Nem vagyok elkötelezett híve a sütés nélkül készíthető édességeknek még annak ellenére sem, hogy nem kedvenc elfoglaltságom a sütemény készítés.
Ezt általában akkor szokták népszerűsíteni, amikor a külső hőmérséklet magasra kúszik.
Ha semmi mást nem kell csinálni a langyos konyhában, csak egy ilyen édességet, akkor nincs semmi gond, de ha főzünk is vagy ---megbocsáthatatlan módon --- bekapcsoltuk a sütőt / csak " elvetemültek " sütnek kenyeret / mert úgy gondoltuk, hogy ha a sütőben készül az ebéd, akkor kevesebb időt kell a melegben töltenünk, hát akkor nagyot tévedhetünk.
Ha nem jól választjuk meg a sütés nélküli édesség receptjét, akkor bizony utólag úgy járhat a jóhiszemű háziasszony, mint én.
Ennek az édességnek az elkészítésével többet voltam a konyha hőségében, mintha összedobtam volna egy kevert tésztát és eltűnök a konyha környékéről és csak akkor megyek vissza, ha a sütőbe kell tenni a süteményt.
No, majd legközelebb.....
- 30 dkg / a papírja szerint / vajas keksz
- 20 dkg vaj / nem margarin, de azt is lehet /
- 2 ek kakaópor
- 1/2 kg túró
- 3 ek méz
- 3 ek házi vaníliáscukor / a cukros üvegbe teszem a felhasznált vaníliarudakat /
- 1 ek-nyi cukorral őrölt vaníliarúd héj / a száraz héjakat szoktam cukorral ledarálni, ebből készítem ezt az intenzív ízű vaníliáscukrot /
- 10 dkg fehér csokoládé
- 6 lap zselatin / lehetett volna 7 lap is /
- 400 gr. natúr joghurt
- 8 szem kicsi sárgabarack
- 15 dkg keserű csokoládé
- 0,5 dl sűrű tejszín
- 3 dkg vaj
- nagy szemű szórócukor
- A kekszet, vajat és kakaóport késes aprítóban finomra daráltam-kevertem. / Aprító hiányában lehet darált kekszet is használni, de lehet nyújtófával apróra törni a kekszeket, azután összekeverni a vajjal és kakaóval./
- A normál méretű kapcsos tortaformát kibéleltem folpackkal és belenyomkodtam a masszát.
- Hűtőbe tettem addig, amíg elkészítettem a krémet.
- Beáztattam hideg vízbe a zselatinlapokat.
- A túrót, cukrokat, mézet robotgéppel jó alaposan összekevertem / a túrót át is lehet törni / , azután hozzáadtam a felolvasztott csokoládét is.
- A beáztatott lapokat jól kinyomkodtam és a túrós krémből kivett kb. 3 evőkanálnyi mikróban megmelegített krémhez kevertem.
- Amikor feloldódott, hozzákevertem a többi krémhez és ráöntöttem a kekszes alapra.
- Ismét betettem a hűtőbe, amíg előkészítettem a barackokat. / megmostam, megtörölgettem és feldaraboltam azokat /
- A dermedésnek indult krémbe belenyomkodtam a barackokat és visszatettem az egészet a teljes dermedésig a hűtőbe.
- A csokoládét mikróban felolvasztottam a tejszínnel és a vajjal. Jól kikevertem és ráöntöttem a túrókrémre. Mivel a krém már eléggé lehűlt, a csokoládé gyorsan megdermedt.
- Díszítésként megszórtam a dekor cukorral.
A különböző rétegek különféle állaga / textúrája / kellemes összhatást adott.
A zselatin lehetett volna több, de a krém így is megállt és nem volt zselésen kocsonyás ízű.
A hozzávalókban írtam, hogy lehetett volna 7 lap is. Ez így is van, ennyit nyugodtan lehet tenni bele. Legközelebb én is egy lappal többet teszek hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.