2018. június 18., hétfő

Tejszínes,fehérboros rókagombamártás spenótos galuskával



Piacozásom másik kincse a rókagomba. Frissen az erdőből. Ezért kellően piszkos is volt, de ugye a gombát nem áztatjuk vízben. Megmosni szabad, de áztatni nem!
Namármost akkor elő egy ecsetet és kezdődhet a cseppet sem szórakoztató pepecselés. Amíg a nagyobb darabokkal végeztem, még nem is voltam nagyon elkeseredve. Ha így kell, hát akkor így csinálom. Igen ám, de jött az apróbbja, mert azért az is volt benne, bár összességében tényleg nem lehet panaszom, szép volt a gomba.
Fél kilót vettem, de ez a mennyiség két embernek nagyon sok, ezért fájó szívvel, de egy részét lefagyasztottam.
Kutakodás a neten és össze is állt az étel. A köretként készített spenótos gombócot Kaldenekker György receptje után készítettem.


Gomba, fehérbor,tejszín. Ezek úgy jönnek egymás után 😃 
  • Olívaolaj és vaj keverékén apróra vágott hagymát pároltam egy gerezd friss fokhagymával. Ennek nincs erős íze, de azért gondoltam, picit tesz hozzá.
  • Rátettem a gombát és felöntöttem kicsit több, mint 1/2 dl fehérborral. 
  • Erősebb lángon főztem, mert nem akartam a gombát ronggyá főzni és egyébként sem kell neki sok idő.
  • Amikor elforrt a bor, akkor ráöntöttem 3 dl habtejszínt, sóztam, borsoztam és beforraltam
Nem állt nagyon sokat, de még így is besűrűsödött, mire tányérra került, ezért egy kevés vízzel újból átforraltam tálalás előtt.
A friss petrezselyemzöld sosem árt semminek.


A spenótos galuska nagyon egyszerűen elkészíthető.

  • 2 nagy marék spenótot tisztítás után megmostam és kevés olívaolajon két gerezd fokhagymával megpároltam.
Ez nem a hagyományos módja a spenót készítésének, de nem akartam fölösleges köröket futni.

  • A párolódó spenóthoz vizet öntöttem és puhára főztem miközben  a víz is elpárolgott róla.
Ha a víz mégsem párologna el, akkor le kell önteni. Erre ugyanis nincs szükség.

  • A párolt spenótot két tojással, sóval, borssal, kevés szerecsendióval és kb. 30 dkg enyhén vízbe áztatott kovászos kenyérrel késes aprítóban összekevertem.
Így nem kellett a spenótot külön összevagdalni.
A kovászos kenyér finomabb és jobb az állaga, de természetesen nem kell ehhez ragaszkodni , de a hagyományos kenyeret óvatosan kell beáztatni vagy esetleg nem is kell áztatni, ha a spenót vizesebb maradt.


  • Az összeaprított masszához ízesítőként reszelt parmesan sajtot tettem és mivel nekem vizesebb volt még így is a spenót, kellett hozzá kevés liszt.
A képen látható Ch mínusz liszt nem feltétel, de én használok ilyet is a különféle ételekhez.


Ebből a masszából vizes kézzel hosszúkás galuskákat formáztam és sós vízben kifőztem.
Mivel viszonylag nagyok voltak , amikor feljöttek a víz felszínére,  még főztem néhány percig.
Finom, laza állaga lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.