézni a spájz polcain, roskadoznak az üvegektől. Ez is hozzásegít minket, hogy elkerüljük a sok mesterséges vacakot, amit beletesznek a gyári késztermékekbe.


Ezt is megmentem, ha lecsót főzök be. Nekem csak a paradicsom húsa kerül a paprika mellé, ezért megmarad a leveses-paradicsommagos melléktermék.
Felfőzöm, kicsit elpárologtatom a vizet, ami a paradicsom mosása miatt kerül bele. Üvegekbe öntöm, szárazdunsztba teszem és télen elhasználom úgy, mint a paradicsomlét.


Kockára vágott padlizsánt kisütöttem olajban és hagymás- paradicsomos- babos szószt öntöttem a tésztára a padlizsánnal együtt.
Bazsalikompesto ízesítette tovább.