Annyira szerettem volna enni egy ilyen süteményt, hogy kénytelen voltam neki állni. Sajnos magamnak kell megsütni, pedig nincs gyakorlatom a külön sütött lapokból készült sütemények elkészítésésben. Most sem ment minden simán, de a végeredmény azért nem letagadni való. Ezt a receptet Kata oldalán találtam egy csodás képpel. Az enyém nem lett olyan szép barna és a krém sem olyan fehér, de ennek talán tudom az okát. A lapok könnyen nyújthatók, nekem nagyobbakra is sikerült és sajnos egy kicsit meg is égett kettő, de csak a szélén. Ezeket eldugtam középre.
- Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 dkg méz
- 4 evőkanál tej
- 1 tojás
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
A krémhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg gríz
- fél vaníliarúd belseje
- csipet só
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
- baracklekvár
- A tésztát négy egyenlő részre osztottam és egyenként kinyújtva a gáztepsi hátulján megsütöttem. A tészta jól kezelhető volt, ezért a nyújtófára fel tudtam tekerni és így tettem a sütőpapíros tepsire. Kb. 10 perc alatt megsült 180 fokon.
- A krémet három felé kell elosztani.
- Az első lapot egy tálcára tesszük és megkenjük a krém 1/3-ával
- A második lapot megkenjük lekvárral és ezt a felét fordítjuk a krémre
- A tészta másik oldalára ismét krém kerül
- A harmadik lapot szintén lekvárral kenjük meg és a lekváros felével a krémre borítjuk
- A krém utolsó részét erre a lapra kenjük
- A negyedik tésztát is megkenjük lekvárral és ráfordítjuk a krémre
- 2 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál porcukor
- kb. 3 evőkanálnyi víz
- 2 evőkanál olaj
- 2 dkg vaj
A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, jól kikeverjük és a sütemény legfölső lapjára kenjük. ---------------Kata receptjében csak olaj van írva a mázhoz, de én fele olaj --fele vaj összetételben készítettem, hogy a máz ne legyen nagyon puha, de ne legyen kemény sem.
Az összeállított süteményt másnapig hagyjuk állni, hogy a lapok megpuhuljanak. Könnyen szeletelhető, nagyon finom és garantáltan függőséget okoz.
Hű de örülök, nagyon klassz lett a tied is!!! Ugye hogy elkészíthető és nagyon finom is...valaki írt nálam egy elég furi hozzászólást...
VálaszTörlésBarnaság ügyben azt tudom mondani, hogy nagyon sötét holland kakaót használok, nem drágát; a Pennyben szoktam venni, 320 Ft körül van 20 dkg és szerintem nagyon jó. A krém pedig egy sima fehér tejbegrízből indul; lehet, hogy a margarin melegítés közben összeszedett valami halvány színt, de ezek csak apró nüanszok, a lényeg az ÍZ!
Legkedvencebb sütim!!! :)
VálaszTörlésTalálkoztam már többféle krémmel, de ez a grízes az igazi!
VálaszTörlésIgen, nagyon finom volt, de néha nem árt, ha szép is.
VálaszTörlésKata emlékszem a hsz.-ra, azért is írtam, hogy jó a tészta.
A grízes krém nekem is a kedvencem, mert kóstoltam már én is másfajtával.