2019. július 19., péntek

Garnélás tészta



  • 45 dkg spagetti vagy taglietelle megfőzve
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 ek vaj
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek aprított piros húsú édes paprika
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1,25 dl száraz fehérbor
  • 35 dkg nyers garnéla 1 cm-es darabokra vágva
  • 1,25 dl tejszín
  • só és frissen őrölt bors
  • 3 ek aprított petr.zöld



  • Egy viszonylag nagy lábasban felforrósítjuk az olajat és a vajat, majd beletesszük a fokhagymát és a paprikát és néhány percig pirítjuk
  • Beleöntjük a bort és a sűrített paradicsomot és kb.10 percig főzzük
  • A garnélát a mártásba tesszük és kevergetve kb.2percig főzzük, amíg rózsaszínű nem lesz
  • Hozzáöntjük a tejszínt és 1-2 perc alatt kissé besűrítjük
  • Sózzuk, borsozzuk
  • Belekeverjük a tésztát és a petr.zöldet., majd alaposan átforgatjuk a tésztát a szószban.
Azonnal frissen, melegen tálaljuk.
Nagyon, nagyon finom!

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Tésztával töltött padlizsán



  • 20 dkg penne - vagy más kisebb méretű tészta megfőzve
  • 2 db nagyobb padlizsán, ami tölthető
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összetörve vagy reszelve
  • 400 g darabolt paradicsom konzerv
  • 4 ek olívaolaj vagy más zsiradék
  • 2 tk szárított oregánó
  • só és frissen őrölt bors
  • 60 - 80 g vékonyra szeletelt mozzarella vagy  100 g reszelt mozzarella
  • 2 ek reszelt parmesan
  • 2 ek zsemlemorzsa
....A padlizsánokat vágjuk félbe és a húsukat kockázzuk be úgy, hogy a héját lehetőleg ne sértsük meg, ezután óvatosan  szedjük ki a héjból.
Be kell vallanom, hogy ez nem egyszerű, mert a nyers padlizsán nem adja könnyen magát, de nem lehetetlen.
....A kivájt héjakat kenjük át olajjal.
....A padlizsánt pedig vagdossuk kisebb darabokra.
....A hagymát dinszteljük meg a megmaradt olajon a fokhagymával együtt, majd tegyük hozzá a padlizsánt és az oregánót. Sózzuk, borsozzuk.
....Pároljuk néhány percig és ezután tegyük bele a paradicsomot és főzzük kb. 10-15 percig
....Ne maradjon nagyon vizes a ragu, de nem kell teljesen száraznak lennie.
....Keverjük a megfőzött tésztát a paradicsomos padlizsánraguba.


....A padlizsán héjakat tegyük sütőlemezre és félig töltsük meg a tésztás raguval.
....Borítsuk be a szeletelt vagy reszelt mozzarellával.
....Kanalazzuk rá a megmaradt tésztás ragut. /// nekem sok lett ez a mennyiség, pedig alaposan megnyomkodtam, de még így is maradt belőle, viszont nagyon finom így magában is, hiszen teljesen készre ízesített és egy komplett étel, amit én lefagyasztottam későbbre  ///
....A parmesant keverjük össze a zsemlemorzsával és szórjuk a megtöltött padlizsánok tetejére.
....200°C-ra melegített sütőben süssük kb 20-25 percig


Laktató finomság, egy fél padlizsán bőséges adag egy embernek.
Zöldsalátát adhatunk mellé.

Vöröslencsés kelkáposztaragu


Tulajdonképpen ötletadó étel, mert a fűszerezése szabadon variálható, a lényege az, hogy a lencse remekül sűrít, hasznos fehérjeforrás. A kókusztej tejszínnel is helyettesíthető.
Volt egy kissé fáradt kelkáposztám , amit sürgősen fel kellett használni, de nem akartam főzeléket csinálni belőle, mert abba burgonya is kell és én most nem akartam. Lehet persze anélkül is, de akkor meg nagyon gyenge lesz. A gyors kamramustra eredményeként találtam vöröslencsét és egyből összepárosítottam gondolatban a kelkáposztával abból az elgondolásból, hogy ez fogja besűríteni a káposztás valamit. Egyáltalán nem volt határozott elképzelésem, ezért kutakodtam tovább.
Van egy // két / három // fűszeres kosaram  és itt már kezdett körvonalazódni a végeredmény.
A vasárnapra szánt húsból elcsentem egy darabot és  így meg is volt minden.

  • 1 közepes fej hagymát felkockáztam és 1 ek olaj és víz keverékén sóval megszórva puhára pároltam
  • beletettem kb. 30 dkg felkockázott húst és  átforgattam
  • ezután rászórtam a fűszereket ....1 tk sabji fűszerkeveréket....1/2 tk rogan johs fűszerkeverék....1/2 tk fokhagymapor.....1 tk kurkuma .....1/2 mk rómaikömény // azért csak ennyit, mert a fűszerkeverékekben is van // és kicsit szárazra párolva a hússal alaposan átsütöttem
  • felöntöttem vízzel és a húst majdnem teljesen puhára pároltam
  • ezután beletettem a lencsét és tovább főztem
  • közben teljesen besűrűsödött , ezért , hogy a kelkáposzta is megfőljön, kellett még hozzá vizet önteni
  • amikor a káposzta még kicsit ress volt, akkor belekevertem kb. 2 evőkanálnyi sűrű kókuszkrémet és egyet forraltam rajta
Mindenképp jó, ha kicsit szaftos marad, mert az állás közben még jócskán besűrűsödik.
Melegítéskor egy kis vízzel lehet higítani.


Friss korianderzöld sokat dobna az ízösszeállításon, de nekem csak fagyasztott volt és hát ez.....nem az igazi.
A piros kápiapaprika a tálaláskor nemcsak a színét dobta föl, de adott egy kis roppanósságot az egyébként puha ételnek.
A citrom nem dekoráció volt, hanem a kissé pikáns ízével nagyon felfrissítette az egészet, de persze ez nem kötelező.