2010. április 4., vasárnap

Húsvéti kalács a sonka mellé

Jött, látott és győzött! Nyuszi kalácstésztából. Limara blogján láttam meg és egészen magával ragadott. Hihetetlenül egyszerű, de annál kedvesebb és nagyon mutatós forma. Elkészítése a jó megfigyelőknek semmi kihívást nem jelent, nem úgy nekem. Egyszer láttam a blogon, aztán amikor sütni akartam, elakadtam a formázásnál. Forgattam, tekergettem, hajtogattam, raktam alulra-felülre, de nem volt mit fellapoznom, ezért türelmetlenül, de a végére jártam. ----Annyira aranyosak lettek, hogy azt gondoltam, ezzel egy kisgyereknek biztosan örömet okazhatok. Amikor megsültek, odaadtam a szomszédba egy két éves kislánynak. Remélem meg is ette.


Évek óta készítek húsvéti kalácsot a sonkához, pedig sokáig nem is hallottam arról, hogy nem csak kenyérrel lehet megenni. A kalács össze sem hasonlítható a kenyérrel még akkor sem, ha én sütöm a finomabbnál finomabb kenyereket. -----Nem sütök édes kalácsot, de nem is sütöm sósra. Valahol a kettő között van az ízesítése. Nagyon szeretjük!!!!


  • 70 dkg / esetleg még kb. 5 dkg / liszt

  • 2 ek burg. pehely

  • 10 dkg öregtészta / elhagyható /

  • 2 ek olaj

  • 5 dkg vaj vagy margarin

  • 1 kk só

  • 1 egész tojás

  • 1 tojás fehérje / a sárgája a lekenéshez kell /

  • 1 dl sűrű tejföl

  • 1,5 dl tej

  • 1,5 dl víz

  • 3 dkg friss élesztő

  • 8 dkg cukor

A kenyérsütő géppel kevertettem össze a tésztát. Az első kelesztés után formáztam a nyuszikat és a kalácsot is. A nyusziknak nincs külön receptje, mindenki abból készítse, ami bevált tésztája. Itt a formázás a kölönlegesség. Duplájára kelesztettem és 180 fokos sütőben sütöttem. A nyuszikat kb. 15 percig, a kalácsot 40 percig. A kalácsot és a nyuszikat is letakartam alufóliával az első tíz perc után, hogy meg ne égjenek.



Készítettem lecsöpögtetett kefírből és joghurtból medvehagymával, sóva, borssal krémsajtot is. Gondoltam, hátha a sonka mellé eszünk belőle a sárga túró helyett, de sem ez, sem az nem hiányzott. Hiába, no! Mifelénk egyik sem volt szokás. A sárga túrót egyszer biztosan elkészítem, mert már néhány éve hallat magáról, de mindég visszatartott a sok tojás, amivel készül.

Medvehagyma krémleves

A kép kicsit csalóka, de majdnem ilyen színe volt a levesnek. Feláldoztam egy fél csomag hagymalevelet, ugyanis vettem egy második csomaggal is szombaton.
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 db kisebb burgonya
  • 1/2 cs. medvehagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • frissen őrölt bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 25 dkg krémsajt
  • víz+leveskocka vagy zöldség alaplé
  • 1 mk borsikafű

Az olaj és vaj keverékén megfonnyasztom a hagymát és hozzáadva kicsit megfuttatom a burgonya kockákat is. Beleteszem a fűszereket, felöntöm a vízzel és felforralom. Amikor a burgonya megpuhult, hozzáadom a medvehagymát és rövid főzés után botmixerrel pürésítem. Belekeverem a krémsajtot, ízesítem, összeforralom. --------Olívaolajjal megspriccelt, pirított kenyércsíkokkal tálalom, amiket teljeskiőrlésű tönkölylisztből sütöttem. Szárított chilipehellyel nagyon finom ízt kapott.

Medvehagyma pesto

Bevallom, a medvehagymával itt, a gasztro blogokon kötöttem közelebbi ismeretséget. Azelőtt nem is hallottam róla, de kis idő múlva már újságokban is találkoztam vele. Hűséges vagyok és bizalmatlan. Úgy gondoltam, ami az újságban egy kis fázis késéssel jelenik meg, annak az előzménye a gasztro blog. Ezután már csak az volt hátra, hogy beszerezzem. Ez volt a legnehezebb. Tavaly még elmentem a szomszéd kisvárosba , talán háromszor, hogy vehessek. Az idén azonban örömmel láttam, hogy a mi falusi, kicsi, de annál nagyobb érdeklődésnek örvendő zöldségesünknél is lehet kapni. Olcsóbb és szebb, mint a tavalyi. Annyira, hogy hatalmas levelekből álló, bőven megrakott csokrokat lehet kapni.

Remélem nem vagyok egészség mániás, de azt azért elhiszem, hogy náhány tápanyag csak akkor marad meg, ha nyersen esszük meg a zöldséget. A C-vitamin hő hatására elbomlik, de sok más anyag nem károsodik a főzés során sem.

A vacsoráinkhoz az egyetlen biztos pont, a valamilyen házi készítésű kenyérféle. Most is ez volt a kiinduló pont. Idő hiányában kenyér helyett egy lepény félét sütöttem. Hasonlatos a Limara által sütött lepényhez. Ezt régebben én lapos zsemleként sütöttem, mert sokkal könnyebb volt a gyerekeimnek szendvicsként elvinni, mint a szépen megformált zsömléket.---------A nyers sonka a fagyasztómban várakozik a felhasználásra. Finom, de drága! Ezért akkor veszem meg, amikor akciós és gyorsan bedugom a mélyhűtőbe. Nem hiszem, hogy ezzel megbocsájthatatlan tettet követnék el.
Pesto recept:
  • 1/2 cs. medvehagyma
  • 1 ger. fokhagyma
  • 2 dkg mandula lap
  • 3 dkg parmezán jellegű sajt
  • só, bors
  • olívaolaj

Igazából ehhez nem kell pontos recept, mert ízlés szerint készítendő. Nem szabad megijedni, a hozzávalók tetszés szerint változtathatók. Legfeljebb nem eredeti olasz pesto néven fogjuk bevezetni az étrendbe. Kihagyni viszont kár lenne!


Főzés, sütés mellett---valami gyors vacsorát

Ez egy igazi Quiche sütőtál. Remélem! Néhány éve vettem, amikor még gasztro blogok híján különféle újságokból kellett összeszednem a számomra újdonságnak számító, különleges és néha furcsa ételek receptjeit. Ezt a tésztába öntött , hatalmas variációs lehetőséggel elkészíthető ételt előbb készítettem, mintsem ezt a sütőedényt kapni lehetett. A sütőedényt egy időben kinőltük, de mostanság megint elég az a mennyiség,ami ebben elkészül.
A tésztát nem receptből készítettem, de az fix pont, hogy 15 dkg teljeskiőrlésű lisztből készült vajjal, sóval és vízzel. Ennyi! Ezt kinyújtva tettem a sütőformába, a széleit megigazítottam, hátha megsülve is szép marad. Egy kicsit az lett.
Vaj és olaj keverékén megfonnyasztottam egy fej nagyobb kockákra vágott hagymát. Sóztam, borsoztam és nagy lángon megpirítottam rajta a nagyobb darabokra vágott gombát. Pirítottam, nem pároltam. Amikor kicsit kihűlt, beletettem a tészta formába. Tojást és tejszínt kikevertem, sóztam, borsoztam és ráöntöttem a gombára. Egy csomag sonkát rátettem a lepényre és ezután megszórtam reszelt sajttal. 170 fokos sütőben sütöttem kb. 40 percig.
Salátával vagy anélkül, teával vagy egy pohár borral nagyon finom vacsora.

Húsvét 2010

Kicsit megkésve bár, de törve nem....
Mára talán elkészültek a ház asszonyai a munka javával. Értem ezalatt a főzés megunhatatlan örömét. Jóleső fáradtság és cseppet sem felróható kíváncsiság előzi meg a holnapi napot.
----Kívánom, hogy a megérdemelt hervadást gátló locsolkodás után, újult erővel és lelkesedéssel vessétek bele magatokat a család ellátásába. Valami elmúlik, valami kezdődik, de az érték marad! Őrizzétek fáradhatatlanul!