Nem jól írtam a gnocchi nevét a képre, de most már így marad. Kimondani sem tudják sokan, nekem leírni nem sikerült.
Régebben volt már egy sikertelen próbálkozásom a sütőtökös gnocchival, de annyira csúfos véget ért, hogy évekbe tellett, amíg újra próbálkoztam.
Valószínűleg a siker egyik titka a jó recept. Azt hiszem, most találtam egyet, de még így is sok múlik a tök víztartalmán és a krumpli minőségén.
A tököt sütőben sütöttem meg a hagyományos módon, hogy minél kevesebb víz maradjon benne.
A krumplit héjában főztem meg, ugyan ebből a meggondolásból.
- 20 dkg sült sütőtök
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 50 dkg liszt
- 2 tojás fehérje
- só
Összekevertem a liszttel és tojásfehérjével. A fehérje nem előírás, nekem kellett a sárgája másra és ez maradt.
A töktől nagyon lágy lesz a tészta. Ha megelégszünk a formátlan kis gombóckákkal, akkor jó így is, de ha szép formás gnocchikat akarunk, akkor kell még bele liszt, de a kifőzés után keményebbek lesznek a gombóckák.
A lágyabb tésztát bőven kell lisztezni a formázásnál.
Bő sós vízben kifőztem addig, amíg feljöttek a víz színére + még két perc.
- Vajat / nem margarint / olvasztottam bőséges mennyiségű vágott petrezselyemzölddel és erre szedtem ki a megfőtt tésztát.
Nem írok grammra pontos mennyiségeket, mert nálam ezek a főzés során sosem számítottak. Ha a mennyiséget növelni akartam, mert többet készítek, akkor sem grammoztam. Meggyőződésem, hogy a főzés ezt elbírja, de a sütés nem.
- 80 dkg afrikai harcsafilé
- 1 citrom
- 1 db hagyma
- kb. 5 dkg vaj
- kb. 4-5 dkg liszt
- kb. 1/2 liter alaplé
- kapribogyó / nálam egy evőkanálnyi /
- fehérbor kb. 1/2 dl
- só
- frissen őrölt bors / nálam citrombors /
- 2 tojás sárgája + 2 evőkanál víz
A hagymát apróra vágtam és a vajon megpároltam.
Rátettem a lisztet, átforgattam, kicsit lepirítottam és felöntöttem az alaplével. Szerencsémre éppen akkor főztem egy jól bezöldségelt levest és ebből vehettem el a levet.
Összeforraltam, de ekkor még híg volt, hiszen még főzni kellett tovább.
A lecsöpögtetett halat beletettem, sóztam, borsoztam és hozzáadtam a kapribogyót és a bort is.
A halat puhára főztem.
A tojások sárgáját elkevertem a vízzel és ezzel sűrítettem be a mártást.
Óvatosan forraljuk tovább, hogy a tojás ne főljön meg benne.
Ha elég savanyúnak érezzük, akkor a citrom másik fele már nem kell, ellenkező esetben még ezzel pikánsabbá tehetjük.
Zöldpetrezselyemmel, reszelt citromhéjjal díszíthetjük.
Sajnos én elfelejtettem, pedig meg volt a citromhéjam.
A gnocchi helyett párolt rizzsel tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.