2009. szeptember 23., szerda

Cserépedényben sült zöldséges ragu
















Amikor a római tálak piacra kerültek, én rögtön vettem egyet. Talán jó volt a reklámja, talán még hittünk bennük, akár az újságban jelentek meg, akár a TV-ben. Az enyémet még pataki tálnak hívták, belül mázas volt és kívül szép festett virágok díszítették. Tulajdonképpen nem is volt, hanem van! Igen, még meg van és használható, nem tört el, nem csorbult ki. Nagyon vigyáztam rá. Sokat használtam, szerettem, nagy segítség volt a munkás hétköznapokon vagy a pihenős hétvégeken. Sajnos ahogy nőtt a család étvágya, úgy lett egyre kisebb a tál. Néhány éve már újra elkezdtem keresni egy cserépedényt, amit használhatnék a megnövekedett étvágyú családom kielégítésésre. Nem találtam elég nagy méretet. Azután jött a váci Világi Vigalom, amit a város minden évben megrendez lassan húsz éve. Ide jönnek az erdélyi népművészet remekeit árúsító asszonyok, ide hoznak korondi kerámiákat is. Egy ilyen alkalommal vettem ezt az edényt. Ez mázas kívül-belül, nem kell előre beáztatni ha hirtelen az jutna eszembe, hogy én a sütőben akarom elkészíteni az ételt. Fel szoktam melegíteni addig, amíg előkészítem a belevalókat, azután a már szinte forró edénybe beleteszek mindent és mehet vissza a sütőbe. Innentől kezdve 2-3 óra hosszat rá sem kell nézni. Nagyon szeretem!Remélem jól bírja a gyűrődést.
Az edény nem látszik nagynak, de ami ennek ellenére belefér, az 6-7 embernek elég. Most megmértem a hozzávalókat, ez később még nekem is jól jöhet, ha más hozzávalókkal akarom megtölteni az edényt. Így lesz viszonyítási alapom és nem lesz pocsékolás.
  • 3 répa= 60 dkg + szárított zsálya
  • 4 hagyma= 60 dkg + só + szalonna
  • 4 cukkini= 60 dkg + 2ger.fokhagyma, kakukkfű
  • sütőtök= 50 dkg + cukor
  • gomba =50 dkg + borsikafű
  • kalif.paprika = 20 dkg
  • krumpli = 65 dkg + só,bors
  • szalonna = 10 dkg
  • marhahús = 80 dkg + liszt, só + 2 ger. fokhagyma
  • 1 kis dob. sűrített paradicsom
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb. 2 dl víz
  • só, bors










A zöldségeket megpróbáltam egyforma méretűre összevágni, de amiről úgy gondoltam, hogy könnyebben puhul, mint a többi, azt kicsit nagyobbakra hagytam. Külön-külön megpirítottam a zöldségeket kevés olajban azzal az ízesítéssel, amit a hozzávalók felsorolásánál melléjük írtam. Nem lesz meghatározó ízük ettől, csak jobban eloszlik a fűszerezés a zöldségek között. A pirítást már csináltam egyszerű teflon serpenyőben is, kicsit erősebb lángon, de most wokban sütöttem elő mindent. Kicsit nagyobb gyakorlatot igényel talán az ilyen ételek készítése, ugyanis a fűszerezés nem mindég állítható be a főzés elején és csak akkor derül ki, mit nem tettünk bele vagy miből tettünk sokat, amikor már készen van, hiszen éppen az a lényege az ilyen típusú főzésnek, hogy nem kell mellette állni és nem kell őrizni. Bevallom nekem sem sikerül mindég eltalálni az ízeket, de az összhatás általában élvezhető. Nem szoktam vad dolgokat összekverni, csak amit ismerek már. Most talán a zsálya volt egy kicsit kakukktojás, de az én konyhámon edződött családtagjaim ilyenkor is megeszik, esetleg egy-egy visszafogott vélemény hangzik el, hogy máskor talán ezt ne........
A húst kockára vágom, kicsit megsózom és öntök rá egy 1/2 dl olajat, szórok rá 3 ek.lisztet és jól összeforgatom. Az olajtól szépen el lehet oszlatni a lisztet a húson és nem lesz csomós. Az edényben megpirítom az összevágott szalonnát, ráteszem a hagymát, sózom és kiteszem egy nagy edénybe, amiben majd összekeverhetem a többi alapanyaggal. Így járok el minden zöldség fajtával és mindet a közös edénybe teszem. Amikor készen van, akkor összeforgatom, megkóstolom, sózom, borsozom. A húst a fokhagymával együtt fehéredésig sütöm és amikor kész, hozzáadom a paradicsomot és átpirítom, mert így elveszíti a savasságát, ráöntöm a balzsamecetet, bort . Alaposan összekeverem és felöntöm vízzel. A liszttől egy kicsit besűrűsödik a leve.
Ezután az előmelegített edénybe rétegesen belerakosgatom a zöldségeket és a húst. Ráöntök minden levet, letakarom és 200 fokos sütőben 2-3 órát sütöm. Sertéshúsnál és csirkénél elég a két óra, de a marhahúsnak jóval több idő kell. Ezt a legjobb három óra múlva megkóstolni és ha kell, akkor még tegyük vissza a sütőbe nyugodtan. Ebben az edényben nem ég le az étel, ha 180-200 fok körüli hőmérsékleten van a sütő és persze van folyadék is az edényben.
Az én ragum most extra zöldséges lett, de nem kell ennyi félét tenni bel. Mindenki azzal készítse, amit a család megeszik. Ennyi zöldségtől ez az edény teljesen tele lett, de a főzés végére egy kicsit összeestek, tehát bőven belefért minden.

Padlizsánpaprikás bulgurral


Padlizsánkrémet már majdnem 30 éve készítek, más padlizsános ételt is megismertem sok évvel ezelőtt. Szeretjük a padlizsános muszakát illatos, mentás húsos raguval, szívesen esszük a sült padlizsán szeleteket szendvicsbe, salátának stb. Ennyi idő alatt azonban még sosem jutott eszembe, hogy pörköltszerű ételt készítsek belőle. Az internet rengeteg lehetőséget ad, csak keresgélni kell, én pedig ezt nagyon élvezem.
  • 1,5 kg padlizsán
  • 2 db hagyma
  • 1 kisebb fehér paprika
  • 2 kisebb paradicsom
  • fűszerpaprika por
  • bors
  • 1 tk. borsikafű
  • 1 mk. római kömény
  • 3 ek sűrű tejföl
  • 2 ek liszt
  • olaj

Azzal kezdtem, hogy a hagymát összevágtam, olajon megpároltam, sóztam, rátettem az apróra vágott paprikát is és fedő alatt puhára pároltam. Közben a padlizsánok két végét levágtam, meghámoztam / ez nem feltétlenül szükséges, hiszen a héja is ehető / és kockákra vágtam. Mivel egy idő után elkezd barnulni, aprítás közben sóztam és összekevertem a kockákat. Hagytam állni kb. 15 percig, azután lemostam róla a só nagyrészét. A kész pörkölt alapot megszórtam a fűszerpaprikával, kicsi lyukú reszelőn belereszeltem a paradicsomokat. A húsa így pépesre nyomódik szét, a héja viszont a reszelőn marad ill. a kezemben. Felengedtem vízzel és kiforraltam. Ezután került bele a leöblített padlizsán, a fűszerek, só és főztem kb. 15-20 percig.

Közben kikevertem a tejfölt a liszttel és vízzel, behabartam vele a padlizsánt, újra kiforraltam, hogy a habarás nyers liszt ízét kifőzzem. Ha nagyon besűrűsödne,akkor vízzel lehet higítani rajta.

A római köményt én sokat használom, szeretjük az ízét, de nem a hagyományos magyar konyha fűszere. El lehet hagyni vagy óvatosan lehet fűszerezni helyette a nálunk használatos köménnyel.

Kicsit tartottam tőle, hogy milyen íze lesz, de kellemes volt a meglepetés. Én bulgurt főztem mellé, de rizzsel, sültkrumplival is el tudom képzelni. Hús nem hiányzik mellé, de nem is tudom, mi illene hozzá?

Vargabéles



Ez a sütemény nem tartozik a ma divatos édességek közé, pedig egyszerűen elkészíthető és nagyon finom. A szakácskönyv, amiből a recept származik, olyan régi, hogy a süteményhez szükséges tésztát nem megvenni kell a boltban, hanem meggyúrni otthon. Szoktam tésztát gyúrni, de csak akkor, ha nagyon sok időm van. Egy hétvégi sütemény elkészítésekor erre sajnos nincs lehetőségem. Nálunk is vannak jó minőségű szárított, bolti tészták csak meg kell keresni.


Réteslapot szintén lehet kapni megfelelőt. A gyúrt tésztát sokáig nem sikerült megfelelő mennyiségű bolti tésztával helyettesíteni. Rendre sokat főztem és a fölösleg ment a fagyasztóba, hogy majdjóleszvalamire. Nem igen volt használható ötletem, sokszor kárba veszett. A felhasználhatóságnak az is korlátot szabott, hogy a recepttel ellentétben én nem sós vízben főztem meg, hanem sós, cukros vízben. Sokkal kellemesebb lett az íze.


Hozzávalók egy 24x37 cm-es tepsihez:


  • 1 cs 6 db-os réteslap

  • 25 dkg cérnametélt

  • 50 dkg túró / ricotta, magyar ricotta /

  • 4 db tojás

  • 15 dkg cukor

  • 1 cs vaníliáscukor

  • 5 dl tejföl / lehet kicsit kevesebb is /

  • 10 dkg mazsola

  • 1 citrom reszelt héja

  • olvasztott vaj, margarin vagy olaj

  • só, cukor

A tepsit margarinnal alaposan kikentem és beleterítettem a réteslapból 4-et úgy, hogy az alján több réteg lett, de jutott a tepsi oldalaira is. A lapokat rétegenként megkentem olvasztott margarinnal. A tepsi alján lévő rétegek közé búzadarát is szórhatunk, hogy felszívja a nedvességet. Beleöntöttem az összeállított tölteléket, ráhajtottam a maradék két lapot, ezt is lekentem és 180 fokos sütőben először lazán letakarva, később anélkül sütöm kb. 40 percig.


A réteslapok közé kerül a túrós , tojásos tészta töltelék. A cérnametéltet sós, cukros vízben megfőztem, de csak éppen, hogy. Ne legyen puha, mert akkor a sütőből kivéve a kész sütemény szottyos lesz. A túrót kikeverem a cukorral, vaníliáscukorral, tejföllel és a tojások sárgájával. Belereszelem a citrom héját és hozzáadom a teában áztatott mazsolát. A langyos tésztával összekeverem, ezután hozzáadom a tojások felvert habját. Ezután kicsit nehezebb lesz a keverés, de ha másképp nem megy, kézzel is össze lehet forgatni, csak lazán csináljuk.


Melegen a legjobb, de nálunk minden morzsája elfogy hidegen is.


Ha nem elég édes, lehet több cukrot is tenni bele vagy a tetejét lehet megszórni. Egyik alkalommal házi feketeribizli öntettel ettük. Így is nagyon finom volt.


Lehet kevesebb tésztával is készíteni, kb. 5 dkg-ot el lehet venni belőle, de a 20 dkg-ra szükség van.

Ha mégis sűrűre sikerült, akkor egy kis vaníliaszósszal is lehet könnyíteni rajta.