2013. július 28., vasárnap

Vagy nincs recept vagy nem fontos


A házi sajtot én is elkészítettem, de nem lesz gyakran az asztalon. Tudom, ebben legalább nincs olyan anyag, ami nem való bele, de az ár / érték arány nem a legjobb.
Fél kg túró a Lidl-ben 400 ft + 1 liter tej 200 ft + 1 db tojás + ráfordított idő = ezért az árért kb. ennyi mennyiségű gauda sajtot tudok venni  Lidl-ben.
Kicsit gumiszerű, viszont lehet sütni, csak ezért fogok legközelebb nekiállni.


A dagadót még sosem sikerült úgy elkészítenem, hogy ne legyen szálkás a hús, ha megsült.  Bármennyire vigyáztam is, hogy ne szárítsam ki, amikor a végén megpirítottam, akkor lett száraz a hús.
A múltkoriban gondoltam egy merészet és szétterítettem a húst, vagyis felvágtam, hogy kinyithassam és a tölteléket nem beledugdostam, hanem feltekertem vele. Így sütöttem meg és csodák csodájára olyan finom szaftos lett és nem száradt ki, hogy igazán meglepődtem.
Pirított hagymás batáta készült mellé.
 

Kovászos tésztából készült pizza vagy pizzalepény, ahogy én szeretem nevezni. Vékony tészta, nagyon rövid idő alatt megsül és nagyon szeretjük.
Más állagú a tészta, mint az élesztős, de ez csak egy ötlet volt, mert éppen volt kovászom, ami aktív is volt.


Ez a szelet kenyér az utóbbi idők egyik legjobban sikerült kovászos kenyerem utolsó szelete, ami éppen egy hetes volt a kép készítésekor.
A héja persze kemény, szikkadt, mint a Nagymamám idejében, de a kenyér ehető. Persze aki finnyás és minden nap friss bolti kenyeret vesz, az nem fogja ezt megenni. Mi megettük!


Azt hiszem ehhez a képhez nem kell semmit hozzáfűznöm.
Talán csak annyit, hogy nem csináltam sok lekvárt, össz. 4 kg volt a barack, és a Koronás befőzőcukorral készült. Én ebben hiszek már sok-sok éve.


Szilvalekváros muffinok zöld marcipánnal a tetejükön, ami nem akart megolvadni és ilyen furcsa lett, mire megsült. Kicsit meg is kapta a színét a cukor miatt.


Ezt a salátát lecsöpögtetett joghurtból készítettem és a csilitől meg a citromlétől kissé pikáns lett, de nagyon frissítő.


Kovászos  hajtogatott tésztából készült zsömlének nem nevezhető szendvics alap. Játszottam!
Kicsit hőgutát kaptam a konyhában---ez ma készült.


A ciabatta viszont nem mostani darab. A tészta nagyon finom volt frissen, de másnapra megkeményedett, sőt, alig tudtam elharapni, olyan rágós lett. Úgy készült, mint a gyökérkenyér, mégsem lett jó!.


Ezek viszont fantasztikusan finomak lettek!
Aktív kovásszal készült zsemlék, amibe rozsliszt, telj.kiőrl. tönkölyliszt, fehérliszt, burg. pehely és kefír került. Laza, puha állagú lett, nagyon jól sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése