2018. július 5., csütörtök

Spárga bazsalikompestoval


A spárga számtalan jótékony hatással rendelkezik, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőle. Sajnos a szezonja rövid ideig tart , de tavasszal a korai zöldségekkel kerül a boltok polcaira. Nekem a zöld a kedvencem, mert könnyen kezelhető. A fehér macerásabb, de elegánsabb. Lilával sajnos még nem találkoztam.
Kevés összetevővel nagyon ízletes ételt lehet készíteni belőle. A sonka csak egy extra turbózás volt, nem szükségszerű 😆


Amikor csak van rá lehetőség és nem borítja föl egy étel összképét és ízét, akkor én nagyon sok hagymát használok. Az ehhez hasonló ételekhez különösen sokat. Mindenki szereti!

  • Jó sok szálasra vágott hagymát pároltam olívaolajon vagy kókuszzsíron, ami épp van.
  • A spárgák szárát feldaraboltam és azt is beletettem, hogy kicsit roppanósra párolódjanak.
  • Sózta,borsoztam és egy adag bazsalikompestóval kevertem össze. Pontosabban a pestóból itt kimaradt a sajt, mert azért készítettem, hogy hasonló ízesítőként használjam el.
  • Egy tojással összekevert 2 dl tejszínnel leöntöttem
  • Megszórtam reszelt sajttal és a tetejére tettem a spárgák megmaradt virágos részét.
  • A sütőben 200 °C-on kb.15perc alatt összesütöttem



Zöldségragu vacsorára......avagy mi bújt meg a fagyasztóban?


Lassan eljön az ideje a fagyasztó tartalmának csökkentésére. Kiüríteni sosem tudom, de mielőtt jön a nagy nyári feltöltés, kell a hely. Ezért ilyenkor többször előfordul, hogy pontos elképzelés híján, abból készül az étel, ami éppen előkerül és megérett a felhasználásra.
Gyakran teszek el kisebb mennyiségű előkészített alapanyagot, hogy idő híján a vacsora gyorsan elkészülhessen.....majd valamivel párosítva 😉
Ez a vacsora is elkészült fél óra alatt. Na jó, a sütési idő nincs benne.



  • Pirított gomba hagymával, befűszerezve
Nagyon szeretem eltenni így a gombát, mert nagyszerű alapanyag, kiegészítő bármilyen étel készítésénél. Igyekszem nem párolni, hanem pirítani. Így sokkal finomabb lesz. Időnként mindenféle ízesítés nélkül teszem el, mert így szabadabb a végső felhasználás. Ha ízesítem, akkor a csomagolásra ráírom, hogy mit tettem rá.

  • Medvehagyma aprítva, olívaolajjal összekeverve
Ha olajjal keverve teszem el a fagyasztóba, akkor a fagyasztóból kivéve nagyon rövid idő alatt fellazul az állaga annyira, hogy ki tudom venni belőle a szükséges mennyiséget. Nem kell az egészet kiolvasztani. Most ennyi maradék volt a dobozban és ezt el is használtam.

  • Kaliforniai paprika is gyakran van lefagyasztva, természetesen megfelelően előkészítve, ami annyit jelent, hogy a vastagabb csíkokra vágott paprikát olívaolajon elősütöm. Ezt is igyekszem nem megfőzni, hanem pirítani. Erős tűzön viszonylag rövid idő alatt elkészül. Ezt nem szoktam semmivel ízesíteni fagyasztás előtt.


Mindent összeborítottam egy laza olvasztás után és erős tűzön alaposan összekevertem.
Az ízesítés attól függ, mi van a fagyasztott alapanyagon. Most a gomba ízesítve volt, a medvehagyma pedig eleve fűszerként volt benne.
Füstölt -és natur sajtot reszeltem rá jó bőven és bedugtam a sütőbe addig, amíg a sajt színt kapott. Sok idő nem kell, hiszen egyik hozzávaló sem volt nyers.

Puha kenyérrel vagy én inkább pirított rozskenyérrel és egy pohár száraz fehér borral szeretem.