2012. június 13., szerda

Spárgás gersli rizottó sült csirkecombbal és füstölt szűzpecsenyével


A csirkecomb sütése nem érdemel  receptet, talán csak annyit, hogy ez a hús most nem egy gyorsannőljönfel csirke volt, hanem egy kisgazdaságból származott, ezért bizony a hús állaga tömörebb volt, nem esett annyira össze a sütés során, mert nem volt benne annyi víz. Egyszerűen finomabb volt!


A gersli egy jó ideje már nagy kedvencem és ha nekem az, akkor a családom többi tagjának is az. Használtam már több étel készítésénél, de rizottót még nem főztem belőle. A gondolat foglalkoztatott egy ideje, mert hallottam a felhasználásának erről a módjáról, de eddig még nem vágtam bele. Nem tudom, mitől tartottam, mert egyáltalán nincs benne semmi ördöngősség. Ha valaki készített már rizsből rizottót, akkor ne féljen ettől sem.


A gersliből is ugyan úgy kell elkészíteni, mint rizsből és még lesz egy kis ragacsos állaga is, ami a rizsből a keményítő kioldódása után keletkezik, de a gerslinél ezt nem gondoltam volna.
Olajon hagymát pároltam, rátettem a gerslit, kicsit összefőztem, ráöntöttem a bort, elpárologtattam és kezdtem felöntögetni az alaplével / ez most leveskockából készült --nem először és nem is utoljára /
Az árpagyöngynek kicsit több időre van szüksége, hogy megpuhuljon, ezért egy kicsit csaltam, mert rövid időre letakartam az edényt, hogy könnyebben puhuljon.
Belefőztem a fagyasztóban rejtegetett parmezán és grana padano héjakat, mert más most sajnos nem volt itthon.
Mielőtt elkészült volna, hozzáadtam a főtt és feldarabolt zöldspárgát is.
 


A rozmaringos sült csirke és az árpagyöngy rizottó meglepően jól illettek egymáshoz.
A nyers, füstölt szűzpecsenye hajszálvékony szeletei  egy kis extra ízt csempésztek mellé.

Fűszeres lencsés rizs


Ez annyira finom, hogy amikor elfogy a hús, akkor a maradék rizs magában is elfogy, mert nekem így is nagy kedvencem.
Az hozzávalók mennyisége tetszés szerint változtatható, a fűszerezést a mennyiséghez kell igazítani.

  • 12 dkg barna lencse előfőzve 
  • 12 dkg vöröslencse beáztatva kb. egy órára , de el is hagyható az áztatás
  • 25 dkg hosszúszemű rizs
  • 1 zöld csilipaprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 szál aprított újhagyma
  • 4 ek. ghee vagy olaj
  • 1 tk. reszelt, friss gyömbér
  • 1 fahéjrúd
  • 2 szegfűszeg
  • 1 babérlevél
  • 1/2 tk. kurkuma
  • bors




  • A felaprított hagymát, fokhagymát, gyömbért, és a zöldpaprikát a gheeben puhára pároljuk, majd egy kicsit megpirítjuk.
  • Hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget,babérlevelet és a kurkumát. Néhány perc alatt összepirítjuk.
  • Beletesszük a rizst és a kétféle lencsét, összekeverjük és felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 3 cm-el ellepje. Megsózzuk és addig főzzük, amíg a rizs az összes vizet beszívja.
  • Hozzákeverjük az újhagymát.
A fűszerezése nagyon hasonlít a csirkééhez, de az étel jellegéből következően egyáltalán nem lesz egyforma az íze.
További hasonló ételek a blogon a fűszeres címszó alatt találhatók a cimke jegyzékben.

Gyors csirkecurry fűszeres lencsés rizzsel


A nevéhez hűen valóban gyorsan elkészíthető ez az étel. Sokadjára főztem meg, ezért csodálkoztam azon, hogy a receptet még nem írtam le a blogba.
Az igazán finom ízek eléréséhez szükség van bizonyos fűszerekre, amelyek sajnos nem helyettesíthetők mással, de aki szereti az indiai ízeket, annak a polcán biztosan ott vannak. Ezeken kívül a többi fűszer sok más ételnél is használható.

  • 75 dkg csirkecomb / én fölső combokat szoktam venni /
  • 1 nagy fej hagyma  / mi hagyma mániások vagyunk, én többet használtam /
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 ek. ghee vagy/ és  olaj
  • 1 fahéj rúd
  • 2 babérlevél
  • 2  db szegfűszeg
  • 2 kardamom hüvely összetörve
  • 2 db szárított csilipaprika
  • 1,5 teáskanál őrölt gyömbér / nekem egy nagy diónyi friss, reszelt gyömbér volt /
  • 1 evőkanál őrölt koriandermag
  • 2 teáskanál garam masala / én többet tettem bele/
  • 1/2 tk. kurkuma / ebből is többet tettem /
  • frissen őrölt bors
  • zöldcitrom leve





  • A besózott csirkedarabokat én kevés lisztben megforgattam / a recept szerint nem kell, de mivel a mai csirkék sok vizet engednek, ez besűríti egy kicsit, mielőtt a víz elfőzése miatt szétfőlne a hús / és a  ghee-ben meg egy kevés olajban elősütöttem.
  • A húst kiszedtem és a visszamaradt zsiradékban megpirítottam a szálasra vágott hagymát, a fokhagymát, a gyömbért. Beletettem a fahéjat, a babérlevelet, a szegfűszeget, a kardamomot és a csilit. Néhány perc alatt összepirítottam.
  • Ezután adtam hozzá a koriandert, a kurkumát és a garam masalát. Sóztam, borsoztam és visszatettem a csirkét is.
  • Annyi vízzel kell felönteni, hogy éppen ellepje és kb. 35-40 perc alatt fedő alatt puhára főzzük.
  • Fontos, hogy a csirke puha legyen, de azért ne essen szét és ne maradjon túl sok víz alatta.
  • Citromlével ízesítjük, hogy kicsit frissebb íze legyen.



A ghee tisztított vaj, amit Indiában rendszeresen használnak a főzéshez. Sokkal magasabb hőfokra hevíthető és sokáig eltartható a hűtőszekrényben.
Könnyen elkészíthető, igaz a végeredményen látszik egy kis veszteség, mert a vaj víztartalma elpárolog és némi lerakódás is keletkezik az edény alján.
A vajat egy edénybe tesszük, felmelegítjük szinte forrásig, de azután mérsékeljük kissé a hőt, a habzó vajat kevergetve addig melegítjük, amíg már nem serceg. Közben a képződött habot folyamatosan leszedjük. / ezt a leszedett habot én a csirkére öntöttem /
Amikor az edény alján a lerakódás színesedni kezd, akkor vigyázni kell, mert innentől már barnított vaj lesz belőle / ami omlós tészták készítésénél utánozhatatlan ízt ad a tésztának / , ha tovább hagyjuk a tűzön és könnyen meg is éghet, ha nem figyelünk eléggé.

Természetesen olajjal elkészíthető, a ghee hiánya senkit ne tartson vissza az elkészítéstől.
Általában én lencsés rizzsel szoktam asztalra tenni, de egyszerű főtt rizzsel is finom.