Ez a saláta Libanonból származik, és sokféle változatban létezik. Olyan, ahány ház, annyi féle elkészítési módja van.
A zöldségeken kívül kuszkusszal és bulgurral is készíthető.
A bulgur hántolatlan, szárított és előfőzött zöldbúzatöret. Elkészítésnél ezért elég, ha csak forró vízzel leöntjük és állni hagyjuk kb. 15-20 percig.
A kuszkusz ezzel szemben búzadarából készül. Ma már könnyen beszerezhető a bioboltokon kívül is. Érdemes kipróbálni.
A saláta hozzávalói között - a sok változat ellenére - van néhány nélkülözhetetlen is. Ilyen a paradicsom, hagyma, a menta, a petrezselyemzöld és a citrom. Ezek nem maradhatnak ki egyetlen salátából sem.
Az összetevők mennyisége ízlés szerint változtatható, semmi sincs kőbe vésve.
Hozzávalók:
- 25 dkg bulgur leöntve 5 dl forrásban levő sós vízzel; szorosan letakarva állni hagyjuk
- 5 paradicsom a héja nélkül felkockázva
- 5 szál újhagyma felkarikázva vagy helyette 2 kisebb fej lilahagyma kockákra vágva
- 1 db uborka felkockázva
- 2 piroshúsú paprika kimagozva és felkockázva
- 1 nagy csokor petr.zöld nem túl apróra összevágva
- maréknyi friss mentalevél összevágva
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 dl olívaolaj
- só, őröltbors
- bazsalikomlevél és korianderzöld összevágva a saláta tetejére
Ennek a salátának a hozzávalóit keverjük össze és hagyjuk állni néhány órát, hogy az ízei jól összeérjenek.
Salátának és köretnek egyaránt finom.
Nálunk így végződött a tabbouleh sorsa. A paprikacsatni Jamie Oliver receptje alapján készült és igen elégedettek voltunk vele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.