2010. május 3., hétfő

Spárgalepény

Szeretjük a spárgát, de sokkal kevesebbet eszünk belőle, mint amennyit szeretnénk. Ennek ma már nem a beszerzés hiánya az oka, inkább az ára. A falusi zöldséges is halad az igényekkel és igyekszik újdonságokat ill. kevésbé ismert zöldségeket is beszerezni. Van édeskömény, gránátalma, cikória, rukola, galambbegy, csillaggyümölcs, mangó és van spárga is. A baj csak az, hogy kicsi a kereslet és lassan fogy el az árú. A pulton viszont ott marad a fonnyadó zöldség, mert, hát mi legyen vele? A fonnyadt spárga olcsóbban sem kell. Nekem legalább is, nem. Amikor friss, akkor az ára majdnem a 2x-ese annak, amennyiért a " nagyok " árulják. Ezért aztán igyekszem minél egyszerűbben elkészíteni, hogy érezzük az ízét. ---------Sütöttem már tepsiben olívaolajjal, pároltam és sonkába tekerve besamellel leöntve megsütöttem, de próbáltam levest is. A fehér spárga után rátaláltam a zöldre és a mai napig ezt veszem. Karakteresebb ízű talán, de nekünk finomabb.
  • A tészta 20 dkg grahamlisztből és 10 dkg zsírból készült sóval, hideg vízzel és maradék apróra vágott medvehagymával. Kicsit törékeny lett, de jól plasztikázható a sütőformában.
  • 170 fokon elősütöttem 15 percig

Nekem ezek a babok a sütőmagjaim. Már évek óta használom ezt a garnitúrát. Az alsó képen van az elősütött tészta.


  • 2 fej hagyma összevágva
  • 10 dkg sonka összevágva
  • 2 ger. fokhagyma
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 10 dkg reszelt trappista
  • bors


A spárgát megmostam és a szárakat eltörtem ott, ahol magától engedett. Kicsit meghámoztam, de a zöldet egyébként nem kell. Nem is szoktam, most sem tudom, miért kezdtem hozzá. Nem árt kicsit kiáztatni, mert a zárt fejekben elég sok homok van. A fejekkel együtt egy rövid szárat meghagytam és a többit felaprítottam a raguba.


Olajon összepároltam a hagymát, fokhagymát, sonkát és a spárgák összeaprított szárait. A ragut a tésztába öntöttem és a tetejére került a tojásos tej a reszelt sajttal.
Kiraktam a megmaradt spárgasípokkal és egy-egy paprika karikát is tettem közéjük. Ebbe a formába több töltelék is mehetett volna, de csak ennyi volt.

180 fokon sütöttem 15 percig, azután letakartam alufóliával és tovább sütöttem még 20 percig. Nem volt sok a töltelék és a folyadék sem, ezért elég volt ennyi idő. A tészta sajnos nem bírta, kicsit megégett, de letördeltem a széleket sütés után. Annyira azért nem volt égett, mint amennyira sötét, mert a grahamliszttől már eleve sötét lett. -----------Ezt a lepényt egy adag zöldsalátával lehet tálalni, de egy pohár száraz fehérborral is finom. Mi paradicsomsalátát ettünk hozzá.

Gyorsan valami édeset-----tönkölypalacsinta

Az úgy volt, hogy késő délután egyre fokozódott bennem a vágyakozás egy kis édesség után. Korábban a csilingelő autóból akartam fagylaltot venni, de nem vettem. A lakhelyünkön nem szeretem a fagyit, bár kánikulás napokon néha kivételt teszek, mert más nincs. Az anyáknapi vasárnapot elcsavarogtuk és különben sem volt kedvem sütni. Elvégre mégis csak magamat ünnepeltem. Mire elszántam magam, hogy öszedobjak valami édeset, már majdnem hat óra volt. Gyötrelmes lelkiismeret furdalás közben győzött a vágyakozás, de akkor legalább legyen kevésbé hizlaló. Volt egy fél doboz mascarponém meg a feketeribizli öntet a hűtőben, de friss gyümölcs nem volt. Volt viszont befőtt. Saját, természetesen.


  • 2 db tojással készült palacsinta teljeskiőrlésű tönkölylisztből fele tej, fele víz hozzáadásával és egy 1/2 cs. sütőporral

  • körtebefőtt és egy 1/2 tábla keserűcsokoládé a késes robotgéppel összevágva + 3 ek kekszmorzsa----hozzáadtam a mascarponét és egy marék durvára tört pirított diót

  • pirított dió gyakran van az asztalon, általában mazsolával elkeverve

  • a maradék befőttet apróra vágtam és ezt is a masszához kevertem




Ezzel töltöttem meg a palacsintákat jó bőven , és egy kevés diabet. tejszínt is nyomtam rá a hatás kedvéért. A feketeribizli öntet nagyon finom az ehhez hasonló édességekhez. A citromfű a kertből való és ilyenkor nagyon finom még, mert friss.


  • A feketeribizli öntet véletlenül készült és örülök, hogy nem sűrítettem be az első elkeseredéses pillanat után. Kenyérsütőgépben akartam lekvárt főzni és egy közepesen sűrű vagy közepesen híg---nem tudom, melyik a jobb meghatározás---öntet lett belőle.

  • Nagyon, nagyon finom, mert enyhén savanykás, mégis édes, fanyar. Remélem az idén szándékosan is sikerülni fog, mert mindenképpen szeretnék még ilyet. Fagylaltra öntve nagy kedvencem!

Nem állítom, hogy kalóriaszegény, de nem is egy bomba , ezért a lelkiismeretem sem háborgott és nem is volt még késő.