2019. július 9., kedd

Mákos, barackos túrógombóc diawellness liszttel



Ebben a gombócban nincs krumpli és a hagyományos liszt helyett diawellness liszttel készült.
Abszolút alakbarát, diétás és nagyon egészséges alternatívája a sokak által kedvelt szilvás- , barackos gombócnak.
Könnyen elkészíthető, laktató finomság.

Hozzávalók:
25 dkg krémes túró // nekem ricotta volt
1 db közepes méretű tojás
50 g diawellness szénhidrát mínusz lisztkeverék
80 g dw 50% mínusz lisztkeverék
///....A kétféle liszt helyett elkészíthető csak az 50-es liszttel, mint az eredeti recept szerint, ami a Salátagyár blogról való.///
pici só
1:4 dw édesítőszer ízlés szerint
Készítés közben ch mínusz liszttel szórtam a tésztát.
Egy kicsit finomabban kell bánni a tésztával, de jól kezelhető.

Mindent összekeverünk és kb. 10 percet állni hagyjuk.
Egy rudat formáztam belőle , amit nagyjából öt egyforma darabra vágtam.
Három darabból készítettem el a nudlikat és két darabból a négy gombócot.
A gombócokhoz a felezett sárgabarackot fahéjjal kevert 1:4 édesítőbe nyomkodtam.
A főzés is rövid ideig tart. A nudlikat az újraforrástól számítva kb. 2 percig főztem, a gombócokat kicsit tovább.
A vízből kiszedve kicsit törékenyebb a tészta, mint a hagyományos, de nem szakad szét és néhány perc múlva még kötöttebb lesz, de nem keményedik meg.
A kifőzött nudlikat és barackokat  édesítővel kevert darált mákba forgattam.
Bőséges két adag lett belőle.

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/


Zöldhagymás kenyérlepény / diawellness lisztből is



Ez egy végtelenül egyszerű  étel mind összetételében, mind elkészítésében.
A legegyszerűbb hozzávalókból áll, miszerint liszt, víz, só és ami a jellegét adja, a zöldhagyma.
Ezt a lepényt elkészítettem a diawellness lisztből is, nevezetesen a pizzalisztből. Egy kicsit nehezebben kezelhető tészta állagot kaptam, de folyamatos alálisztezéssel tökéletesen működött.
A diawellness pizzaliszt szénhidrát tartalma kb. fele a hagyományos lisztekének, azon kívül magasabb a rosttartalma és ami a legkedvezőbb, hogy magas rezisztens keményítő tartalma van.

Hozzávalók:
17 dkg sima liszt  vagy .....20 dkg diawellness pizzaliszt
125 ml víz  vagy  135 ml víz + szükség szerint
1 tk só
újhagyma zöldje

A reszelt parmezán nem volt a recept része 
A tésztát lehet mással is ízesíteni, de megtömni nem szabad, mert elázhat vagy szétszakad az újra nyújtásnál.
Ez nem egy töltött lepény, csak ízesített ☺️
Szaftos, szószos ételek körete is lehet.


Egy kávéskanál olaj vagy más zsiradék a serpenyőbe és kb. 3 perc alatt megsütjük mind a két oldalát.
Amíg az egyik sül, addig el lehet készíteni a következőt.


Az összeállított tésztát 8 részre osztjuk.
Nem kell pihentetni, nem kell bele sütőpor sem, de aki akar, tehet bele.



Próbáljuk minél vékonyabbra nyújtani. Kb. 18 cm-es kör legyen.
Megszórjuk a vékonyra szeletelt újhagyma zöldjével.
A sajt opcionális, nem a recept része.
Feltekerjük, mint a palacsintát.



A feltekert tésztát csiga alakra formázzuk és aláhajtjuk a végét, kicsit megnyomkodjuk és kinyújtjuk kb. 2 mm vastagra.
Nem baj, ha néhol kilyukad a hagyma miatt.



A kence nem kötelező, de én így jobban szeretem.
Az összeállítása tetszőleges.
Nekem most : tejföl, olajban eltett bazsalikom, fokhagyma, bors, Cayenne bors, só