2009. szeptember 23., szerda

Padlizsánpaprikás bulgurral


Padlizsánkrémet már majdnem 30 éve készítek, más padlizsános ételt is megismertem sok évvel ezelőtt. Szeretjük a padlizsános muszakát illatos, mentás húsos raguval, szívesen esszük a sült padlizsán szeleteket szendvicsbe, salátának stb. Ennyi idő alatt azonban még sosem jutott eszembe, hogy pörköltszerű ételt készítsek belőle. Az internet rengeteg lehetőséget ad, csak keresgélni kell, én pedig ezt nagyon élvezem.
  • 1,5 kg padlizsán
  • 2 db hagyma
  • 1 kisebb fehér paprika
  • 2 kisebb paradicsom
  • fűszerpaprika por
  • bors
  • 1 tk. borsikafű
  • 1 mk. római kömény
  • 3 ek sűrű tejföl
  • 2 ek liszt
  • olaj

Azzal kezdtem, hogy a hagymát összevágtam, olajon megpároltam, sóztam, rátettem az apróra vágott paprikát is és fedő alatt puhára pároltam. Közben a padlizsánok két végét levágtam, meghámoztam / ez nem feltétlenül szükséges, hiszen a héja is ehető / és kockákra vágtam. Mivel egy idő után elkezd barnulni, aprítás közben sóztam és összekevertem a kockákat. Hagytam állni kb. 15 percig, azután lemostam róla a só nagyrészét. A kész pörkölt alapot megszórtam a fűszerpaprikával, kicsi lyukú reszelőn belereszeltem a paradicsomokat. A húsa így pépesre nyomódik szét, a héja viszont a reszelőn marad ill. a kezemben. Felengedtem vízzel és kiforraltam. Ezután került bele a leöblített padlizsán, a fűszerek, só és főztem kb. 15-20 percig.

Közben kikevertem a tejfölt a liszttel és vízzel, behabartam vele a padlizsánt, újra kiforraltam, hogy a habarás nyers liszt ízét kifőzzem. Ha nagyon besűrűsödne,akkor vízzel lehet higítani rajta.

A római köményt én sokat használom, szeretjük az ízét, de nem a hagyományos magyar konyha fűszere. El lehet hagyni vagy óvatosan lehet fűszerezni helyette a nálunk használatos köménnyel.

Kicsit tartottam tőle, hogy milyen íze lesz, de kellemes volt a meglepetés. Én bulgurt főztem mellé, de rizzsel, sültkrumplival is el tudom képzelni. Hús nem hiányzik mellé, de nem is tudom, mi illene hozzá?

1 megjegyzés:

  1. Hasonló lecsószerű étel most a lányom kedvence sok cukkinivel és padlizsánnal...De kipróbálom akkor tejföllel is!

    Szép a cserépedényed is eggyel feljebb!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.