2013. március 3., vasárnap

Hétvégi pihentető kikapcsolódás


Sokkal gyorsabb és egyszerűbb kiflit vagy zsömlét sütni, mint a kenyérre figyelni.


Ezt csak azért szaggattam ki, mert a szilikon lap úgy is ki volt már téve a pultra az előző napi aranygaluska miatt, egyébként nem tennék ilyet.


Maradék töpörtyű, ami már zsíros volt nagyon és egy kevés töpörtyűkrém, ami már nem kellett senkinek.
Recept nincs, mert nem azért készült. Egyszerű maradék felhasználás.


Vajjal készült úgy, ahogy kell és sok-sok dióval. Nem szoktam megcukrozni a diót és most nem volt már kedvem sodót sem főzni. Finom volt így is, lekvárral!

Tortilla tekercsek


Nagyon nagy kedvencünk az ilyen vacsora! Többször sütöttem már én is tortilla lapokat, nem kell hozzá nagy tudás, de általában akkor, amikor kellene, biztosan nincs tartalék, sütni pedig nincs időm.
Ezért szokott itthon lenni bolti lap.
A nagyobb méretűeket jobban szeretem, mert feltekerve könnyebb ezt enni.

 • jégsaláta csíkokra vágva
 • piros, édes kaliforniai paprika felcsíkozva
 • uborka vékony csíkokra vágva
 • lilahagyma vékonyan felszeletelve
 • bacon ropogósra sütve
 • reszelt cheddar sajt
 • görög joghurt házi csilikrémmel kikeverve
 • az egésznek a lényege pedig a fagyasztóból elővett fűszeres, puhára sütött pulyka csíkokA tortilla lapot abban a serpenyőben, amiben a szalonnát sütöttem meg egy kicsit átmelegítettem, közben tettem rá a sajtból, hogy kicsit megolvadjon.
Ezalatt lett szép csíkos a külseje.
Egy panini sütő most jó szolgálatot tett volna, de sajnos nincsen.
Kivettem a serpenyőből és megraktam a többi finomsággal, locsoltam rá a joghurtból is és feltekertem.
Ferdén ketté vágtam és készen is volt.

Teriyaki csirkeszárnyak


A csirkeszárnyakat szívesen készítem itthon, akár vacsorára is, mert sokféleképpen fűszerezhető és hamar elkészül. Szeretjük rágcsálni a kis csontos húsdarabokat. A csontos húsoknak sokkal finomabb az ízük, így olvastam. Igaz, a szárnyakat badarság lenne kicsontozni. Aki így nem szereti, az hagyja ki a repertoárból!
A kínai ételeket is szeretjük --pontosabbban azt hittük sokáig, hogy azt eszünk--ezért az ilyen fűszereknek nagy része mindég van itthon. A csípőset is szeretjük, mert a csili nem olyan vadorzó, mint a mi erőspaprikánk. Ebből is van ehetetlen, de a középkategóriás fajták mégis kíméletesebbek a nyálkahártyánknak. Néhány étel pedig erőspaprika nélkül semmit sem ér.


Ennek az ételnek az eredetije egy Hedonista  konyhájában készült. Felbátorodva az egyszerűségétől neki álltam én is. Közben elvesztettem a bátorságomat, mert az  eredeti csípősséget nem mertem bevállalni. A szecsuáni bors már nekünk sok lett volna, de csilit azért tettem bele bőven.
Az elkészült étel címe is más lett, ugyanis az történt, hogy a szójaszószom is fogyóban volt, ezért pótolnom kellett. A teriyaki szószból viszont volt egy egész üveggel, ezért abból öntöttem bele bőséggel.
A hozzávalók mennyisége nincs pontosan meghatározva, csak tájékoztató jelleggel, de azt gondolom, aki ilyen étel főzésének neki áll, annak erre nincs is szüksége.

 • 18 db Lidl-s csirkeszárny, mert ezen már nincs rajta az utolsó pici rész----ezeket ketté vágtam és fűszerezés nélkül olajban ropogósra sütöttem ----tényleg ropogósra, hogy később se puhuljon meg     / megkóstoltam a natúr megsütött húst és finom volt így is /  
Az olajban sütés helyett lehetne a sütőben is megsütni, de mindenképpen ropogós legyen. Én nem akartam a sütő rácsát súrolni a mosogatáskor, ezért maradtam az olajban sütésnél. Ez a legmunkásabb része, de ezután már gyorsan elkészül.
 • újhagyma helyett én póréhagymát / csak a fehér részét /  vágtam össze és egy kis fej vöröshagymát
 • egy egész fej fokhagymát is felvagdostam
 • csilipaprikából pedig kb. 20 darabot, de több, mint a felében benne hagytam a magokat is
 • diónyi nagyságú friss gyömbért apróra vagdostam
Az igazán elvetemültek a szecsuáni borsot se hagyják ki belőle.
Só nem igazán kell, mert  a szójaszósz is elég sós,  szójaszósz / teriyaki szósz /


A hagymát, fokhagymát, gyömbért és csilit olajon megsütöttem egy vokban. Igazi kalapált vokom van, és nagyon szeretem / igaz, kicsit nehéz /
Amikor már minden illatozik és a paprika gőze is csíp, akkor beletettem a megsütött csirkeszárnyakat és alaposan összekevertem.
Beleöntöttem a szójaszószt és bőven a teriyaki szószt. Annyit, hogy mindenhol jól befedje.
Alaposan átkevertem és néhány perc múlva már készen is volt.
A főtt rizs nagy segítség az embert próbáló csípősség leküzdésében!


Egy idézet a recept eredetijéből:
" Akkor jó, amikor nem tudsz megszólalni, annyira brutális és úgy érzed, hogy szétrobban a szádban. Szinte ehetetlen. Viszont, ha nem ilyen, nem lehet élvezni. Egyszerűen muszáj borzasztóan ehetetlennek lennie, ahhoz hogy élvezzük és imádjuk." 

Hát, erről nem tudok beszámolni, mert amikor a bátorságot osztogatták, nekem -- a sor végén -- már nem jutott.
Mindenképpen érdemes kipróbálni, mert nagyon finom! 
Nekem biztosan nem ez volt az utolsó!