2010. január 2., szombat

Ebéd december 25-én

Mindenképpen egy könnyed levest szerettem volna, de az sem volt utolsó szempont, hogy egyszerű legyen elkészíteni. Ennek a levesnek már volt főpróbája és meg voltunk elégedve vele annak ellenére, hogy nem emlékeztem mindenre, így egy kicsit átalakítva került az asztalra. Most azonban felkészültem és elovastam a hozzávalók pontos listáját. Az elkészítést nem írom le, de itt megtalálható, almás hagymakrém- leves néven. Köszönjük Tündér a receptet!

A leves mellé egy leveles tésztából készült sajtos csavart rudacska volt a betét. A bolti tésztát kihajtottam és megszórtam reszelt cheddar sajttal. Kettéhajtottam, sodrófával jól lenyomkodtam és csíkokra vágtam. Minden csíkot megtekergedtem és sütőpapíros tepsiben megsütöttem.


A főétel ihletője pedig Alíz volt. Alíz konyhája nagyon sok jó receptet kínál, remélem nem haragszik, ha csak ötletadónak használom, hiszen itt kezdődik az igazi főzés.





A csirke szintén könnyű étel, kiváltképp, ha a körete is hasonló. A csirkecombokat sóval, borssal beszórtam, a bőre alá tettem egy szelet bacont és két szelet cheddar sajtot,rozmaringot és hagymát tettem mellé a tepsiben és elkezdtem sütni. Víz nem kell alá, mert úgy is enged magából eleget. Lassan sütöttem, mert elég nagyok voltak, ezért lazán letakartam, hogy ne égjen meg és ne száradjon ki. Közben összefőztem a kenegetéshez való mártás hozzávalóit:




  • 1 dl fehérbor


  • 2 dl frissen facsart narancslé


  • 1 dl balzsamecet


  • 2 ek méz


Addig főztem, amíg a felére sűrűsödött be, de ez elég volt a csirkecombok kenegetéséhez. Gyönyörű színt kaptak és nagyon finom illatot árasztottak.



Ez volt a csirkecombok tölteléke. Az ízén nem változtatott semmit, én úgy gondoltam, talán a szalonna sóssága kicsit ellensúlyozza majd a az édes kenegetés ízét. Igazam volt.




Ez a saláta is az ebédhez tartozott, de leginkább csak a gránátalma magok miatt. Egyszerű zöldsaláta, olajjal, narancslével, sóval, frissen őrölt borssal.






Levelestészta kosárkák kéksajttal és brokkolival töltve, mandulával megszórva

A bolti levelestésztából kerek lapokat vágtam és kibéleltem vele a kis tortaformákat. Kb. 3 dkg vajból besamelt készítettem tejszínnel, adtam hozzá 10 dkg kékpenészes sajtot és mikor kicsit kihűlt, kevertem bele 1 db tojást. Sóztam, borsoztam és jól kikevertem.

A brokkolit sós vízben félig megfőztem , hideg vízbe kiszedtem, lecsöpögtettem.

A sajtos besamelt a kosárkákba kanalaztam, elosztottam rajta a kisebb darabokra szedett brokkolit, megszórtam szeletelt mandulával és a megmaradt tésztacsíkokat is a tetejükre tettem.

200 fokos sütőben kezdtem sütni, de félidőben lejjebb vettem a hőfokot 170 fokra és le is takartam lazán, hogy a mandula ne égjen meg.

Vajas burg.pürét is készítettem, de fölösleges volt, mert éppen ezt hagyta meg mindenki.