2009. szeptember 15., kedd

Csíkos kiflik

Amíg rossz volt a sütőm, nagyon hiányzott a kalács. Lehet, hogy minden együtt okozta a hiány érzetet, az is igaz, hogy kalács vagy más formában készülő édes kelt tészta, ritkán szokott ránk száradni. Ilyenkor az Anyukám is kap belőle, meg néha más is, de leginkább mi esszük meg. Ha kevés az időm, akkor legtöbbször gyorsan megformált kalács készül, még csak fonni sem szoktam, csak föltekerem. Ha van időm, akkor alkotni szoktam. Most is ez történt. Bármilyen bevált módon összeállított tésztából elkészíthető.
  • 60 dkg fehér liszt
  • 6 dkg olv. margarin
  • 1 kk. só
  • 2 ek. burg.pehely
  • 3,5 dl tejszín és tej összesen
  • 5 kk. süssina foly. édesítőszer
  • 1 cs. vaníliáscukor
  • 1 db tojás és 1 db tojássárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. kakaó 2 ek. vízzel elkeverve
  • 5 dkg olvasztott margarin a tészta kenéséhez

Minden hozzávalót beteszek a kenyérsütőgép üstjébe. Alulra a folyadékot, erre a lisztet és a tojást, élesztőt a tetejére. Ha valakinek másképp vált be, akkor úgy csinálja. Természetesen gép nélkül is lehet dagasztani, de akkor az élesztőt langyos tejben fel kell futtatni.

A kenyérsütőgépben 15 percig dagasztottam a tésztát, ezután kivettem a még járó gépből, és gyorsan kettéválasztottam. A felét kitettem egy szilikon nyújtó lapra, letakartam, a gépben maradt részhez hozzáadtam a kakaót. Öt perc után ezt is kivettem és hagytam kelni.

Fél óra múlva kinyújtottam a fehér tésztát és félre tettem. Kinyújtottam a kakaósat is és egymásra tettem a két lapot úgy, hogy a világos legyen alul. Egymáshoz igazítottam a két lapot és tovább nyújtottam addig, amíg kellő vékonyságú nem lett. A kakaós lap teljes felületét megkentem olvasztott margarinnal és egy részét három-három feltekerés után elvágtam. Ezekból a rudakból formáztam kalácskákat, a többiből pedig háromszögeket vágtam és kifliket tekertem. Tepsire raktam, megvártam, míg duplájára kelt, lekentem a megmaradt tojásfehérje és tej keverékével és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.


Nagyon laza, puha foszlós tészta lett. Kellően édes, de lehet ettől kevesebb cukorral is készíteni. Folyékony édesítőszer helyett kb. 8-10 dkg cukrot lehet tenni bele.

4 megjegyzés:

  1. Küldhetnél belőle egyet, szívesen megenném:)

    VálaszTörlés
  2. Én is szívesen megkóstolnám...Ma épp süthetnékem van:)))

    VálaszTörlés
  3. Sajnálom, de amilyen gyorsan megsült, olyan gyorsan el is fogyott. Igaz, néhányat lefagyasztottam a fiamnak, de a következő sütésnél gondolok rátok is.

    VálaszTörlés