2010. április 18., vasárnap

Vasárnapi ebéd

A hús a háttérben marad, mert egy egyszerű sertéssült. Annyit érdemel azonban, hogy megemlítsem,a hús fajtáját. A kevésbé használt császárhúsról van szó. Egy jó ideje szinte rendszeresen lehet már kapni bőrös sertést és így lehet venni a császárhúst is. Aki csak a sovány húsokat szereti, az ne is akarja megismerni, de aki a szaftosabb fajtákat is megeszi, az nyugodtan ismerkedjen vele. Ragunak is jó, savanyúkáposztával is össze lehet főzni, de egyszerűen megsütve is remek étel készíthető belőle.
  • A köret egyik összetevője a vajjal és medvehagymával kikevert burgonyapüré



A köret másik része
  • 1 kg darabolt sárgarépa vajon és erős lángon megpirítva
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek méz
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 ger. fokhagyma
  • 1 lime leve
  • egy db. csilipaprika
  • 5 dkg vaj + 1 ek olaj

Először csak a répát sütöm erős lángon, hogy a méz ne égjen meg. Amikor már közepesen megpuhult, akkor adom hozzá a többi alkotórészt. Sót nem használok ehhez az ételhez. Továbbra is erősebb hővel főzöm, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Sosem készítem puhára, mindég egy kicsit roppanós marad.-----más esetben a citromlé helyett narancslével készítem, de most nem akartam jobban édesíteni



Végül a szalonnás kelbimbó
  • 1 kg kelbimbó
  • 2 dkg vaj + 2 ek olaj
  • 15 dkg húsos szalonna
  • frissen őrölt bors

A tisztított kelbimbó nagyobb darabjait ketté vágom, sós vízben kicsit előfőzöm. Forrásban levő vízbe teszem és kb. 8-10 percig főzöm. Leszűröm és átteszem abba a serpenyőbe, amelyikbe a szalonnát sütöttem ki a vaj és olaj keverékén. Sózom, borsozom és jól összeforgatva átsütöm. Ez is roppanós marad!

Savanyúság vagy saláta már nem kívánkozik mellé, de semmi sem tilos. Télen sokszor ettünk ilyen- és hasonló zöldség köreteket. Most, hogy jön a tavasz, a zöldség köret marad, de a hozzávalók változnak majd.

Gombaleves vajasgaluskával

Nem gondolom, hogy olyan receptet írok most, amit sokan nem ismernek. Gombalevest sok féle képpen lehet készíteni. Diétásan vagy csak kicsit könnyedebben, de lehet laktatóbb formában is. Természetesen változik az íze is a hozzávalók függvényében, de nem hiszem, hogy a könnyedebb formájában készült levesnek ízetlenebbnek is kell lennie. A megfelelő fűszerezés pótolhatja a pirított liszt vagy a rántás ízét. Régebben én is liszttel készítettem, rántással vagy habarva, de jó ideje már egyáltalán nem teszek bele lisztet.
  • 1 fej hagyma apróra vágava
  • 2-3 ger. fokhagyma összevágva
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 1mk szárított borsikafű
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 kg sampinyon gomba szeletekre vágva
  • 1 ek vágott zöldpetrezselyem + 1 ek a főzés végére

Olívaolaj és vaj keverékén megpárolom a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a vastagabb szeletekre vágott gombát és erős tűzön néhány percig kevergetem. Beleteszem a fűszereket és kivételesen a petrezselyem zöldet is, mert pirítva egészen más íze lesz, igaz sokat veszít a vitamin tartalmából. Felengedem forrásban levő vízzel és összeforralom. A gombának nem kell sok főzés, de még a galuskával is főlni fog.

  • 1 db tojás felverve
  • 1 ek sűrű tejföl
  • 1 ek olvasztott vaj
  • bors
  • 2-3 ek liszt / esetleg több, a tojás nagyságától függően /

A galuskához valókat villával öszekeverem és teáskanállal a forrásban levő levesbe adagolom. Tetszés szerinti nagyságú galuskákat tehetünk bele. Nem kell sok főzés, hamar elkészül. A vajasgaluska nagyon finom levesbetét, de margarintól már nem lesz olyan az íze, viszont nyugodtan elkészíthető azzal is. --------Karalábélevesbe, karfiollevesbe, borsólevesbe és gombalevesbe nagyon szeretem. A galuska masszájába tehetünk vágott petrezselymet vagy más zöldfűszert is.

Tálalásnál tejfölt keverjünk a levesbe.