2020. január 4., szombat

Bejglifelfújt diawellness sütiből


Jó, hát kicsit beképzelt vagyok ezzel a recepttel. Először is, mert ez szinte nem is recept, másodszor meg ...na jó, nem is igazi felfújt.
Napok óta a karácsonyi maradékmentesítéssel foglalkozom.
A hűtőben, kamrában és a konyhában is találtam fel nem használt alapanyagokat , amiket a punnyadás után újból életre kellett kelteni. Készült tésztaétel, volt megmaradt birsalmám és  ami ilyenkor nem meglepő, maradt bejgli és aprósütemény is.
Ezek a sütik most diawellness lisztből készültek , így a semmit nem dobunk ki elve még inkább érvényesült.
A bejgliből és az aprósüteményekből készítettem néhány csomagot, amit a fagyasztóra bíztam, de kimaradt a bejglik levágott vége és néhány diós süteményt szándékosan még hozzácsaptam.


Annyira finom lett, hogy erősen gondolkodtam, hogy majd a fagyasztóból kikerülő maradék esetleg ne így végezze-e?



  • nagyjából 35 dkg volt a sütemény vagdalék
  • 3 db tojást negyedannyi édesítővel kikevertem és hozzáöntöttem 2,5 dl meglangyosított tejszínt
  • 1 cs vaníliakrémet és 1 cs reszelt narancshéjat kevertem bele
  • ebbe forgattam a süteményt és meglepett, de nem akart elázni benne




Nekem olyan szilikon muffin formám van, ami hat darab, egyenként 2 dl-es üreggel rendelkezik.
Ebbe pont belefért ez a mennyiség .
Kivajaztam a formát - nem kellett volna, de a vaj íze miatt csináltam - szétosztottam benne a sütis masszát és mindegyikbe belekevertem 1 - 1 evőkanál dw szilvalekvárt . // függő lettem ettől //
Óvatosan kell keverni, mert a tejszínes folyadékot ugye nem szívta fel a süti, de majd sülés közben a tojás megfogja.
Minden adagba 70 %-os csokipasztillákat nyomkodtam.
200 fokos sütőben sütöttem 25 percig.
Az utolsó öt perc előtt mindegyik tetejére vajdarabkákat tettem. Csak az íze miatt! 😃😃

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Lassan sült, fűszeres birsalma



Maradt két darab birsalmám és kerestem hozzá receptet.
Mautner Zsófi mindig telitalálat!
Szinte hihetetlen, hogy a sárga színű birsalma a sütés végére ilyen gyönyörű bíborszínűre változik.
Megpuhul de nem fől szét és megtartja a pikáns ízét is a cukor ellenére.
Az almákat alaposan meg kell mosni, mert ugyan meg kell hámozni, de a héját is az alma mellé kell tenni a főzés / sütés idejére. A héj pektin tartalma segít besűríteni a szirupot.
Az almák magházát nem kell kivágni, mert egyrészt felesleges, másrészt ez ilyenkor egy nehéz és akár balesetveszélyes folyamat is lehet, hiszen az alma annyira kemény, hogy simán megugrik rajta a kés. Félbevágás után csak meghámozni kell.


Ez az adag 4 db alma elkészítéséhez szükséges

  • 3 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • 1 db fahéj
  • 2 szem szegfűszeg
  • 4 szem bors
  • 1/2 citrom leve
A vizet a cukorral felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon. Beletesszük a fűszereket és egy sütőben is használható edénybe öntjük. Ez lehet egy tepsi, amit letakarunk majd alufóliával, de legjobb egy vastag falú vaslábas.
Beletesszük az almákat magházukkal lefelé fektetve.
// tudom, a képen nem úgy vannak, de ez csak a fotó kedvéért van 😂 /


A sütőt beállítjuk 110 fokra és kb 6 - 7 órán keresztül ezen a hőfokon sütjük az almákat.
Amikor elkészültek, akkor ilyen csodás színük lesz.


Előre is elkészíthető, a hűtőben eláll egy-két napig is. Nemcsak desszertnek finom, de sültek, pástétomok mellé is adható.
Desszertként én most erdei vegyes virágmézzel elkevert krémsajtot adtam mellé.
Lehetett volna még pirított dióval is megszórni, de elfelejtettem.

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Sültfokhagymás tejszínes tésztaszósz


Nagyon szép, óriásgerezdes fokhagymát vettem / nem, nem kínait / és az volt a tervem, hogy megsütöm, amit meg is tettem, de a felhasználásra nem volt ötletem. Betettem a hűtőbe és vártam az ihletet. Néhány napot minőségromlás nélkül kibír.
Végül egy tésztaszósz alapja lett.

  • 2 ek hidegen sajtolt repceolajon megpároltam egy apróra vágott kisebb hagymát  4 dkg nagyon finom, füstölt, húsos szalonnával, amit hajszálvékony szeletkékre vágtam
  • 22 db / ennyi volt 😊 / duci gerezd sült fokhagymát nyomtam bele
  • kb fél dl száraz fehérbort öntöttem rá és elforraltam
  • egy doboz krémsajt felét / kb. 12 dkg / kevertem bele és ráöntöttem 2 dl tejszínt / 30 %-os / 
  • kiforraltam és mivel besűrűsödött, öntöttem hozzá egy kevés vizet
  • só, frissen őrölt bors 
  • belekevertem a kifőtt tésztát



Piros kaliforniai paprikakockákat szórtam rá és vágott petrezselyemzöldet.
A főtt fürjtojásokkal, reszelt grana padano sajttal és egy kevés repceolajjal meglocsolva tálaltam.


A fokhagymákat sütőben sütöttem meg úgy, hogy gerezdekre szedtem, megsóztam, kakukkfüvet és borsikafüvet szórtam rá és egy kevés olajjal meglocsoltam , azután alufólia batyuba csomagoltam.
200 fokos sütőben sült kb.40 percet.
Nagyon finom , ha sajtkrémbe keverjük és kenyérre kenjük, de összenyomkodva és olívaolajjal összekeverve is különleges kence lesz belőle a pirítósra.



Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/