2018. június 18., hétfő

Szegfűgombaleves


Piacoztam és bevallom, meglepődtem a sok erdei gomba láttán. Nagyon rég voltam már a nagy piacon, a zöldséges pedig nem árul ilyen gombát. nem is tudtam igazán, mikor kellene keresni?
Az idejét sem tudom, mikor főztem friss erdei gombából. Fagyasztottból ige, de az más.
Ezért aztán lázas keresésbe kezdtem, mert Google a barátunk 😊


 Találtam több egymástól teljesen eltérő receptet, zöldséggel vagy nélküle, habarással sűrítve vagy anélkül, füstölt ízesítéssel  és teljesen egyszerűen csak gombából főzve.
Mivel vettem a piacon igazi házilag pácolt és füstölt húsos szalonnát, ezért arra gondoltam, ez jót fog tenni az ízeknek.
Zöldséget mindenképp akartam beletenni, mert nekem azzal komplett minden leves.

A tisztítása nem volt nehéz, mert a gomba viszonylag tiszta volt, de azért gyors öblítéssel átmostam.
Namost, arra jutottam, hogy az igazi erdei gombából készült étel ismérve az, ha ropog a homok a fogad alatt 😃😃 Lehet, hogy rosszul csináltam valamit, de én most ettől jobbat nem tudtam kihozni a tisztításból.



  • Tetszőleges zsiradékon apróra vágott hagymát és két gerezd friss fokhagymát pároltam.
  • Közben rátettem az összevágott húsos, füstölt szalonnát is.
  • A sárgarépa és a petr.gyökér szintén friss zöldség volt, ezért nem kellett sokáig főzni, de együtt pároltam még a többivel
  • Felengedtem vízzel és kb. 1 bő teáskanálnyi szárított tárkonyt tettem bele. Sózni óvatosan kell, mert a szalonna elég sós volt. Frissen tekert borsot is adtam hozzá.
  • Amikor minden megfőlt, akkor tettem bele a 30 dkg gombát és a kb. 2 dl tejszínnel elkevert 1 tojás sárgáját. 
  • Ezután csak addig főztem, amíg újból felforrt a leves.
Nem volt sok leve, mert nem akartam sűríteni semmivel.
Lehet bele tenni csipetkét, galuskát vagy más tetszőleges levesbetétet, de én nem tettem.
Lehet tejföllel is behabarni, illetve csak tejföllel elkeverni a kész levest. Így kicsit pikáns lesz.
A kész levest lehet citrommal is ízesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.