2010. augusztus 11., szerda

Kenyér helyett focaccia vacsorára Giorgio Locatellitől


Egyszerűbb volt vacsorára sütni egy focaccia típusú lepényt, mint neki állni kenyeret sütni. Ez ugyanis sokkal rövidebb idő alatt készül el és a frissen  nem is kell mellé semmilyen felvágott vagy szalámi.
Mellette szól az is, hogy a hűtőben fellelhető maradékokat is el lehet használni.
A  focaccia olasz kenyér féle, egyszerű élesztős tészta vízzel készítve.
A tészta nagyon puha, és ha megkenjük olívaolajjal, magába szívja, mint a szivacs.

Giorgio Locatelli könyvében van egy klasszikus recept.
  • 500 gr jó minőségű kenyérliszt
  • 15 gr friss élesztő
  • 225 gr 20 fokos víz
  • 2 ek olívaolaj
  • 10 gr só
Kenyérsütőgépben ez úgy néz ki nálam, hogy
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő  / lehet 2 dkg is /
  • 3 dl víz
  • 2 ek olaj
A liszt egy részét lehet helyettesíteni más liszt fajtával is.
A tésztát az összeállítása után nem kell a duplájára keleszteni, elég neki kb. 10-15 perc pihentetés. 
Két dkg élesztővel elég gyorsan kel.
Egy tepsit kiolajozunk / sütőpapír / és beletesszük a kinyújtott tésztát.
Ezután hagyjuk duplájára kelni
Ujjainkkal megbökdössük a tészta felszínét, hogy lyukak keletkezzenek.

Az előkészített tésztát megkenjük a salamoiával, ami
  • 65 gr 20 fokos víz
  • 65 gr extra szűz olívaolaj
  • 25 gr só
A tésztát  ismét hagyjuk kelni 20 percig.
220 fokos sütőben sütjük 25-30 percig.

Az a véleményem, hogy a tészta nem veszít eredetiségéből, ha kicsit változtatunk a pihentetési ill. a kelesztési időkön. Ez amúgy is függ a liszttől, az élesztőtől, a konyhától és még ki tudja, mitől.
Nekem is sokkal rövidebb idő elég volt. A sütés is csak 180 fokon történt kb. 20 perc alatt. Gondolom ez meg a sütőtől függ.


A tésztákra nem pakoltam sok mindent. Rozmaringom sajnos csak szárított volt / nem a por /, ezért egy kevés olajba áztattam, amíg a tészta kelt. Ezzel kentem meg a kinyújtott lepényeket.
Az egyikre tettem kb. 3-4 dkg kékpenészes sajtot és paradicsom karikákat, a másikat csak csupaszon hagytam.
A tészta mélyedéseibe lehet olajbogyót is nyomkodni.

6 megjegyzés:

  1. Köszi a recit, máris jól bevacsiztunk!!Olíva helyett- kacsazsír került a focacciára, szerintem nem rontott rajta!
    Boldog Névnapot! pusz

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök Neked!
    Nem akarok magyarázkodni, de kicsit szégyellem magam.

    VálaszTörlés
  3. Szia, nagyon örültem a receptnek, el is készítettem, és bár incsa-fincsa, olyan sós lett, mint csuda...én ezt mondjuk nem bánom, de azért hadd kérdezzek erről: kb. a fele salamoiát tette rá, mint ami fönt le volt írva, a többit eltettem a következő alkalomra (éreztem, hogy többet nem is akarna felvenni), és mégis nagyon sós lett: kicsapódott a kisült nyamiság tetején. Még 2 dolog van ezen kívül, ami említésre érdemes: nem lett olyan szivacsos, mint ahogy írtad, vagyis nem itta be a salamoiát. Ez mitől függhet? Illetve a másik, hogy annyira nem kelt szépen meg, mint nálad -ahogy a képen látom-, ezt annak a számlájára írjam, hogy por élesztővel dolgoztam és nem frissel? Amúgy nagyon köszönöm, elmentve a kedvenceim közé (; Renáta

    VálaszTörlés
  4. Ne keseredj el Renáta, és próbáld újra elkészíteni. A kelt tésztákhoz kell egy kis gyakorlás, hogy megismerd az élesztő viselkedését.
    Semmit nem von le az értékéből, mindenképp finom, mert a tiéd, és sosem szabad hasonlítgatni.
    A nagyon sós íz oka lehet a só fajtája. Nem egyformán sósak a sók. Nem egyformán szeretjük a sós ízt. Én is azt írtam le, amit a receptben találtam, de mi is kevésbé sózzuk az ételeket, mint az átlag.
    A salamoia úgy szívódik be a tésztába, hogy a kézzel készített lyukakon befolyik. Kicsit rá is lehet simogatni, de a mennyisége szabadon változtatható. Ha kisebb lett az alapterülete a kinyújtott tésztának, akkor kisebb helyen szívódik fel. Meglocsolod, befolyik a lyukakon, ismét meglocsolod, megáll a folyadék a lyukakban, aztán felszívódik sütés közben. Nekem egy gáztepsiben szokott sülni.
    A képen látszik, hogy egy tepsiben van a kettő és talán ezért kelt magasabbra, mert kisebbre lett hagyva. Ha nagyon kilapítod, akkor vékonyabb a tészta, nem kel olyan magasra.
    A szárított élesztő is jól működik, nagyon sokan használják. Nekem azért van friss, mert én ezzel tanultam meg sütni.
    Mindenképpen finom, bízzál magadban és bátran változtass a recepten!

    VálaszTörlés
  5. Jaj Reni! Boldog vagyok, hogy ennyire ízlik!
    Meglátod, milyen csodákra leszel képes rövid idő múlva. Nem tudod úgy elrontani, hogy ne lehessen megenni, legfeljebb nem lesz NB-I -es szépség. Nekem sem sikerül mindég, mert sokszor sietek.
    Nekem sokszor kell spórolnom az idővel, de szeretünk enni.
    Van egy másik kedvencem, a lepénykenyerek. Kicsit olyan, mint a pizza, de nagyon vékony tésztával. Élesztős, de alig kell keleszteni. Ropogósra sül a tészta, a tetején minden maradék elfér. Összehajtható, szállítható, mikróban melegíthető, de sütőben is két perc alatt felmelegszik és olyan, mint a friss. Teljeskiőrlésű liszttel is szoktam sütni, akkor még egészséges is.

    VálaszTörlés
  6. Reni, megnéztem, mit találhatsz, de a lepénykenyér nem jó meghatározás.
    Amiről írtam, az a pizzalepények. Ezen a linken elindulhatsz, de a kelt tészták cimke is odavezet.
    http://daisyterme.blogspot.hu/2012/01/pizza-vacsora.html

    VálaszTörlés