2014. október 19., vasárnap

Aszaltszilvás-sütőtökös-csicseriborsós főzelék rosé kacsamellel


Nem ez az első recept, amit Feritől kipróbáltam. Biztos voltam abban, hogy csalódni nem fogok. Ezért is szerettem volna, ha a szakácskönyve is az enyém lesz. 
Ez a recept a könyvből van és minden alapanyag, amiből készül, nálunk gyakran megtalálható. Amikor végig lapoztam, nem is volt kérdés, melyik legyen az első étel, amit megfőzök.
Kacsamell volt a fagyasztóban, sütőtököt épp néhány nappal ezelőtt vettem, csicseriborsó és aszaltszilva mindig van itthon. Még korianderzöld is volt, igaz, az a fagyasztóban.
Ezek az ételek nem a megszokott főzelék állagát adják vissza, viszont a zöldségek eredeti íze így sokkal kifejezőbb, az étel pedig sokkal egészségesebb és szinte kivétel nélkül akár gluténmentes is lehet.
Előrebocsájtom, hogy hús nélkül is teljes értékű étel és egymagában-- egytálételként -- is nagyon finom!


A hozzávalók mennyisége természetesen meg van adva, mert egy szakácskönyvben így illik, de a főzés elég nagy mozgásteret biztosít, szemben a sütemény készítéssel,ahol muszáj betartani az előírásokat.
Be kell vallanom, most sem bírtam magammal és picit belenyúltam a receptbe, de ez semmit nem von le az értékéből.
  • 75 dkg főtt csicseriborsó / vagy konzerv /
  • 1 fej hagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg sütőtök / nekem kb. 60 dkg volt /
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk őrölt rómaikömény / én többet tettem bele /
  • 1 púpozott tk görögszénalevél----ez nincs az eredeti receptben
  • csilipehely----ez sincs az eredeti receptben
  • kb. 5 dl főzőlé vagy a konzerv leve vízzel kiegészítve / esetleg alaplé /
  • 1 narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • 15 dkg aszaltszilva
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 dl víz



  • A szilvát a vízzel, a narancslével és a héjával addig főzzük, amíg a leve elforr.
  • Az olaj és vaj keverékén a hagymát kevés sóval megszórva megpároltam, hozzáadtam a rómaiköményt , a görögszénalevelet és egy kevés csiliplyhet és a fokhagymát. Beletettem a tök vastagabb végéből összevágott darabokat, a főtt csicseriborsó egyharmadát  és kb. 1 dl főzőlével puhára főztem, majd az egészet botmixerrel pürésítettem.
  • Ezután beletettem a többi csicseriborsót és az aszaltszilvát és rövid idő alatt összeforraltam.
  • Közben  a tök szárából --ahol  nincsenek magok -- kicsi kockákat vágtam és kevés olajjal meglocsolva sütőben megsütöttem, de csak annyira, hogy ne legyen nyers és ne főljön szét. 
  • Feri ezt úgy írja, hogy serpenyőben süssük meg kb. 3-4 perc alatt, de én már nem akartam több olajat beletenni.
  • Só, bors és narancslé  az ízesítője ízlés szerint.
Tálaláskor a pirított tök kockákkal és korianderlevéllel tálaltam.

  •  A kacsamell úgy került ide, hogy Feri azt írta, ha ez is kerül a főzelék mellé, akkor  szavakkal ki sem fejezhető az ízek adta élmény. 
  • Hát, ezt nem lehetett kihagyni!
Egészen biztos, hogy nem most készült utoljára!