2010. október 6., szerda

Tabbouleh " tabulé " ---saláta kuszkusszal vagy bulgurral


Ez a saláta Libanonból származik, és sokféle változatban létezik. Olyan, ahány ház, annyi féle  elkészítési módja van. 
A zöldségeken kívül kuszkusszal és bulgurral is készíthető.
A bulgur hántolatlan, szárított és előfőzött zöldbúzatöret. Elkészítésnél ezért elég, ha csak forró vízzel leöntjük és állni hagyjuk kb. 15-20 percig.
A kuszkusz ezzel szemben búzadarából készül. Ma már könnyen beszerezhető a bioboltokon kívül is. Érdemes kipróbálni.
A saláta hozzávalói között - a sok változat ellenére -  van néhány nélkülözhetetlen is. Ilyen a paradicsom, hagyma, a menta, a petrezselyemzöld és a citrom. Ezek nem maradhatnak ki egyetlen salátából sem.
Az összetevők mennyisége ízlés szerint változtatható, semmi sincs kőbe vésve.

Hozzávalók:
  • 25 dkg bulgur leöntve 5 dl  forrásban levő sós vízzel; szorosan letakarva állni hagyjuk
  • 5  paradicsom a héja nélkül felkockázva
  • 5  szál újhagyma felkarikázva  vagy helyette 2 kisebb fej lilahagyma kockákra vágva
  • 1  db uborka felkockázva
  • 2  piroshúsú paprika kimagozva és felkockázva
  • 1 nagy csokor petr.zöld nem túl apróra összevágva
  • maréknyi friss mentalevél összevágva
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 dl olívaolaj
  • só, őröltbors
  • bazsalikomlevél és korianderzöld összevágva a saláta tetejére
A bulgurt lehet lassú tűzön párolni is, mint a rizst. Érdemes egy kicsit utána olvasni, mert a zacskókon levő elkészítési módok nem mindég helyesek.

Ennek a salátának a hozzávalóit keverjük össze és hagyjuk állni néhány órát, hogy az ízei jól összeérjenek.
Salátának és köretnek egyaránt finom.


Nálunk így végződött a tabbouleh sorsa. A paprikacsatni Jamie Oliver receptje alapján készült és igen elégedettek voltunk vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése