2015. április 24., péntek

Sült saláta fokhagymás tejföllel és sajttal


Sosem jutott volna eszembe magamtól, hogy megsüssem a salátát, de ezért vannak  a blogok, hogy  ötleteket vagy kész - és kipróbált recepteket találjunk. Most Garffyka blogján jött szembe velem ez a finomság és mivel tavasz van, minden alapanyag könnyen beszerezhető volt. Vacsorára tökéletes, mert egyszerűen, gyorsan összeállítható---max. 10 perc----egészséges, könnyű, mégis laktató.
Nem kell szigorúan ragaszkodni a leírt recepthez, hiszen a legfontosabb a főzésben a kreativitás és ez a recept kívánja is, hogy változtassunk kedvünk szerint. Az éppen elérhető alapanyagok határozzák meg, milyen lesz az elkészült étel.
Az eredeti változat a saláta és a tejföl párosára épül. Innen pedig csak a fantáziánk szab határt.


Az én változatom:

  • 4 db bébi cukkini
  • 1 fej jégsaláta
  • 4 db paradicsom
  • 20 dkg sajt
  • 5 duci gerezd fokhagyma
  • 200 g görög joghurt és egy kis pohár tejföl
  • só, bors, provanszi fűszerkeverék
  • vaj
  • aprított petr.zöld
A cukkiniket hosszában felszeleteltem és egy vajjal kikent tepsibe leraktam.
---Sóztam, borsoztam és megszórtam a fűszerkeverékkel.
---Paradicsom karikákat tettem rá és erre a csíkokra vágott saláta felét.
---A joghurt és tejföl keverékébe reszeltem a fokhagymákat, tettem bele sót és borsot.
Ennek a keveréknek a felével lekentem a zöldségeket, megszórtam a sajt felével és erre tettem a maradék salátát.
A sajtot a salátára szórtam és a tejfölös keverékkel meglocsoltam.
---Alufóliával letakarva 20 percig sütöttem 180°C-on, azután még fólia nélkül 200°C-on kb. öt percig.

Ez az egyszerű összeállítás is nagyon ízletes és finom volt, de ezután többször fogom készíteni és sokféle változatban.
El tudom képzelni, hogy tofut is tehetnék bele, mondjuk kicsit elősütve.
  • hagyma
  • gomba
  • főtt tojás
  • juhtúró
  • fetasajt
  • friss zöldfűszerek