2013. január 20., vasárnap

Borzselé és gorgonzola


Csupa finom alapanyag, mégsem vagyok elégedett. Valami mást vártam, de lehet, hogy csak ismeretlen volt?
Vörösborból készítettem borzselét, mert mi nem igazán szeretjük inni a vörösbort. Szoktuk, de ritkán.
A gorgonzola az egyik kedvenc sajtom, főleg a piccante, de a dolce is jöhet!
Vajban sütött rózsaborsos körte áfonyával.
Pirított dió.


Nem kerestem receptet, csináltam úgy, ahogy gondoltam. Ízesítettem a bort balzsamecettel, mézzel és narancslével. Beforraltam felére és így tettem hozzá a zselatint.
Lehet, hogy az volt a baj, hogy nem maradt a pohárba a borból?

Spenót palacsinta


Nem, nem írtam rosszul. Olyan mennyiségű spenótot tettem bele, hogy ez nem spenótos, hanem spenót palacsinta lett.
Eredetileg csak egy egyszerű spenót "főzeléket " akartam készíteni, de én akkor szeretem igazán, ha nem olyan pépes állagú, hanem szép darabos levelek vannak benne. Az idén nem tettem el a fagyasztóba és most hiányzik!
Sajnos az a fajta, amit eddig vettem a Lidl-ben, most nem volt itthon, máshol meg nincs ilyen. A Tescoban is volt olyan, amiben kis adagokban van lefagyasztva a spenót, de az is kis adag és drága. Megvettem hát ezt, de nem volt indíttatásom, hogy megfőzzem.

  1. Tyúklevest főztem és volt a tyúkban elég sok meg nem tojt tojás.
  2. Előző napi vacsora készítésénél eltettem néhány darab kacsamájat.
  3. A sült tyúk mellé gombás,májas tölteléket sütöttem, ezért maradt gomba is.
  4. Húsos szalonna kockák / fagyasztóban / és krémfehér sajt szinte mindég van itthon. Most is volt.
  5. A heti akciós mozzarella is felhasználásra várt.

Megint csak adta magát a maradékok felhasználása.
A  két doboz spenót már ki volt olvasztva, de csak az egyik kellett. A másik a hűtőben vár a jobb sorára.

  • 450 gr. spenót püré
  • 2 db tojás
  • só, bors
  • 2 dl tej
  • 1/2 dl olaj
  • teljeskiőrl. tönkölyliszt annyi, amennyi szükséges
Elég sűrű lett a palacsinta tészta, kellett még víz is hozzá, mert a liszt többet felvett, mint gondoltam.
Négy darab vastag palacsintát sütöttem belőle.
Az elsőt megkóstoltam, hogy nem lett-e kesernyés ízű a sok spenóttól és a teljeskiőrlésű liszttől, de nem.


Ezek a szép sárga kockák a tyúk meg nem született tojásai. Érdekes állagú volt, kicsit gumis.
Olajos vajon kockákra vágott hagymát fonnyasztottam és rátettem két gerezd fokhagymát is.
Beletettem a bacon kockákat , kis idő múlva pedig a felszeletelt gombát is.
Amikor összepárolódott, akkor ment bele a felvagdosott tojás.
Sűrítésképpen pedig a rókagomba krémlevesporból két evőkanállal egy kevés vízzel, hogy sűrű maradjon a ragu.
Vajazott sütőedénybe tettem az első palacsintát és megpakoltam  a ragu egy részével.
A krémfehér sajtból morzsoltam rá és erre került egy második palacsinta.


Ezen a képen ugyan úgy látszik, mintha csak két palacsinta lenne, de itt van bizony mind a négy.
Az utolsó palacsintára kentem a ragu megmaradt szaftját és erre tettem a széttépkedett mozzarellát.


Addig sütöttem csak, amíg jól összemelegedett minden és a sajt ráolvadt a tetejére.
Nem lett száraz, nem kellett hozzá semmi.