2010. július 20., kedd

Padlizsánsaláta

Amikor ilyen meleg van, kicsit mindenkinek csökken az étvágya. Ha mégis van, akkor is jól esik, ha könnyedebb ételek kerülnek az asztalra. Nekem annyira ízlenek az ilyen ételek, hogy képes vagyok a nagy melegben még reggelire is ilyet enni. Vacsorára meg egyenesen kötelező! Nekem.
Szeretem a keleties ízvilágot, nagyon szeretem a római kömény ízét. Persze csak mértékkel. Csokoládéban, no, meg fagylaltban talán nem enném meg.
  • egy darab padlizsán héjastól kisebb kockákra vágva nem besózva
  • fél fej hagyma apróra vágva
  • négy ger. fokhagyma
  • frissen őrölt bors
  • olívaolaj
  • rómaikömény
  • csilipehely
  • mentalevél
  • lecsöpögtetett joghurt vagy kefír

Az olajon megpárolom a hagymát és a fokhagymával együtt ráteszem a padlizsánt. Megpróbálom inkább sütni, mint párolni. Nem mindég sikerül, de legalább ne főljön szét.

-----A többi hozzávalóból kikeverem az öntetet, beleteszem a megsült padlizsánt és hagyom, hogy az ízei összeérjenek. Friss mentával szórom meg.

Hideg köret a forró napokra

A múlt heti forróságban készítettem ezt a köretként is beillő krumplisalátát. Annyira voltam előrelátó, hogy a krumplit az előző este főztem meg, amikor már egy kicsit jobb lett a levegő. Hűvösebb szerintem nem volt, de mégis az illúzió.....
  • héjában főtt krumpli
  • lilahagyma nagyobb kockákra vágva és a mikróban kicsit megpárolva, hogy ne legyen nagyon erős
  • fekete olajbogyó karikára vágva
  • kapribogyó összetörve
  • nagy adag petr.zöld összevágva

Az öntethez:

  • Sűrű tejföl
  • majonéz
  • olívaolaj
  • magos mustár
  • frissen őrölt bors
  • kevés tejszín
  • citromlé

A citromtól kellemesen pikáns lett. Ennek is jót tesz, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt, hogy az ízei összeérjenek.