2018. június 18., hétfő

Rizottó csirkével és brokkolival


A rizottó sokáig mumus volt számomra. Nagyon egyszerűnek tűnt, amikor néztem a főzőműsorokat, de amikor először elkészítettem, kicsit időzavarba kerültem, ezért viszonylag sokat állt az elkészítés után. Ez nem tett jót neki, én meg kicsit elveszítettem a lelkesedésem.
Később persze újból nekiálltam és azóta volt néhány változat, amit elkészítettem hallal, csirkével, gombával stb.
Azt is kitapasztaltam, hogy nem kell húsz percig egyfolytában kevergetni, de ajánlatos ott lenni a közelében és folyamatosan szemmel tartani.
A folyadék adagolása szintén nem úszható meg, de lehet egy kanálnál többet is ráönteni egyszerre.



  • A brokkolit kisebb darabokra szedve nagyon rövid ideig sós vízben roppanósra pároljuk és leszűrjük.
  • A csirkemell kockákat lehet csak sós vízben is megfőzni, de lehet kevés olívaolajon megfűszerezve készre párolni.


  • Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Nem pirítjuk, csak pároljuk. Kicsit sózzuk meg, mert így gyorsabban puhul.

    • Rátesszük a rizst----30 dkg elég négy személynek---és összeforgatjuk. Ha már sistereg, akkor ráönthetjük a fehérbort---1dl elég. Ha elpárolgott, akkor az alaplé következik.
    • Amikor egy--két merőkanálnyi mennyiség elfőlt, akkor öntöttem hozzá a következőt. Le lehet takarni főzés közben, de akkor is figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki, mert leég. Általában nem szokták letakarni, úgy is megfől kb. 20 perc alatt.
    • Ennyi rizshez kb. 1 liter alaplé kell. Ha elfogyott, vízzel lehet pótolni.
    • Mielőtt teljesen megfőlne a rizs, hozzátettem a csirkét és a brokkolit. Összeforgattam, fűszereztem és még egy adag alaplével tovább pároltam.
    • Amikor elkészült, akkor keverjük bele a vajat---kb. 5 dkg---és a reszelt parmesan sajtot ízlés szerinti mennyiségben.
    Rizottót -- bármily meglepő -- gersliből is lehet készíteni. 

    Tejszínes,fehérboros rókagombamártás spenótos galuskával



    Piacozásom másik kincse a rókagomba. Frissen az erdőből. Ezért kellően piszkos is volt, de ugye a gombát nem áztatjuk vízben. Megmosni szabad, de áztatni nem!
    Namármost akkor elő egy ecsetet és kezdődhet a cseppet sem szórakoztató pepecselés. Amíg a nagyobb darabokkal végeztem, még nem is voltam nagyon elkeseredve. Ha így kell, hát akkor így csinálom. Igen ám, de jött az apróbbja, mert azért az is volt benne, bár összességében tényleg nem lehet panaszom, szép volt a gomba.
    Fél kilót vettem, de ez a mennyiség két embernek nagyon sok, ezért fájó szívvel, de egy részét lefagyasztottam.
    Kutakodás a neten és össze is állt az étel. A köretként készített spenótos gombócot Kaldenekker György receptje után készítettem.


    Gomba, fehérbor,tejszín. Ezek úgy jönnek egymás után 😃 
    • Olívaolaj és vaj keverékén apróra vágott hagymát pároltam egy gerezd friss fokhagymával. Ennek nincs erős íze, de azért gondoltam, picit tesz hozzá.
    • Rátettem a gombát és felöntöttem kicsit több, mint 1/2 dl fehérborral. 
    • Erősebb lángon főztem, mert nem akartam a gombát ronggyá főzni és egyébként sem kell neki sok idő.
    • Amikor elforrt a bor, akkor ráöntöttem 3 dl habtejszínt, sóztam, borsoztam és beforraltam
    Nem állt nagyon sokat, de még így is besűrűsödött, mire tányérra került, ezért egy kevés vízzel újból átforraltam tálalás előtt.
    A friss petrezselyemzöld sosem árt semminek.


    A spenótos galuska nagyon egyszerűen elkészíthető.

    • 2 nagy marék spenótot tisztítás után megmostam és kevés olívaolajon két gerezd fokhagymával megpároltam.
    Ez nem a hagyományos módja a spenót készítésének, de nem akartam fölösleges köröket futni.

    • A párolódó spenóthoz vizet öntöttem és puhára főztem miközben  a víz is elpárolgott róla.
    Ha a víz mégsem párologna el, akkor le kell önteni. Erre ugyanis nincs szükség.

    • A párolt spenótot két tojással, sóval, borssal, kevés szerecsendióval és kb. 30 dkg enyhén vízbe áztatott kovászos kenyérrel késes aprítóban összekevertem.
    Így nem kellett a spenótot külön összevagdalni.
    A kovászos kenyér finomabb és jobb az állaga, de természetesen nem kell ehhez ragaszkodni , de a hagyományos kenyeret óvatosan kell beáztatni vagy esetleg nem is kell áztatni, ha a spenót vizesebb maradt.


    • Az összeaprított masszához ízesítőként reszelt parmesan sajtot tettem és mivel nekem vizesebb volt még így is a spenót, kellett hozzá kevés liszt.
    A képen látható Ch mínusz liszt nem feltétel, de én használok ilyet is a különféle ételekhez.


    Ebből a masszából vizes kézzel hosszúkás galuskákat formáztam és sós vízben kifőztem.
    Mivel viszonylag nagyok voltak , amikor feljöttek a víz felszínére,  még főztem néhány percig.
    Finom, laza állaga lett.

    Szegfűgombaleves


    Piacoztam és bevallom, meglepődtem a sok erdei gomba láttán. Nagyon rég voltam már a nagy piacon, a zöldséges pedig nem árul ilyen gombát. nem is tudtam igazán, mikor kellene keresni?
    Az idejét sem tudom, mikor főztem friss erdei gombából. Fagyasztottból ige, de az más.
    Ezért aztán lázas keresésbe kezdtem, mert Google a barátunk 😊


     Találtam több egymástól teljesen eltérő receptet, zöldséggel vagy nélküle, habarással sűrítve vagy anélkül, füstölt ízesítéssel  és teljesen egyszerűen csak gombából főzve.
    Mivel vettem a piacon igazi házilag pácolt és füstölt húsos szalonnát, ezért arra gondoltam, ez jót fog tenni az ízeknek.
    Zöldséget mindenképp akartam beletenni, mert nekem azzal komplett minden leves.

    A tisztítása nem volt nehéz, mert a gomba viszonylag tiszta volt, de azért gyors öblítéssel átmostam.
    Namost, arra jutottam, hogy az igazi erdei gombából készült étel ismérve az, ha ropog a homok a fogad alatt 😃😃 Lehet, hogy rosszul csináltam valamit, de én most ettől jobbat nem tudtam kihozni a tisztításból.



    • Tetszőleges zsiradékon apróra vágott hagymát és két gerezd friss fokhagymát pároltam.
    • Közben rátettem az összevágott húsos, füstölt szalonnát is.
    • A sárgarépa és a petr.gyökér szintén friss zöldség volt, ezért nem kellett sokáig főzni, de együtt pároltam még a többivel
    • Felengedtem vízzel és kb. 1 bő teáskanálnyi szárított tárkonyt tettem bele. Sózni óvatosan kell, mert a szalonna elég sós volt. Frissen tekert borsot is adtam hozzá.
    • Amikor minden megfőlt, akkor tettem bele a 30 dkg gombát és a kb. 2 dl tejszínnel elkevert 1 tojás sárgáját. 
    • Ezután csak addig főztem, amíg újból felforrt a leves.
    Nem volt sok leve, mert nem akartam sűríteni semmivel.
    Lehet bele tenni csipetkét, galuskát vagy más tetszőleges levesbetétet, de én nem tettem.
    Lehet tejföllel is behabarni, illetve csak tejföllel elkeverni a kész levest. Így kicsit pikáns lesz.
    A kész levest lehet citrommal is ízesíteni.