2012. szeptember 16., vasárnap

Sült tarja cukkinis besamel alatt


Egyszerű ebéd, az utolsó pillanatban.
Valahogy úgy adódott, hogy nem volt igazi hétvégi bevásárlás, ezért nem vettem olyan húst, amit hétvégéi ebédként főztem volna meg. Szombaton töltöttpaprikát készítettem, mondván, hogy vasárnap sem illetlenség ilyet enni. Azután vasárnap arra gondoltam, ha ma nem főzök semmit, akkor hétfőn kell délután ezzel töltenem az időt. Munka után pedig nem olyan jó, ha muszáj.
Átvizsgáltam a fagyasztót és találtam egy csomagot, amire az volt írva, hogy hét szelet tarja. Gőzöm sem volt akkor még, hogy mi lesz belőle, de kiolvasztottam.
Azután megláttam két megtermett cukkinit a teraszon másik két kisebb társával együtt és úgy gondoltam, ezekkel is kellene valamit kezdeni.

  • befűszereztem a húsokat és elősütöttem egy olyan lábasban, amit majd a sütőbe is be tudok tenni
  • durvára reszeltem a két nagyobb cukkinit, besóztam, kicsavartam és összekevertem egy jó adag besamellel, amibe egy tojást is belekevertem, hogy egy kicsit összefogja
  • megborsoztam és ráöntöttem a félig megsült hús szeletekre
  • visszadugtam a sütőbe és kb. fél óra alatt összesütöttem
Barnarizst akartam főzni mellé, de sajnos csak egy kis maréknyi volt itthon, ezért sima fehéret főztem. A tányéron megszórtam vágott petr.zölddel, hogy még egy kis vitamin  legyen mellette.

Holnap nem kell főznöm!!!

Paprikáskrumpli másképp


Ez az étel sem érdemel receptet, hiszen aki szereti a paprikáskrumplit, annak nem kell leírni, hogyan készítse. Aki pedig nem szereti, annak meg nem kell a recept.
Kis hazánkban nagyon népszerű eledel, ősi magyar étel, ami ha átmegy egy kis újításon, talán nem lesz megbocsáthatatlan.
Van olyan vidék, ahol a paprikáskrumplit bő lével készítik, mert nokedlit szaggatnak bele. Ettem már olyat is, nagyon finom!
Van olyan vidék, ahol az előbbihez hasonlóan készítik, csak nokedli helyett tarhonyát főznek bele. Ez kicsit olyan, mint a pásztortarhonya, de mégsem az.
Főztem már olyan változatot, hogy a fagyasztóban talált főtt babot tettem bele, mert olyan mennyiség volt, ami nem igen lett volna elég másra, de eltettem, hátha jó lesz valamire.

A csicseriborsóval dúsított változat szintén a véletlen műve. Nem volt kedvem és időm sem, hogy a benne főtt tarhonyát pesztráljam, ezért, hogy laktatóbb legyen, beleöntöttem egy üveg csicseriborsót.
Egy életem, egy halálom, én bizony felvállaltam!
Nem szóltam egy szót sem a családnak, hogy mit műveltem, csak vártam a reakciót.
Szerencsére a visszajelzés pozitív lett, ezért azóta  még készült ilyen. A fagyasztóban összegyűjtögetett  szalonna bőr elmaradhatatlan ízesítő nálam.


Sült kolbász gerslivel és vargányás hagymaszósszal


Ebben az ételben nincs semmi különleges alapanyag, az elkészítése sem telik többe, mint más hagyományos ételé, mégis újdonság a megszokotthoz képest.
A helyi piacon nagyon finom sütni való kolbászt lehet kapni, ezért akkor is veszünk, amikor nincs hurka szezon, mert ilyet gyakrabban árulnak. A falubeli hentes szintén biztos beszerző forrás.
Sütöttem már sokféle módon, pontosabban sokféle körettel, hiszen a kolbász sütését nem nagyon lehet variálni / igaz, azért lehet friss rozmaringgal is együtt sütni, meg egy kis vörösbort is lehet aláönteni /, de a kész étel mégis mindég más lett.
A hagymás törtkrumpli klasszikus köret,de akár főzelék feltéte is lehet a sültkolbász.

A gersli / árpagyöngy / is többször szerepelt már köretként vagy levesbetétként, úgy látom megszerette a családom.
Most egyszerűen csak megfőztem úgy, ahogy a rizst szoktam, de a vízbe tettem egy leveskockát is.
A kolbászt is minden faxni nélkül sütöttem meg, de a hagymaszószt megbolondítottam egy kis szárított vargányagomba porral. A sűrítését is a az új kedvencemmel csináltam, a vargányagomba krémleves porral.
Levest még sosem csináltam belőle, de nagyon szeretem szószok sűrítésére használni.

Az a követendő irány, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk, de egy megbízható hentes mellett azt gondolom mégsem kell otthon kolbászt gyártani.