2016. március 6., vasárnap

Céklás, répás, sajtos lepények sütőben sütve--csökkentett szénhidrát tartalommal


Az egészségtudatos táplálkozás továbbra is folyamatban van.
Szénhidrátszegény ételek legfőképpen vacsorára, de ha elég laktató és változatos, akkor bármely étkezésre tökéletes.
Ez a zöldséglepény megtöltve igazán változatosan elkészíthető és laktató.
Az eredeti recept csak sárgarépából készült, de én úgy gondolom, hogy ez csak akkor jó ízű, ha a répa is jó ízű. Nekem a cékla nagy kedvencem, igyekszem minden módon felhasználni, sütve pedig szinte kihagyhatatlan az étkezésből. Finom édeskés íze van, ráadásul a sok íz nem ázik ki belőle a főzés közben.

  • 25 dkg reszelt sárgarépa és reszelt sült cékla vegyesen
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál zabliszt --- máskor csicseriborsóliszt / lehet bármilyen lisztet használni / , esetleg apró szemű zabpelyhet is
  • só, bors
Ebből az összekevert masszából egy sütőpapíros gáztepsi méretű tepsire , amit picit beolajoztunk
4 db kör alakú lepényt kenhetünk fel.
Azért írom, hogy kenhetünk, mert ezt a masszát egyszerűen kézzel kell kilapogatni a sütőpírra.
Előmelegített sütőben kb. 180°C-on / esetleg 200°C /  8- 10 perc alatt megsütjük.
Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszikkad -- nem lesz teljesen száraz .
Akkor is felhasználható, legfeljebb nem lehet feltekerni.
Én lazán ketté hajtottam, amikor levettem a papírról és így várt a megtöltésre.
Ebből a mennyiségből négy darab készül, de ezek nem olyan nagyok, hogy feltekerhetők legyenek, ezért csak összehajtani lehet. Két személyes adag attól függően, mivel töltjük meg.



  • Apróra vágott hagymát olajon megpároltam, darált / aprítógépben összevágott / csirkemellet tettem bele és tandori fűszerkeverékkel ízesítettem. Kicsit csípős ez a fűszer, de finom.
  • A lepénybe salátát tettem, kápiapaprika karikákat, a húst és fokhagymás joghurtot öntöttem rá.


Másik változat:

  • Olajon apróra vágott hagymát pároltam, hozzáadtam a darált csirkemellet és fehéredésig sütöttem.
  •   15 dkg füstölt tofut morzsoltam és --- 10 dkg túrót tettem bele --- apróra vágott medvehagyma leveleket -- sót -- borsot

Még egy ötlet: akár tojásrántottával is meg lehet tölteni




A kép csalóka, hogy ilyen sápadt, de annyi igazság van benne azért, hogy ebben a lepényben főtt cékla van. Az íze így tökéletes, de a cékla elveszítette a színét.



Itt viszont sült cékla van a keverékben.
A céklát héjastól sütőzacskóba teszem vagy alufóliába tekerem és egy fél deciliter vizet is öntök alá.
Ezután kb. 200 °C-os sütőben nagyságától függően 50 - 70 perc alatt megsütöm.
Ha nagyok a céklák, akkor félbe vágva is meg lehet sütni.
A hűtőben is eláll napokig, de megtisztítva, esetleg felszeletelve, felkockázva vagy reszelve a fagyasztóba is eltehető.
A sült céklából számos izgalmas, és nagyon finom ételt lehet készíteni. Salátát és köretet egyaránt.








Főzőbanános joghurtos karalábé


Szinte már unalmas, amikor azt írom, hogy ez az étel eredetileg nem ez lett volna, de menet közben többször módosult a terv és a végeredmény köszönő viszonyban sincs az eltervezettel.
Ez a karalábé egyszerű főzelékként végezte volna, ha nem akad a kezembe a főzőbanán -- amiből szintén mást terveztem -- és nem döntök úgy, hogy ezt bizony fel kell használni most, mert később már nem lesz rá időm.
Segítségül hívtam a Főzelékes Ferit és a recept ötleteit hasznosítva készítettem el ezt az ételt.
Azt hiszem, most ő is büszke lenne rám! Én nagyon élveztem.



  • 3 db közepes karalábé
  • 2 db főzőbanán
  • 1 db hagyma
  • olaj és vaj keveréke
  • a karalábé zsenge levelei
  • 1 evőkanál mild madras currypor
  • 1 teáskanál kurkuma
  • só, bors
  • 3 ek görög joghurt
  • víz
  • korianderlevél apróra vágva



  • Olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam az apróra vágott hagymát
  • Rátettem a kockákra vágott karalábét és erősebb tűzön állandóan kevergetve rövid ideig pároltam
  • Megszórtam a fűszerekkel és tovább sütöttem néhány percig, hogy a fűszerek kiadják az aromájukat és illatozni kezdjenek
  • Beletettem az összevágott főzőbanánt, a durvára felaprított karalábé leveleket, és kevés vizet aláöntve kb. 25 percig főztem
  • Sóztam, borsoztam és hozzáadtam a joghurtot. 
  • Alaposan átkevertem és egyet forraltam rajta. Főzni már nem kellett.
A karalábé éppen roppanós maradt, de már nem volt nyers.
A víz elfőlt, a megmaradt leve később besűrűsödött a banántól.
Tulajdonképpen egy zöldség ragu lett, nem főzelék.
A banántól kissé édeskés az íze, / picit érettebb volt már / ezért tálalásnál joghurtot lehet még rátenni és lime levet csöpögtetni a tetejére ízlés szerint.
Vágott korianderlevelet szórtam a tetejére.


Lehet köret is valamilyen hús mellé, de lehet főétel naan kenyérrel, pitával vagy totillával és lehet mellé bulgurt, rizst is főzni.