2009. augusztus 22., szombat

Orecchiette brokkolival, parmezánnal

Nem azért készítek olaszos tészta ételeket, mert most ez a trendi. Nem! Szeretem a magyaros tészta ételeket is, mint pl. túrós, káposztás, krumplis, grízes, sajtos és még......hát sokkal többet nem tudnék összeszedni. Azt hiszem ezekből nem lehetne egy szakácskönyvet összeállítani. Persze variáció van bőven, és azt sem állítom, hogy más országok tészta ételei között ne lenne. Azt viszont állítom, hogy egészségesebbek, és ez már elég okot ad arra, hogy ott nézelődjek, ahol a tészta evésnek kúltúrája van. Olyannyira, hogy az ételek nevében megnevezik magát a tésztát is. Ez nekem különösen tetszik. Magyar étlapon még nem láttam ilyen leírást: szélesmetélt túróval, tejföllel és apró, húsos szalonna kockákkal. Ugye, mennyivel étvágygerjesztőbb? Ráadásul a magyar tészták változatosabb fajtáit inkább a pörköltek mellett találjuk, mint önálló tészta étel formájában. A káposztás-, túrós-, krumplistészta nálam pl. fodros kockából készül, ugyanis úgy tapasztaltam az elmúlt sok év alatt, hogy ez a tészta nem ragad össze és jól néz ki a tányéron. Lehetne változtatni, de ezt így szoktuk meg a menzán, az üzemi konyhán és hát, otthon is. Szóval, az olaszok tudnak valamit. Tudják azt is, hogy a tésztát nem kell mancsosra főzni. Elfelejtettünk rágni, pedig a fogaink a minden evőkére hasonlítanak és rágófogaink is vannak. Amióta megtanultam félkeményre főzni a tésztát, azóta még inkább szeretem, és a családom is egyetért velem ebben. Élvezni lehet az evést, ha nem csak nyelünk, de rágunk is.
Évek óta kutatom a tésztás recepteket tartalmazó könyveket. Sikerült is néhányat beszerezni, de a helytelen tészta főzési technika sokat rontott az eredményen. Mára már lecseréltem a régi könyveket, de az internet adta bőség mellett is szeretem, ha recept keresés közben lapozhatom a könyvet. Nekem az olvasás= a könyvvel. Ez azt jelenti, hogy ha meglátom, megveszem. Most a névnapomra kaptam ezt a két gyönyörű könyvet.

A tésztás a kedvencem, de a csokisban is találtam izgalmas recepteket, de még mindég nem tudom használni a sütőmet.
A tésztát már több, mint egy hónapja beszereztem / CBA / , de vártam a megfelelő elkészítési módra. Lett könyv, lett recept.
Hozzávalók:
  • 50 dkg orecchiette tészta / fülecske /
  • 50 dkg brokkoli / fagyasztott is lehet /
  • 5 ek. olívaolaj
  • 50 gr. szardella filé /ringli /
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 60 gr. frissen reszelt parmezán
  • 60 gr.reszelt pecorinó
  • só,bors

A tésztát sós vízben az előírás szerint megfőzzük. Ezt most 11-13 percig kellett, de így igazi al dente lett. Vastag, harapható tészta. A brokkolit is külön megfőztem sós vízben. Közben egy másik edényben az olajon dinszteljük meg a fokhagymát, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kb. 3 perc múlva tegyük hozzá a szardellát és pároljuk azt is, közben a fakanállal nyomkodjuk szét. A leszűrt tésztát keverjük bele, tegyük bele a főtt brokkolit is és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a sajtokat és kevergetve olvasszuk a tésztába. A szardella és a sajt is sós, ezért a sózással vigyázzunk!

Nekem pecorino sajtom nem volt, viszont belekevertem 50 gr. bolti reszelt, parmezán jellegű sajtot, és a tészta tetejére zöldséghámozóval grana padano sajtból vágtam forgácsokat.

Annyira egyszerű és annyira finom volt, hogy szinte lelkiismeret furdalásom van a hazai tészta ételek miatt.

1 megjegyzés:

  1. Az ilyen tésztáktól én is függő vagyok...nagyon szeretem, a fiúkkal együtt. Akár naponta is meg tudnám enni. Van is a blogomon néhány belőlük:)

    VálaszTörlés