- 1,5 kg padlizsán
- 2 db hagyma
- 1 kisebb fehér paprika
- 2 kisebb paradicsom
- fűszerpaprika por
- só
- bors
- 1 tk. borsikafű
- 1 mk. római kömény
- 3 ek sűrű tejföl
- 2 ek liszt
- olaj
Azzal kezdtem, hogy a hagymát összevágtam, olajon megpároltam, sóztam, rátettem az apróra vágott paprikát is és fedő alatt puhára pároltam. Közben a padlizsánok két végét levágtam, meghámoztam / ez nem feltétlenül szükséges, hiszen a héja is ehető / és kockákra vágtam. Mivel egy idő után elkezd barnulni, aprítás közben sóztam és összekevertem a kockákat. Hagytam állni kb. 15 percig, azután lemostam róla a só nagyrészét. A kész pörkölt alapot megszórtam a fűszerpaprikával, kicsi lyukú reszelőn belereszeltem a paradicsomokat. A húsa így pépesre nyomódik szét, a héja viszont a reszelőn marad ill. a kezemben. Felengedtem vízzel és kiforraltam. Ezután került bele a leöblített padlizsán, a fűszerek, só és főztem kb. 15-20 percig.
Közben kikevertem a tejfölt a liszttel és vízzel, behabartam vele a padlizsánt, újra kiforraltam, hogy a habarás nyers liszt ízét kifőzzem. Ha nagyon besűrűsödne,akkor vízzel lehet higítani rajta.
A római köményt én sokat használom, szeretjük az ízét, de nem a hagyományos magyar konyha fűszere. El lehet hagyni vagy óvatosan lehet fűszerezni helyette a nálunk használatos köménnyel.
Kicsit tartottam tőle, hogy milyen íze lesz, de kellemes volt a meglepetés. Én bulgurt főztem mellé, de rizzsel, sültkrumplival is el tudom képzelni. Hús nem hiányzik mellé, de nem is tudom, mi illene hozzá?
Hasonló lecsószerű étel most a lányom kedvence sok cukkinivel és padlizsánnal...De kipróbálom akkor tejföllel is!
VálaszTörlésSzép a cserépedényed is eggyel feljebb!!!