2010. május 25., kedd

Spenótos canelloni lasagne lapok között

Ezt a fura címet azért kapta a tegnapi ebédünk, mert mindkét tésztaféléből csak részmennyiség állt rendelkezésre. Napok óta spenótot ennék és van még a fagyasztómban tavalyról eltett leveles spenót. Ezt sajnáltam volna összepürésíteni, ezért a maradék krémfehérsajttal együtt inkább a tésztahengerekbe töltöttem. Azután betakargattam a tésztalapokkal és kész. Így már bőséges négy adag lett belőle. Ebből még az Anyukámnak is jutott, mert sajnos az utóbbi hetekben kényszerűségből komoly diétára kellett fognia magát.






  • 8 db. canelloni tészta

  • 5 db. lasagne tésztalap

  • 1 ü. házi pizzaszósz

  • 25 dkg párolt spenót

  • 15 dkg krémfehérsajt

  • 3 ek besamel

  • 1 tojásfehérje


  • bors / esetleg szerecsendió/

  • 3 ger. fokhagyma

  • 5 dkg vajból besamel

  • 2 ek sűrű tejföl







  1. A spenótot az olajon az összezúzott fokhagymával együtt megpárolom, belekeverem a sajtot és kicsit fel is olvasztom kevergetés közben. Teszek bele még 3 ek besamelt, hogy krémesebb legyen és egy tojásfehérjét is, ami egy kicsit összefogja a tölteléket.

  2. Egy sütőedényt kikenek valamilyen zsiradékkal és ráöntöm a pizzaszósz 1/3-át. Erre öntök néhány kanál besamelt és ezután teszem bele a száraz tésztalapokat.

  3. A canellonikat megtöltöm a spenótos masszával, mégpedig egy rém egyszerű módszerrel. Egy nejlonzacskóba kanalazom az egészet, kivágom a sarkát és belenyomkodom a tészta csövekbe. Nagyon jól működött ez a rendszer.

  4. A száraz lapokra szintén teszek pizzaszószt és erre sorakoztatom a megtöltött tésztákat. A maradék masszát a tászták közé nyomkodtam. Annyi maradt, hogy még két db. tésztát lehetett volna megtölteni vele. Basamelt kanalaztam rá és a maradék lapokkal befedtem.

  5. A maradék pizzaszószt ráöntöttem a tésztákra és a maradék besamellel alaposan befedtem, hogy sülés közben mindenhol tudjon a tészta nedvességet beszívni.

  6. 180 fokos sütőben sütöttem kb. 35-40 percig, de félidőben letakartam, hogy ne égjen meg a teteje.

A házi pizzaszósz nagyon egyszerűen készült, csak hagyma, paradicsom és bazsalikom volt benne. Nem volt tolakodó az íze, de összességében jó ízt adott az ételnek.

Spárga királynő

Kedveljük a spárgát, a zöldet különösen, de el kell ismerni, hogy a spárga etalonja ez. Friss, vastag szárú és fehér. Ha kilószámra hozzá lehetne jutni és rendszeresen, akkor készítenék belőle mindenféle különleges ételeket is. Most elgondoltam, hogy a leeső szárakból mégis főzök levest, de olyan kevés lett, hogy legfeljebb ízesítőnek lesz elég. Ez viszont azt jelenti, hogy a spárga szárai zsengék voltak. Ez pedig egyenesen követelte a hollandi mártást. --------Nem ördöngősség ezt a mártást elkészíteni. Először talán 25 éve csináltam és akkor is sikerült, de legalább tíz éve már nem ettem. Most nem is volt kérdéses, hogy ezt készítsek a fehér spárga mellé.

Sok főzőműsor taglalta a hollandi mártás készítését már, sőt a Bűvös Szakács blogon a magyar szakácsok is elnézően beszéltek a tanáraikról, akik tejszínnel készíttették el velük. Van persze ilyen változata is, de ez nem az eredeti és nem ez az alapmártás. Vízgőz fölött kell elkészíteni és folyamatos keverést igényel, de az egész nem tart tovább öt percnél.
  • 10 dkg vajat felolvasztunk és a közben keletkező habot folyamatosan leszedjük, majd félre tesszük.
  • 2 tojássárgáját 1 ek vízzel elkeverünk és a vízgőz fölött folyamatosan habverővel kevergetve fölhabosítjuk. Megsózzuk és
  • kevergetés közben több részletben hozzáöntjük a vajat.
  • A végére sűrű, krémes szószt kapunk.
  • Citromlével pikánsra ízesítjük. Nekem most zöldcitromom volt itthon, azt tettem bele.
Ezt egyszer muszáj kipróbálni, mert iszonyatosan finom.
  1. Úgy is lehet készíteni, hogy 1 ek. vizet és 1 ek. fehérbort összekeverünk és a felére beforraljuk, majd ezzel keverjük ki a tojássárgákat.
  2. Tehetünk ebbe a keverékbe frissen őrölt borsot is, de akkor le kell szűrni, mielőtt a tojáshoz öntjük.
  3. Narancsos hollandi mártásnál a citrom mellett víz helyett narancslevet használunk.
  4. Tejszínhabos mártásnál 1dl tejszínt habbá verünk és ezt keverjük óvatosan a kész mártásba. Ez lesz a Chantilly mártás.
Ebből a két tojásos mennyiségből két adag mártást lehet készíteni. Természetesen az arányokat megtartva lehet nagyobb mennnyiséget is készíteni.