2010. április 21., szerda

Padlizsán musszaka -- a nyár íze

Igen, nem csak simán musszaka. Nem jártam ugyan görögországban, de azt olvastam, hogy ez az étel olyan, mint nálunk pl. a rakott krumpli. Vagyis azt jelenti, hogy lerakva valamilyen zöldséggel a darálthús. Lehet padlizsán musszaka, cukkini musszaka, de lehet burgonya is. Nálunk is van zöldbab, karfiol, kelkáposzta is a burgonya mellett. Nem tipikus téli étel, mert nálunk a padlizsán nyár végén kapható teljes pompájában. Gyönyörű lila színű, fényes, feszes és nem utolsó sorban olcsó. --------Egy kis előkészítő munka után remekül fagyasztható. Lehet, hogy a téli mínuszokban nem éppen rakott padlizsánt akarunk enni, de egy-két adagot érdemes eltenni. Az elősütött szeletekből finom vendégvárót vagy gyors vacsorát is készíthetünk. Mi szeretjük szendvicsbe is tenni egy kis salátalevéllel, majonézzel. Ha mozzarella sajtot tekerünk bele és meglocsoljuk pl. medvehagyma pestóval, érdekes párosítást tehetünk a tányérra.


Nekem ilyen dobozokban volt eltéve. Elég sok elfért benne, ezért a felhasználáskor mindég lehetett kivenni belőle, hogy maradjon a szendvicsekre is. A családon belül nem volt egyforma a rajongás a padlizsán iránt, amikor bevezettem a konyhámba. Érdekes, amikor egy étel az egyik formájában nem szimpatikus, de más formájában már elfogadható. Ezért a padlizsán muszaka nálunk krumplival kiegészítve készült. ---A padlizsán besózásáról volt közvélemény kutatás a blogokon, de én maradok annál, ami nekem bevált. Lehet, hogy ma már van olyan padlizsán is, ami nem keserű, de 25 évvel ezelőtt még nem volt. Tehát én sózok, lecsöpögtetek, leszárítok és úgy sütök elő minden szeletet vagy kockát. Attól függően, hogy az elkészítendő étel, milyen formát kíván. Mivel kicsit konzervatív vagyok, ezért nem veszek télen padlizsánt sehol.
  • főtt burgonya karikára vágva
  • padlizsán szeletek elősütve
  • darálthús ragu
  • besamel

Az elkészítési folyamat első olvasatra talán túl macerásnak tűnik, de szerintem nem érdemes leegyszerűsíteni, mert nem lesz olyan krémes az állaga. Jó szervezéssel és egy kis konyhai gyakorlattal felvértezve nem lesz nehezebb elkészíteni, mint a rakott kelkáposztát. Pedig az sem egyszerű, ha munka után kezdünk neki, mondjuk fél négykor.

  • 1/2 kg darált marhahús
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 dl száraz fehérbor
  • 1 dob darabolt paradicsom konzerv
  • 1 cs. vágott petr.zöld
  • 2 kk. szárított menta
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • frissen őrölt bors

Az olajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és fehéredésig pároljuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a borral és elfőzzük a levét.

A sajtmártáshoz megfőzzük a besamelt és belekeverjük a sajtot és a két tojást is.

  • 10 dkg vaj
  • 3 -4 ek liszt
  • kb. 5 dl tej
  • 2 tojás
  • kb. 6 dkg reszelt parmezán / trappista is jó /

Egy olajjal kikent tál aljára lerakjuk a főtt, karikára vágott burgonyát. Ráterítjük a húsos ragu felét és beborítjuk a sült padlizsán szeletek egy részével. Ezután ismét a ragu következik és végül a maradék padlizsán. --------betakarjuk a sajtmártással és közepesen forró sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Tálalás előtt pihentessük legalább 5-10 percig.

---Nekem nem ízlik az oregánós változat, nem beszélve a majoránnás változatról. A fahéj és a menta inkább illik hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése