2013. június 29., szombat

Ételfotók---csak úgy


Hétvégi reggelinek tökéletes és változatosan elkészíthető a tojáslepény.
A tűzhely tetején kezdődik és a sütőben fejeződik be. Nálunk úgy készül, hogy ne száradjon ki a tojás.



Ez egy saját sütésű lepényből  készült, de a bolti tortilla lapok tökéletesen megfelelnek. annál is inkább, mert gyorsbüfék is gyári lapokat használnak, akkor miért kellene mindent itthon készíteni. Ha valaki nem tud ilyet sütni, ne kedvetlenedjen el, vegyen boltban és abból süsse meg.


A lapokra azt teszünk, amihez csak kedvünk van, de legyen rajta sajt mindenképp, mert ha átmelegítjük a lepényt, akkor az olvadó sajt összefogja.


Ez a ragu a sütőben sütöttek egyik egyszerű összetételű fajtája, csak úgy gondoltam, ha beteszem a sütőbe, könnyebb dolgom lesz, mert nem kell mellette állni, amíg fől.
Egyszerűen csak bolti sültkrumplit ettünk hozzá. / jelentem, túléltük!!!!  ;)/


Ez sem mostani kép, de igazából nem is akartam eredetileg sem receptet írni hozzá, csak azért tettem el, mert finom lett végül a húsvétról eltett, lefagyasztott sonkazsírral.


Erről már nem tudok semmit mondani, mert nem emlékszem, hogy készült? Ha eltettem a képet, akkor valószínűleg megérdemelte volna a leírást is, de mostanra már csak a kép maradt.


Ez a kép egy kicsit viccesre sikerült, de azért tartottam fontosnak, mert egy nagyon időhiányos esti vacsora készítésnél elfogyott a türelmem és  az elkészített ragu- és tészta egy részét bevágtam a fagyasztóba.
Bíztam benne, hogy majd fel tudom használni, de igazából nem érdekelt.
Amikor megláttam a fagyasztóban, akkor éppen volt időm és kíváncsi lettem, mi lett a tésztával.
Kiolvasztottam a konyhában és ilyen szépen életre kelt.
Nagyon finom pizzákat sütöttem belőle! A ragunak természetesen szintén semmi baja nem volt.


Nem tudom, jó megoldás-e, de nálunk szokás volt, hogy a húsok panírozása után a megmaradt tojást, lisztet, prézlit összekevertük és megsütöttük.
Egy idő után a prézlit én kihagytam, mert kemény lett tőle a lepény, viszont a tojásos-lisztes keverékhez mindenféle maradékot belekevertem és megsütöttem.
Most ebbe pl. kukorica konzervet, hagymát és egy kevés főtt tarját, ami maradék volt.

Lehet keverni bele babkonzervet, sonkát, húsos szalonnát,snidlinget, petr.zöldet, piros kalif.paprikát,sajtot stb.

Toscan csokitorta balzsamos meggyszósszal


Nem tudom, hogy lehet ilyen csokis  / és más sötét tónusú / képeket fotózni úgy, hogy látni is lehessen belőlük valamit? Tőlem ennyire tellett, de szerintem látszik, hogy a tészta nincs kiszárítva, hanem szaftos a belseje. Nem nyers, csak szaftosan puha. Nem tudok rá jobb kifejezést.
Ez egy brutál csokis sütemény, amit én még fokoztam egy kis kakaóval és gondolkodtam azon, hogy leöntöm a tetejét olvasztott csokival, de azután mégsem csináltam meg, mert a meggy öntet is elég volt.




  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládét / 70 % /  összeolvasztottam --én mikróban szoktam vízgőz helyett -- 25 dkg margarinnal / vajjal / 
  • 7 db normál méretű tojást kikevertem 20 dkg barnacukorral és 10 dkg házi vaníliáscukorral
  • 10 dkg lisztet
  • 3 dkg kakaóport tettem hozzá meg egy csipet sót
  • hozzákevertem a csokoládét 
Egy 26 cm- es tortaformába öntöttem és az eredeti leírás szerinti 180°C helyett én csak 160°c-on sütöttem, de a sütési idő ugyanannyi volt, vagyis 35-40 perc. Nem árt ismerni a saját sütőnket!
A teteje ugyan felemelkedett és kirepedt, de a közepe éppen eléggé megsült ahhoz, hogy még ne száradjon ki.
Amikor kivettem a sütőből, még melegen lenyomtam a tetejét, hogy ne legyen púpos. Vigyázni kell, mert nagyon forró, de egy alufóliát ráfektetve és egy összehajtogatott konyharuhát rátéve egyszerűen kivitelezhető.

Meggyszósz:

  • 3 ek barnacukrot óvatosan karamellizáltam / mert nem látszik a színe /
  • 1/2 dl balzsamecetet öntöttem rá és
  • 20 dkg magozott meggyet
Összefőztem és a kiengedett levét besűrítettem olyan vanílapuding porral, amelyikben valódi vanília darálék van. Kb. fél csomag port elkevertem 3 kanál vízzel és ezt öntöttem bele.
Összeforraltam amíg besűrűsödött.

Csirkeszárnyak salátával


A csirkeszárny változatlanul kedvelt étel nálunk, annak ellenére, hogy évek óta megnyúzom a csirke részeit, hogy ne együk a bőrét.
Néha kivételt teszek, mert az egyszerű sült csirkecomb -- pl. töltve -- nehezen lehetne kivitelezhető a bőre nélkül. Néha a ropogósra sütött bőr íze bűnre csábít.
A csirkeszárnyakról nem lehet leszedni a bőrt, nem is próbáltam még sosem, mert ilyenkor igyekszem kompenzálni az egészségtelenebb oldalát, hogy lelkiismeret furdalás nélkül is megehessük vacsorára is.
Gyakran készítek mellé valamilyen salátát és, ha lehet nem a zsíros majonézes fajtát.
Bizton mondom, bőségesen jól lehet lakni így is vele.
A csirkeszárnyakat tetszőlegesen fűszerezem-- össze-vissza, ami eszembe jut -- olajjal meglocsolom és így teszem egy sütőpapíros tepsibe.
Alufóliával letakarom és kb. fél órát sütöm így, azután leveszem a fóliát és szép ropogósra sütöm.

A salátaöntet leggyakrabban csak joghurt vagy kefír, magos mustár, citromlé, méz és olívaolaj.
Néha teszek bele túró maradékot is vagy sajtot és édesítésként reszelt almát.

  • 2 dl kefír
  • 1 ek. magos mustár
  • fél citrom leve
  • 1 alma lereszelve
  • 2 ek házi túró
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors, snidling, petr.zöld
Összevágtam jó sok salátalevelet és beleforgattam az öntetbe.
Tettem bele felkockázott paradicsomot és beleöntöttem egy konzerv fehérbabot, amit előtte kissé összenyomkodtam.
Ennyire egyszerű volt és nagyon finom!