- 60 dkg fehér liszt
- 6 dkg olv. margarin
- 1 kk. só
- 2 ek. burg.pehely
- 3,5 dl tejszín és tej összesen
- 5 kk. süssina foly. édesítőszer
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 db tojás és 1 db tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek. kakaó 2 ek. vízzel elkeverve
- 5 dkg olvasztott margarin a tészta kenéséhez
Minden hozzávalót beteszek a kenyérsütőgép üstjébe. Alulra a folyadékot, erre a lisztet és a tojást, élesztőt a tetejére. Ha valakinek másképp vált be, akkor úgy csinálja. Természetesen gép nélkül is lehet dagasztani, de akkor az élesztőt langyos tejben fel kell futtatni.
A kenyérsütőgépben 15 percig dagasztottam a tésztát, ezután kivettem a még járó gépből, és gyorsan kettéválasztottam. A felét kitettem egy szilikon nyújtó lapra, letakartam, a gépben maradt részhez hozzáadtam a kakaót. Öt perc után ezt is kivettem és hagytam kelni.
Fél óra múlva kinyújtottam a fehér tésztát és félre tettem. Kinyújtottam a kakaósat is és egymásra tettem a két lapot úgy, hogy a világos legyen alul. Egymáshoz igazítottam a két lapot és tovább nyújtottam addig, amíg kellő vékonyságú nem lett. A kakaós lap teljes felületét megkentem olvasztott margarinnal és egy részét három-három feltekerés után elvágtam. Ezekból a rudakból formáztam kalácskákat, a többiből pedig háromszögeket vágtam és kifliket tekertem. Tepsire raktam, megvártam, míg duplájára kelt, lekentem a megmaradt tojásfehérje és tej keverékével és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Nagyon laza, puha foszlós tészta lett. Kellően édes, de lehet ettől kevesebb cukorral is készíteni. Folyékony édesítőszer helyett kb. 8-10 dkg cukrot lehet tenni bele.
Küldhetnél belőle egyet, szívesen megenném:)
VálaszTörlésÉn is szívesen megkóstolnám...Ma épp süthetnékem van:)))
VálaszTörlésÉn is, én is, én is :-)))
VálaszTörlésSajnálom, de amilyen gyorsan megsült, olyan gyorsan el is fogyott. Igaz, néhányat lefagyasztottam a fiamnak, de a következő sütésnél gondolok rátok is.
VálaszTörlés