2016. március 28., hétfő

Bárány steak mentás zöldborsópürével és sült édesburgonyával


 Bárány -- nem a kicsi aranyos, puha, bolyhos húsvéti. Nem. Bárány -- szép nagy csontos hússzelet. Húsvétra. Sajnos elég drága és egyébként sem könnyű hozzájutni. Olyan, mint a hal karácsonykor -- akkor minden sarkon árulják, de azon kívül, alig valahol.
A bárányhúshoz is húsvétkor viszonylag egyszerűbb hozzájutni, de azon kívül, alig.
Ez nem egy piacon beszerzett friss hús, hanem a Tesco vákum csomagolt  terméke. Így is borsos ára van, de hát...egyszer élünk.
Megvettem, bepácoltam --- hidegen sajtolt repceolaj és fűszerek / só nélkül / ---- becsomagoltam egyenként folpackba és betettem a fagyasztóba.
A rohanó, semmiresincsidőmmostanában időszakom miatt a hús gyorsan bekerült a fagyasztóba és sajnos nem tudom, milyen fűszerezéssel tettem el.
Nagy valószínűséggel a mindmáig kedvenc fűszerkeverékeim segítettek ki--provanszi - és toszkán keverék.


A sütést megelőző napon vettem ki a fagyasztóból és a hűtőben olvasztottam ki. Semmiképp nem akartam mikrózni.
A sütés napján -- jelesül, ma -- két órával a felhasználás előtt a hűtőből is kivettem és a konyhában hagytam felmelegedni, hogy sütéskor ne kapjon sokkot a hús. / ezt olvastam valahol és a marhahúsnál már bevált /

  • kókuszolaj és vaj keverékét melegítettem fel és amikor úgy láttam, hogy elérte a megfelelő sütési hőmérsékletet / ne legyen nagyon forró, de ne is hűtse le a beletett hús / , beletettem a hús szeleteket
  • folyamatosan sercegett a zsiradék, ezért ettől kezdve 7 percig sütöttem a hús egyik oldalát
  • közben a felső részét megsóztam
  • hét perc után megfordítottam  - addig nem nyúltam hozzá - és a másik felét is 7 percig sütöttem
  • fordítás után a hús másik oldalát is megsóztam
Sütés közben időnként megnyomogattam a hús felszínét, próbáltam megérezni, milyen állagú lehet a belseje.
Szerencsémre én már sütöttem néhányszor érlelt hátszínt is és rosé kacsamellet is, de ez persze nem tehet elbizakodottá, viszont adott némi tapasztalatot. 
Ennek ellenére ez a bárány egy kicsit a szerencsére is volt bízva, hiszen most sütöttem először ilyet.

  • ezután 5 percre betettem a 160°C-os sütőbe és azután néhány percig pihentettem, hogy a benne rejlő húslé szépen eloszolhasson a hús rostjai között és ne folyjon ki a szeleteléskor. Szeletelni kellett, mert ezek szép 40 dkg-os darabok voltak



Köretként rozmaringos sült édesburgonyát és mentás zöldborsópürét csináltam-

A zöldborsót vajjal -- kb. 3 dkg --  együtt kezdtem el főzni egy kevés vízben. Megsóztam, beleszórtam 2 kávéskanálnyi szárított mentát és beledobtam egy darab pecorino sajtot / kb. 4 - 5 dkg lehetett /, amit szintén a fagyasztóban őriztem. gondoltam, nem árthat az ízének.
---A megfőtt borsóról leöntöttem a felesleges a vizet és botmixerrel durvára törtem. Ezután belekevertem még kb. 10 dkg vajat. Milyet? A kedvenc Kerrygold vajamat!