Sok főzőműsor taglalta a hollandi mártás készítését már, sőt a Bűvös Szakács blogon a magyar szakácsok is elnézően beszéltek a tanáraikról, akik tejszínnel készíttették el velük. Van persze ilyen változata is, de ez nem az eredeti és nem ez az alapmártás. Vízgőz fölött kell elkészíteni és folyamatos keverést igényel, de az egész nem tart tovább öt percnél.
- 10 dkg vajat felolvasztunk és a közben keletkező habot folyamatosan leszedjük, majd félre tesszük.
- 2 tojássárgáját 1 ek vízzel elkeverünk és a vízgőz fölött folyamatosan habverővel kevergetve fölhabosítjuk. Megsózzuk és
- kevergetés közben több részletben hozzáöntjük a vajat.
- A végére sűrű, krémes szószt kapunk.
- Citromlével pikánsra ízesítjük. Nekem most zöldcitromom volt itthon, azt tettem bele.
- Úgy is lehet készíteni, hogy 1 ek. vizet és 1 ek. fehérbort összekeverünk és a felére beforraljuk, majd ezzel keverjük ki a tojássárgákat.
- Tehetünk ebbe a keverékbe frissen őrölt borsot is, de akkor le kell szűrni, mielőtt a tojáshoz öntjük.
- Narancsos hollandi mártásnál a citrom mellett víz helyett narancslevet használunk.
- Tejszínhabos mártásnál 1dl tejszínt habbá verünk és ezt keverjük óvatosan a kész mártásba. Ez lesz a Chantilly mártás.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.