2010. április 5., hétfő

Húsvét utáni böjt

A vasárnapi ebédhez készítettem zöldsalátát, amiből maradt egy kevés. Volt rucola és galambbegy is. Az ünnep előtti zöldség vásárlásnál megint nagyobb mértéket szabtam magamnak, ezért ennek a maradékával is kezdeni kellett valamit. Ez most cékla volt és a koktélparadicsomos doboz is nagynak bizonyult. A sajt már hetek óta várt a sorsára, úgy gondoltam ennél jobb helye nem is lehetne. A többi maradék elhanyagolható mennyiség. ---Mielőtt sonka- ill. húsmérgezést kaptunk volna, az ebédünk is húsmentes zöldségszószos tészta volt, és vacsorára is salátát készítettem.

  • A céklát sütőzacskóban olajjal és balzsamecettel leöntve megsütöttem bő egy óra alatt

  • A zöldsalátákat megmostam és salátacentrifugával megszárítottam, mert így jobban tapad rá az öntet

  • A tojást a sonkalében főzöttekből vettem ki, mégis csak Húsvét van

  • Az öntet egyszerűen csak olívaolaj és balzsamecet sűrítmény volt

A tányérokra tettem a zöldsaláta keveréket; rászeleteltem a sült céklát; a koktélparadicsomokat félbe vágtam és ezután sóztam meg az egészet. Frissen őrölt borssal szórtam meg és meglocsoltam az olajjal. ----A cikkekre vágott tojást és a gorgonzolát is rátettem, ezután a balzsamecettel locsoltam meg. A végén még tökmaggal is megszórtam.


Az én salátámban nem volt tojás, ezért nyugodt szívvel ettem hozzá a pirított kalácsot. Egy-egy szelet éppen elég volt és jól jött a végén, hogy kitunkoljuk a finom olajos öntet maradékát.

--------A balzsamecet sűrítményt nem én készítettem, de meg lehet csinálni házilag is. Az enyém a tavalyi Lidl-s akcióból van, de ha elfogy készítek másikat. A pirított kalács nagyon finom, nem csak a salátához, de más reggelikhez is ajánlom. Ezen a képen nem látszik, de friss zsázsa csírával is megszórtam, mielőtt a nyuszik mind lelegelték volna.