2010. május 9., vasárnap

Nagyon csokis pöfeteg

Jó sok blogon találtam leírását ennek a receptnek, de nekem Sütis néne blogjáról van elmentve. Használható, jó recept és nagyon finom sütemény. Nem kell megijedni, ha valami nem olyan, mint gondolnánk. A tészta állaga csalóka, de ha egy éjszakát pihen a hűtőben, akkor használható lesz. Megsütöttem már úgy is, hogy csak 3 órát állt, de akkor már eleve több lisztet tettem bele, hogy sűrűbb legyen. A sütési idő elég rövid és érdemes betartani, mert könnyen megkeményedik, pedig a sütés végén olyan puha a tészta, mintha nem lenne megsülve. Később, ahogy hűl, egy kicsit még keményedik.


Nekem azért nem olyan mutatósak a golyócskák, mert nagyon kicsiket formáztam. Az adagnyi tésztából pontosan, de véletlenül 90 db lett. Ilyen kicsiben nem lehet látni eléggé, hogy milyen szépen kinyílnak sülés közben. Sütis néne kb. 5 cm-es átmérőjű golyókat formázott.

  • - 20 dkg étcsokoládé
  • - 11 dkg puha vaj
  • - 2 tojás
  • - 20-25 dkg cukor / nálam csak 15 dkg /
  • - 1 tk vaníliakivonat
  • - 2 ek. tej
  • - 25-30 dkg finomliszt / nekem 1cs.keserű csokis pudingpor is /
  • - 1 tk fahéj
  • - 2 tk sütőpor (azaz fél csomag)
  • - a hempergetéshez átszitált porcukor

A csokit megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A vajat, a cukrot és a tojásokat kikeverjük , majd hozzáöntjük az olvasztott csokit, fahéjat, tejet és vaníliakivonatot.

A sütőporos lisztet hozzákeverjük és egy fóliával lefedett edényben egy éjszakára pihentetjük a tésztát. A liszt mennyisége a tojások nagyságától is függhet. Én tettem a liszthez egy csomag keserűcsokis pudingport is, hagy legyen még csokisabb. Hát, lehet, hogy legközelebb inkább egy kanál kakaót teszek bele inkább.


Másnap tetszőleges golyócskákat formázunk és porcukorba forgatva 160-170 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. A szilikon sütőlap lefogja a hőt a sütemények alján, de a sütőpapíron esetleg hamarabb megsülhet az aljuk.
Erre figyeljünk.
------Nem most sütöttem először, de most sikerült használható képet készíteni róla.

Fekete fényes csirke jázmin rizzsel

Ezt a receptet már régebben kijegyzeteltem magamnak, de nem volt világos és sötét szójaszószom hozzá. Pontosabban én hittem azt, hogy nem elég sötét, amit én használok. Azután lett világos és lett még sötétebb is. Már nem volt akadálya az étel elkészítésének. A jázmin rizs szintén várt a felhasználásra már néhány hónapja. Nem mintha nem lehetne felhasználni bármilyen ételhez, én mégis úgy gondoltam, hogy lessz ennek még legmegfelelőbb alkalma is. Írtam a múltkor, hogy sosem használok annyi vizet, amennyit írnak, mert könnyű elrontani így a rizs főzését. Amióta teflon edényt lehet használni, azóta nem gond, ha főzés közben megkeverjük és megkóstoljuk a fővő rizst. A jázmin rizshez is kicsivel kevesebb vizet használtam és még így is majdnem sok lett. Éppen a határon volt, hogy ne legyen mancsos. A zacskón levő leírás kizárólag rizsfőző edényre vonatkozott, ezért nem sok segítséget adott.

Az étel Kicsi Vú receptje némi szükség hozta átalakítással. Eredetileg is csirke alsócombokkal akartam elkészíteni, mert így könnyebbnek gondoltam. Barna cukrot már hetek óta nem tudok venni, csak a malátával színezett van mindenhol a környéken. Ezért én juharszirupot és mézet tettem bele. A juharszirup eredeti, nem karamelles cukorszirup. Egy kedves ismerősömtől kaptam Hollandiából és nagyon megválogatom, hogy mire használom. Sajnos alig van már belőle.
  • 10 db csirke alsócomb bőr nélkül
  • 2 dl sötét szójaszósz
  • 3 ek juharszirup
  • 5 ek méz
  • 2 ek száraz sherry
  • 2 ek világos szójaszósz
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 tk kínai ötfűszerkeverék
  • diónyi reszelt gyömbér
  • bors
  • szezámmag

A csirkecombokat én csak 3-4 órával előbb sóztam be és akkor tettem rá a reszelt gyömbért. Úgy gondolom, hogy ez nem rontott rajta.

Összekevertem a szójaszószokat, olajat, mézet, juharszirupot, sherryt, fűszerkeveréket és összeforraltam. Ebbe tettem a combokat és időnként megforgatva, hogy mindenütt bevonja, puhára pároltam. Főzés közben a hús sok vizet enged, ezért én közben igyekeztem a fölösleges vizet is elpárologtatni. Mire készen lett, addigra csak annyi szósz maradt alatta, hogy éppen sűrűsödni kezdett. Ez másnapra egészen megkocsonyásodott.

Kicsi Vú azt írja, hogy a szósz önmagában is finom a rizzsel. Ezzel maximálisan egyet értek, mert egy kicsi hússal nekem tökéletesen elég volt a szószos rizs. Nagyon finom volt és nagyon jól nézett ki. Érdemes kipróbálni. Tálalásnál én megszórtam még szezámmaggal is.

Reggelire is spárga


A tegnapi leves után megmaradt a spárga legfinomabb része, a feje. Nyersen is el lehet rágcsálni, de mi nem vagyunk nyers evők, ezért csak korlátozott mennyiségben fogy ilyen formájában. A vasárnapi reggeliknek viszont időnként megadjuk a módját. Kényelmesen, néha bőségesen, ritkábban egészségtelenül, de nyugodtan és jó ízűen. Volt néhány szelet / nem nagyüzemi / szalonnánk, ami sütve finomabb, mint nyersen, ezért ez lett a sorsa. Mellé tükörtojás is került és az egészségesség jegyében újhagymákat is sütöttem hozzá, meg a megmaradt spárgafejeket is. A paradicsom is nagyon kellett mellé és, hogy teljes legyen az élvezet, a hozzá elfogyasztott kenyér is kizárólag fehérlisztből, tejjel készült Limara zsemlebucija mintájára. Olyan volt, mint egy foszlós kalács. Egy kicsi szalonnazsírt is tunkoltunk vele a végén.
Sosem mondtam, hogy megrögzött egészségmániások vagyunk, csak odafigyelek, hogy mikor, mit és milyen formában eszünk. Inkább egy szelet szalonnát, mint a sok vacak felvágott valamelyikét eszem. Reggelire persze, nem vacsorára.

Thai üvegtésztaleves spárgával ----VKF- XXXIV.


Részben az új VKF kiírás, részben a spárga felhasználása szülte ezt a receptet. Nem árulok el titkot, ha megírom, hogy én is / meggyőződésem, hogy mások is / kutakodtam a net-en afrodiziákum ügyben. Sok olyan fűszerrel és zöldséggel találtam szembe magam, amiről eddig is tudtam, hogy ide sorolható. Meglepetés volt viszont, hogy a zöld curry a maga összetételében a sor elején áll. Ízlelőbimbóimhoz közel álló az indiai, thai konyha. Van egy receptes könyvem a thai konyháról, ebben kerestem egy olyan ételt, amiben zöld currypaszta van. Pici átalakítást igényelt csak a recept, ugyanis nem vásároltam hozzá előre. Káposztalevél helyett került bele a spárgák szára.

  • 25 dkg csirkemell kis kockákra vágva
  • 3 ek kukoricaliszt
  • 3 ek olaj
  • 5-6 dkg üvegtészta
  • 2 ek zöld currypaszta
  • 1-2 ek halszósz
  • kb. 1 lit.csirkealaplé
  • 20 dkg kínai káposzta / nekem 1/2 kg spárga szára /
  • 4-5 újhagyma
  • 1 ek korianderlevél / nálam petr. zöld /
  • 2 ger fokhagyma
  • só, bors
  1. A csirkemell kockákat besózom és a kukoricalisztben megforgatom. Olajon megpárolom, elfőzöm a keletkezett vizet és kiszedem az edényből.
  2. A visszamaradt olajon megpirítom a két gerezd lapokra vágott fokhagymát és ezt is kiszedem, félreteszem.
  3. Az újhagymát és a spárga szárakat kb. 2 cm-es darabokra vágom és az olajon átforgatom. Nem pirítom meg.
  4. Visszateszem a húst és felöntöm a csirkelevessel. Itt lehet az összevágott káposztát is beletenni.
  5. A leveshez adom a currypasztát és a halszószt. Sózom és pici borsot is teszek bele.
  6. Az üvegtésztát leöntöm forró vízzel és hagyom állni, hogy megpuhuljon.
  7. Ha a tészta megpuhult, leszűröm és egy konyhai ollóval összevágom, mielőtt a levesbe teszem.
  8. A leves sűrű lesz a hozzávalóktól, akár egytálételként is tálalható.

Tálaláskor megszórjuk a korianderlevéllel. ------------A halszósszal óvatosan kell bánni! Nekem volt olyan, amiből bele tehettem volna a két kanálnyit ebbe a levesbe, de amit most használok, abból elég volt egy teáskanálnyi. Nagyon erőteljes halíze van, ami elronthatja az ételt. Folyamatosan kóstolni kell!------------a zöld currypasztát még tavaly vettem a Lidl-ben. Egy kis üvegnyi volt a két ek.-nyi mennyiség.

A thai zöld curry a legjobb választás, ha szerelmes kedvre akarunk deríteni valakit, minden más ételnél több olyan alapanyagot tartalmaz ugyanis, amelyet afrodiziákumnak tartanak. A thai zöld curry maga a Viagra, tartalmaz ugyanis kardamomot, gyömbért, fokhagymát, bazsalikomot, citromfüvet és spárgát - vagyis csupa olyasmit, ami gerjeszti a nemi vágyat és képességet.


A nemi vágy gerjesztésére leghatásosabb 10 étel:

1. Thai zöld curry


2. Csípős, fűszeres pizza paradicsomszósszal


3. Indiai mandulás csirke


4. Laksza tenger gyümölcseivel


5. Mexikói pulyka pueblai mártással


6. Szusi


7. Csirke tikka masala


8. Fűszeres bali curry


9. Fűszeres húsgombócok tésztával


10. Királyrák gyömbérrel és újhagymával.