2020. január 12., vasárnap

Citromkrém -- lemon curd -- tojás és cukor nélkül



A lemon curd ízig-vérig angol találmány.
Az angolok előszeretettel adták az ötórai teák elengedhetetlen süteményeihez, a scone vagy a crumpet mellé, de más aprósüteményeket, tortakrémeket is szívesen ízesítettek vele. Citrusos krém került palacsintákba, s még az éclair fánkokat is ezzel töltötték meg.
Sok recept kering a neten, sok gasztroblogger leírta már, én is elkészítettem többször citromból és narancsból is.
Azután  megtaláltam egy régebbi receptet, ami valahol elkallódott, mert még csak nem is emlékeztem rá, és azóta így készítem.
Ezt ugyanis tojás nélkül kell megfőzni.
Általában néhány hét az eltarthatósága a citromkrémnek--már ha marad addig --de így tojás nélkül egészen biztosan tovább eltartható.
Ez egy Jamie Oliver recept whiskyvel, amit én narancslikőrre cseréltem. Ez persze elhagyható.
Nekem nagyobb mennyiségből készült és ehhez igazítottam a többi hozzávalót, de szerintem ez a recept sincs kőbe vésve.
Meglepetés volt nekem a keményítő ilyen módon való használata. Úgy tudtam, ha sokáig főzzük, akkor éppen ellenkező módon reagál, tehát nem fogja sűríteni az ételt. Kicsit tartottam is tőle, de nem volt más választásom. A recept és Jamie tökéletes.
Én ugyan még csak az egyszerűbb változatot csináltam, de a leírások alapján készíthetünk többféle citrust tartalmazó változatot, de akár zöldfűszereket is tehetünk bele. Rozmaringgal, bazsalikommal, citromos kakukkfűvel is kísérletezhetünk, de a klasszikus, bevált desszertfűszereket is kipróbálhatjuk, készíthetünk fahéjjal, szegfűborssal, kardamommal ízesített krémet is. 

Egy adag krém hozzávalói:

  • 150 ml citromlé // kb 3 citromból //
  • 100 ml száraz vagy félszáraz, de lehet félédes fehérbor 
  • 100 g vaj // nem margarin //
  • 30 g étkezési keményítő
  • 15 dkg cukor, de nekem az utóbbi években már édesítőszerrel készül, ami volt már xilit, de most negyedannyi cukor helyettesítő 
  • a citrom vagy narancs vagy vegyesen lereszelt héja // általában egy citrom héja, de én többet szoktam beletenni // 
  • 50 ml whiskey vagy más , de el is hagyható // én narancslikőrt teszek bele //




A vajat egy edényben felolvasztjuk és hozzáadjuk a keményítőt. Ezzel  kevergetés közben néhány percig főzzük.
Levesszük az edényt és így öntjük hozzá citromlevet, narancslevet, bort, cukrot, citrushéjat.
Visszatesszük és folyamatos kevergetés közben felforraljuk, ezután még főzzük, amíg besűrűsödik. Ez szintén még néhány perc. Nem kell megvárni, hogy végleges állagú legyen, mert ahogy hűl, úgy fog sűrűsödni.
A likőrt én a végén öntöttem bele és már csak egy percig főztem.
Amikor elkészült, akkor az edény alja épp, hogy kilátszik  a kevergetéskor.
Tisztára mosott kicsi üvegekben a hűtőben tároljuk.

Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/

Túróstészta újragondolva , diawellness tésztából




Igen, ez valóban a túróstészta, de kicsit játszani volt kedvem.
A diawellness lisztekből készített tészták ízben alig térnek el a hagyományos nem fehér lisztektől. Kicsit tömörebb, vastagabb, van tartása, rágni kell.  Szénhidrátcsökkentett és sokkal magasabb a rosttartalma , ezért laktatóbb is. Az alap lisztek könnyen kezelhetők.
A pizzalisztet kevertem most össze az 50%-ban csökk. liszttel, de nem feltétlenül kell keverni.




  • 15 dkg 50%-ban ch csökkentett lisztkeverék
  • 5 dkg pizzaliszt
  • 1 tojás és 1 sárgája // lehet 2 tojás is //
  • 50 g víz ... ezzel a hiányzó tojásfehérjét kellett pótolni , mert azt a túróba tettem 
A tészták gyúrásánál általában érvényes, hogy, mint a hagyományos lisztnél 10 dkg liszthez kell 1 db tojás, de......itt a legnagyobb tojásokat használjuk, mert a rostosabb liszt, több folyadékot vesz fel, és akkor a liszt, tojás arány megmarad.
Ha mégis szükséges, akkor kicsi vízzel lehet pótolni .
A tészta hozzávalóit összegyúrtam és kb.fél órát pihent, amíg a szalonnát és a túrót elkészítettem.

 


  • 10 dkg túró .... + 15 dkg a tálaláshoz
  • 5 dkg juhtúró // ezt tetszés szerint lehet változtatni //
  • 2 dkg parmesan vagy grana padano vagy más kemény sajt....  + a tálaláshoz  
  • 1 db tojásfehérje
  • só, bors, szerecsendió



  • 5 dkg húsos, füstölt szalonna

A szalonnát vékony szeletekre vágtam és egy evőkanál repceolajon kisütöttem a zsírját.
A kisült szalonnapörcöt kiszedtem, lecsöpögtettem.


  • 2 dl tejföl
  • 1,5 dl tejszín
Egy kevés szalonnazsíron összekevertem a tejfölt és a tejszínt.
Picit megsóztam, megborsoztam. Ez volt a tészta öntete,


A kinyújtott tésztára kis túró halmokat tettem, ráhajtottam a tésztát és ezzel az ügyes tésztakiszúróval kis derelyéket vágtam belőle. A megmaradt tésztát újból összegyúrtam és kinyújtottam.


A tészta szélét én ugyan tojással kentem le, hogy összetapadjon, de kipróbáltam úgy is, hogy csak vízzel kentem körbe. Kicsit összenyomkodtam és szépen összetapadt az is.
Sós vízben nyolc percig főztem a tésztákat.
Főzés után sajnos nem maradt ilyen szép formás, de a tejfölös szósz eltakarta.



A végén megmaradt tésztát összegyúrtam, kinyújtottam és kifőztem.



A maradék töltött és sima tésztát eltettem a fagyasztóba.


Itt is megtaláltok
https://www.facebook.com/Daisy-receptjei-130136597418680/