2010. október 6., szerda
Csokis álom - felnőtt nevén a csokivulkán
Ez a fajta sütemény már régóta izgatja az ízlelőbimbóimat. Arra vártam, hogy valahol ehessek ilyet, mert otthon ugye, ilyet nem lehet.
Gondoltam én, amíg nem láttam hasonló próbálkozásokat itt -ott. Imádom a házilag készült süteményeket, de én gyakran elég nehezen kezdek hozzá, és ez az édesség még a leírás alapján sem győzött meg. A leírása pedig azt sejteti, hogy nem kell cukrászdiploma az elkészítéséhez, csak egy jó recept és pontos útmutatások.
Mielőtt rátaláltam a receptre, véletlenül botlottam a süteménybe az egyik cukrászdánkban. Ezt nem lehetett kihagyni. Figyeltem, mint a sas. Frissen készült, folyt a közepe, de kicsit lisztes íze volt. Éreztem, hogy ez nem lehet az igazi.
Már akkor eldöntöttem, hogy mégegyszer nem fizetek érte.
Ezután találtam rá a tökéletes receptre. Nekem ez olyan élmény volt, mint egy álom. Ezért én így neveztem el, mert picit jobban hangzik, mint az eredeti házi használatra kitalált címe.
A receptet viszont változtatás nélkül idemásoltam, mert ehhez nem lehet mit hozzátenni, de elvenni sem érdemes.
Mérni kell és igen, kell a jó alapanyag, DE NAGYON MEGÉRI!!!!!
Nekem annyi csokoládém volt, hogy a 2/3 mennyiségekkel csináltam meg és így lett 6 adag.
És akkor a recept a folyós csokis nem szufléhoz / axi's kitchen blogjáról /
Hozzávalók 10 adag 8 cm átmérőjű formához:
250 g 70%-os olvasztott csokoládé
8 tojás
250 g porcukor
225 g olvasztott vaj
100 g finomliszt
10 gombócnyi vanília fagyi
pár szem áfonya és ribizli
Elkészítés:
1. Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, beleteszem a szobahőmérsékletű vajat és azt is beleolvasztom, jól elkeverem.
2. Közben habverővel simára és habosra keverem a tojásokat a cukorral.
3. A tojáshoz keverem a csokoládét, majd hozzáadom a lisztet és simára keverem, jó sűrű massza lesz.
4. Hűtőbe teszem néhány órára.
Sütés előtt 200 fokosra melegítem a sütőt (légkeverésesen 180 fok).
5. Kivajazom, kilisztezem a formákat, 3/4-éig belekanalazom a csokoládékrémet és a forró sütőbe teszem kb. 10 percre. A teteje ilyenkor már elkezd egy picit megrepedezni (lsd. a fotón, ahol a zöld szilikonformában van)
6. Nagyon óvatosan, konyharuhával kiveszem, éles késsel a szélét végighúzom és fejjel lefelé a tányérra borítom. Magától meg fog repedni és kifolyik a belseje. Ha nem, akkor egy picit késsel rá lehet segíteni.
7. Vaníliafagyival, pár szem savanykásabb gyümölccsel tálalom. Nagyon tömény, bőven elég belőle ez a pici adag, főleg így a fagyi párossal!
Nekem fagylaltom nem volt, de így is felülmúlhatatlan volt. Gondoltam viszont egy merészet és a massza egy részét másnapra eltettem a hűtőbe, hogy frissen tudjam kisütni. Picit sűrűbb lett, de semmi más nem történt vele.
A sütésnél azonban számolni kell azzal, hogy hidegebb a massza, de ez csak egy-két perc eltérés volt, mert visszavettem a hőfokból.
Köszönöm szépen a receptet! Nem tudom jobban dícsérni. Próbáljátok ki!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez igen jól néz ki és igen jól hangzik! Megér egy próbát! :)
VálaszTörlésViszem a receptet, az én régi álmom is! :)
VálaszTörlésNem az én érdemem, de én is nagyon örülök, hogy kipróbálhattam.
VálaszTörlésNem fogjátok megbánni!
Uhh..Nagyon köszi ezt a receptet.
VálaszTörlésMég nyáron egy étterembe kóstoltam én is és azóta keresem.Ott csoki vulkán volt a neve de így erre a névre nem találtam Jó receptet.
Szóval még1szerköszi:)
Valamelyik blogon én is láttam csokivulkán néven, de azt hiszem, az egy kicsit más volt.
VálaszTörlésSzerintem ez tökéletes. Én is hálás vagyok a recept tulajdonosának.
Örülök, hogy segíthettem!
nagyon jó recept, többször is sikerült elkészíteni, nagyon finom!
VálaszTörlésNa, ezért érdemes blogot írni!
VálaszTörlésEz a lelkesedés a sikeres elkészítés után, nekem is öröm.
Köszönöm szépen.