2014. július 12., szombat

Töltött tök hússal és hús nélkül


Nagyon egyszerű, nagyon gyors, nagyon könnyű és nagyon finom!
Vacsorára készítettem egy hirtelen ötlet alapján. Volt egy kicsi, zsenge főzőtök, ami éppen arra volt alkalmas, hogy kb. fél óra alatt a tányérra kerüljön.
Nekem ugyan nem kellett most sem a hús, de egy evőkanálnyit azért belekevertem az enyémbe is.

  • Apróra vágott nyers hagyma, egy kicsi gerezd fokhagyma, provanszi fűszerkeverék, za'atar keverék, darálthús, reszeltsajt, só, bors------------ez volt a húsos töltelék
  • Apróra vágott hagyma, só, bors, provanszi fűszer és za'atar, apró kockákra vágott tök, amit a két darab szár felőli végéből vágtam le és reszelt sajt, 1 ek darálthús-----------ezeket kevertem össze



A félbe vágott tököt picit megsóztam és megtöltöttem. Bőven megszórtam sajttal és kivajazott sütőedényben a sütőben kb. fél óra alatt készre sütöttem. Friss kaporral szórtam meg.

Tökfőzelék curryvel, kaporral


Tökfőzelék úgy, ahogy talán még a menzán is megették volna.
Na jó, ez azért egy kicsit talán túlzás, mert ezeket az ízeket gyerek korunkban még nem ismertük, és ahogy én a menzát ismertem, ezt is el tudták volna úgy rontani, hogy soha nem ettük volna meg.
Nekünk egyébként nincs semmi bajunk a hagyományos ízű főzelékkel sem, de ez az íz mindenki kedvence lett. Köszönhetően annak a blognak és a blog életben tartójának, ahol nagyon sok különleges ízű és összetételű főzelék receptjét lehet megtalálni. Feri, a főzelékes......
Többször készítettem már indiai ízvilágú, currys ételeket, amihez én legtöbbször a hot madras curryport használom. Ennek elég jellegzetes, kicsit csípős az íze, de nagyon finom a sütőtök krémlevesben is.
Feri receptje alapján már főztem egy zelleres, currys krumplifőzeléket is. Az is nagyon finom volt.
Ennek a főzeléknek most nem nála találtam meg a receptjét, de az ötlet bizony onnan származik.


Pontos mennyiségeket nem írok, mert én főzni nem úgy szoktam, hogy szóról szóra betartom a leírásokat. A főzésben éppen az a szép, hogy kreatív dolog. Akinek van egy kis gyakorlata, annak nem okoz gondot a hozzávalók mennyiségének kiválasztása, akinek pedig nincs gyakorlata, az nézzen szét Feri blogján.

  • Majdnem szokásos kezdés, hogy olaj és vaj keverékén összevágott hagymát párolunk. Én tettem most egy gerezd fokhagymát is hozzá. 
  • Amikor megpárolódott, akkor szórtam meg a curry porral, sóval, borssal.
  • Kockákra vágott krumplit tettem bele, felöntöttem vízzel és puhára főztem.
  • A krumplit most nem botmixerrel pépesítettem, csak összetörtem, hogy sűrű alapja legyen a főzeléknek. Beleszórtam a kaprot is.
  • A tököt kockákra vágtam és így tettem a főzelék alapba. 
  • Óvatosan kell főzni, mert hamar megpuhul, de azért  ne essen szét.
  • Feri a főzelékeket általában így fejezi be, de nekem nem volt elég sűrű, ezért eléggé el nem ítélhető módon egy tejfölös habarással besűrítettem.
Hát, szerintem nagyon finom lett! A curry ízét egyébként is szeretem, hetente meg tudnám enni az ilyen ízű ételeket.