Megint a Feri.........a karalábéfőzelék is lehet különleges. Ez egy kicsit már hasonlít a hagyományos értelemben ismert főzelékhez, de a szokásos rántás vagy habarás helyett egy pestos sűrítést kapott.
Pontosabban azt is, mert egy kevés étkezési keményítővel is besűrítettem a recept leírása szerint.
A hozzávalók mennyisége csak azért, mert egy tisztességes recepthez ez is hozzátartozik.
- 1.2 kg tisztított, felkockázott karalábé
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj és 3 ek olívaolaj
- 5 dl alaplé a zöldség héjából, leveléből főzve vagy víz
- 1 - 2 ek sótlan mogyoró pirítva / más maggal is lehet /
- 8 dkg rukkola
- 2 ek étkezési keményítő
- 1/2 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
Az alaplé főzésével kell kezdeni. Nem bonyolult eljárás, de én sem készítem rendszeresen. Megteszi a víz is, ha kellően fűszeres az alap étel.
A zöldséges alapot kb. egy liter vízzel 15 - 20 percig kell forralni, azután leszűrni.
Ebbe a lébe a rukkolát 20 másodpercig leforrázzuk, leszűrjük és hideg vízbe tesszük, de én ezt kihagytam.
- Az olaj és vaj keverékén megpároljuk a hagymát -- én itt beletettem a fokhagymát is. Nincs jelentősége, mikor kerül bele. Így nem érződött intenzív fokhagyma íz.
- A megpárolt hagymára tegyük a karalábét --- // én előre megpároltam, de csak rövid ideig azért, hogy leönthessem az első vizet, amiben állítólag kifőlnek a puffasztó anyagok //
- Só, bors, a fél citromhéja és a kb. 5 dl alaplé vagy víz. Így főzzük kb. 15 percig, hogy a karalábé roppanós maradjon.
- Közben szárazon megpirítjuk a mogyorót vagy más magot / mandula, fenyőmag esetleg dió /
- A forrázott rukkolát, a pirított magot, kevés olajat // 1 - 2 teáskanálnyit // és a fokhagymát ---- ha nem tettük bele a karalábéba, mint én --- a főzelék alapból kivett egy merőkanálnyi mennyiséggel pürésítjük.
- Ezt a pépet visszakeverjük a karalábé alapba és összeforraljuk.
- A keményítőt a tejszínnel és ha szükséges, egy kevés vízzel kikeverjük és besűrítjük vele a főzeléket.
- Forralni már nem kell csak összemelegíteni.
- Utána ízesítünk sóval, borssal és citromlével.
Ilyen a pestos sűrítéssel a megfőzött karalábéfőzelék.
Tálaláskor friss rukkolát és durvára tört pirított mogyorót / magot / szórunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.